Βρέθηκαν στους Αντίποδες, στην μακρινή Αυστραλία για να πάρουν μέρος στον ετήσιο χορό του Ποντοξινετέα Σίδνεϋ προς τιμή της μεγάλης εορτής του ποντιακού ελληνισμού, της Παναγίας Σουμελά, αλλά εκτός από αυτήν την δράση, μίλησαν τις νέες και τους νέους ποντιακής καταγωγής και όχι μόνο, για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, μέσα από την μουσική και την ποντιακή διάλεκτο έτσι όπως την βίωσαν από μικρή ηλικία στα χωριά και στα παρχάρια με τις καλομάνες.

SIDNEY.AFSTRALIA.THEODORIDIS.SAXTARIDOU.26.8.2023 3

Οι καλλιτέχνες με καταγωγή από το νομό Κοζάνης, ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης τραγουδιστής και η Ειρήνη Σαχταρίδου στο αγγείο, βρέθηκαν στην μακρινή Αυστραλία για να συμμετέχουν στον ετήσιο χορό του Συλλόγου “Ποντοξινετέας” Σίδνεϋ και της Επιτροπής Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 προς τιμήν της μεγάλης εορτής της Παναγίας Σουμελά, αλλά και να μιλήσουν στις νέες και τους νέους για τη μουσική των Ελλήνων του Πόντου και την παράδοση, που μας έφεραν οι πρόγονοί μας από τον αλησμόνητο Εύξεινο Πόντο.

SIDNEY.AFSTRALIA.THEODORIDIS.SAXTARIDOU.26.8.2023 1

Με έντονη παρουσία της νεολαίας του Συλλόγου “Ποντοξενιτέας” Σίδνεϋ και της Κρητικής Αδελφότητας της Νέας Νοτίου Ουαλίας, οι καλλιτέχνες από την Κοζάνη Παναγιώτης Θεοδωρίδης και Ειρήνη Σαχταρίδου, μίλησαν για την ποντιακή λαϊκή παράδοση, την λαλιά των Ελλήνων του Πόντου και για την αγάπη τους για αυτά τα στοιχεία.

SIDNEY.AFSTRALIA.THEODORIDIS.SAXTARIDOU.26.8.2023 8

Ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης, αναφερόμενος στην παρουσία του ως καλλιτέχνης στην Αυστραλία ανέφερε.

SIDNEY.AFSTRALIA.THEODORIDIS.SAXTARIDOU.26.8.2023 5

Με συνοδεύει στη λύρα ένα ποντιόπουλο που μπορεί να γεννήθηκε και να μεγάλωσε στην Αυστραλία, η αγάπη του όμως για καθετί ποντιακό είναι αστείρευτη… το όνομα του Κώστας Παπουλίδης, με καταγωγή των γονιών του από την Αναρράχη Εορδαίας και τον Κρόκο Κοζάνης.

SIDNEY.AFSTRALIA.THEODORIDIS.SAXTARIDOU.26.8.2023 7

Ένα τεράστιο ευχαριστώ στον “Ποντοξενιτέα” του Σίδνεϊ και τους ανθρώπους του. Ιδιαίτερα στη νεολαία του “Ποντοξενιτέα” για την τεράστια αγάπη που εισπράξαμε.

SIDNEY.AFSTRALIA.THEODORIDIS.SAXTARIDOU.26.8.2023 10

Θερμά συγχαρητήρια για τη μοναδική οργάνωση σε όλα τα παιδιά. Σε όλους τους φίλους και τις φίλες που ήρθαν από τη Μελβούρνη, την Αδελαΐδα, την Καμπέρα, το Γουόλονγκονγκ και κάνανε τη βραδιά μας μοναδική.

Νιώθουμε μεγάλη περηφάνεια σαν Έλληνες, για τους Πόντιους της Αυστραλίας και τις δυναμικές οργανώσεις τους. Σας αγαπάμε. Είστε πραγματική οικογένεια πλέον. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε από κοντά με μια τεράστια αγκαλιά.