ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ

Με μία συμβολική κίνηση οι Πόντιοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα που συμμετείχαν στον επετειακό χορό των 38 χρόνων ίδρυσης της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης, επισκέφθηκαν τους χώρους του ελληνικού προξενείου Στουτγάρδης, και περιηγήθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας «Μία εικόνα χίλιες λέξεις», από το φωτογραφικό υλικό της Ελένης Σιδηροπούλου, εκπροσώπου των ποντιακών συλλόγων «Δωδεκάπολις», η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα του Waiblingen (Βαΐμπλινγκεν) και του Ελληνικου Προξενειου της Στουτγάρδης.

STUTGARDH.PROXENEIO.EKTHESH.SIDHROPOYLOY.11.3.2023.IMG 3281 9

Τους Πόντιους καλλιτέχνες από την Ελλάδα, υποδέχθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 11 Μαρτίου 2023, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Στουτγάρδη Συμεών Λιναρδάκης, ενώ παραβρέθηκαν και οι διοργανωτές της έκθεσης.

STUTGARDH.PROXENEIO.EKTHESH.SIDHROPOYLOY.11.3.2023.IMG 3281 3

Η έκθεση φωτογραφίας, που εκτίθεται στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Στουτγάρδη, απαρτίζεται από Καρτ Ποστάλ, που έχει συλλέξει από δημοπρασίες εδώ και 30 χρόνια η Ελένη Σιδηροπούλου και έχουν σχέση, με την Μικρασία, τον Πόντο, την Ελλάδα, την Κύπρο και απεικονίζουν φορεσιές, εκκλησίες και αποτυπώματα του ελληνισμού, ιδιαίτερα δε, από τον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού, για την Ανεξαρτησία και την βάρβαρη τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου.

Ο Συμεών Λιναρδάκης

LINARDAKHS.SYMEON.PROXENOS.STOYTGARDH.11.3.2023.IMG 3219

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Στουτγάρδη Συμεών Λιναρδάκης, καλωσορίζοντας τους Πόντιους καλλιτέχνες από την Ελλάδα στην πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης, ανέφερε πως είναι σημαντικό που καλλιτέχνες που υπηρετούν τον πολιτισμό, βρίσκονται στους χώρους του προξενείου για να δουν από κοντά σπάνιες φωτογραφίες και καρτ ποστάλ από την Ελλάδα, τον Πόντο και ειδικότερα από την Κύπρο. Ευχαρίστησε δε την κυρία Ελένη Σιδηρόπουλου γι' αυτήν την πράξη ανιδιοτέλειας και αγάπης να δώσει ένα κομμάτι από την συλλογή της στην δημοσιότητα για όλο τον κόσμο.

STUTGARDH.PROXENEIO.EKTHESH.SIDHROPOYLOY.11.3.2023.IMG 3281 7

Ο Φώτιος Φωτιάδης

Ο αντιπρόεδρος ελληνικής κοινότητας Waiblingen, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συλλογών Γονέων και Κηδεμονων Γερμανίας Φώτιος Φωτιάδης, στο χαιρετισμό του τόνισε πως η ελληνική κοινότητα του Waiblingen δραστηριοποιείται σε πολλά επίπεδα και ένα από αυτά είναι ο πολιτισμός. Η αγάπη της κυρίας Ελένης Σιδηρόπουλου για τον ελληνισμό την έκανε με τα χρόνια να φτιάξει μια πολύ σημαντική συλλογή, που όταν της προτείναμε να εκθέσουμε ένα κομμάτι αυτής στον κόσμο, γιατί η μνήμη είναι το παν, χωρίς δεύτερη σκέψη και με ένα μεγάλο χαμόγελο μας την παραχωρησε με χαρά.

STUTGARDH.PROXENEIO.EKTHESH.SIDHROPOYLOY.11.3.2023.IMG 3281 8

Η Ελένη Ραφαηλίδου

Η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Waiblingen Ελένη Ραφαηλίδου, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τους Έλληνες ομογενείς η μνήμη και η νοσταλγία για την Πατρίδα, και τόνισε πως είναι σημαντικό που αξιοποιήθηκε αυτή η συλλογή φωτογραφιών και καρτ ποστάλ, για να γνωρίσουν οι κάτοικοι της Βάδης Βυρτεμβέργης, ένα κομμάτι άγνωστο από την Ελλάδα, τον Πόντο, τη Μικρασία και την Κύπρο.

Η Ελένη Σιδηροπούλου

SIDHROPOYLOY.ELENH.PROXENEIO.STOYTGARDH.11.3.2023.IMG 3205

Η Ελένη Σιδηροπούλου αφού ευχαρίστησε τους Πόντιους καλλιτέχνες, βρέθηκαν στους χώρους του Ελληνικού Προξενείου της Στουτγάρδης, για να δουν από κοντά τις καρτ ποστάλ και τις φωτογραφίες τόνισε πως είναι μια συλλογή αγάπης, ένας νοερός περίπατος στα χνάρια των Ελλήνων και Ελληνίδων, με ιδιαίτερη προσεγγίση θα έλεγα στην ιστορική μας μνήμη, ανακαλύπτοντας τα λάθη που πράξαμε στο παρελθόν χτίζουμε με ελπίδα και με πολύ φώς το μέλλον.

STUTGARDH.EKTHESI.SIDHROPOYLOY.11.3.2023.IMG 3256

Είναι μια ματιά καρτ ποστάλ από όψεις πόλεων, και εικόνες της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της Τραπεζούντας, της Σινώπης, της Κερασούντας της Σμύρνης της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας.

STUTGARDH.PROXENEIO.EKTHESH.SIDHROPOYLOY.11.3.2023.IMG 3281 5

Βυζαντινές Εκκλησίες από την Ελλάδα αλλά και από την Μικρά Ασία οι περισσότερες από αυτές δεν υπάρχουν πια καταστράφηκαν ή πιο συγκεκριμένα τις κατέστρεψαν ή τις μετέτρεψαν σε Τζαμιά, όπως οι ιστορικοί Ναοί της Αγίας του Θεού Σοφίας στην Νίκαια, στην Τραπεζούντα, στην Ανδριανούπολη και στην Κωνσταντινούπολη.

Ιστορικό φωτογραφικό υλικό από άγνωστο φωτογράφο της Κύπρου μεταξύ άλλων και μια φωτογραφία του Καραολή Μιχαλάκη ο οποίος προσέρχεται με συνοδεία Άγγλων φρουρών στο δικαστήριο όπου και καταδικάστηκε σε θάνατο στις 28 Οκτωβρίου 1955 και οδηγήθηκε στην αγχόνη στις 10 Μαϊου 1956.

STUTGARDH.PROXENEIO.EKTHESH.SIDHROPOYLOY.11.3.2023.IMG 3281 10

Και της τουρκικής εισβολής, του 1974 από την τραγωδία που έμελε να ζήσει και έζησε ο ελληνισμός της Κύπρου. Στις φωτογραφίες αυτές απεικονίζεται ο αγώνας των Κυπρίων αδελφών μας, αλλά και η Βία και οι σκοτωμοί που υπέστησαν από την τουρκική βαρβαρότητα, 200.000 Ελληνοκύπριοι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους και έγιναν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την πατρίδα.

STUTGARDH.PROXENEIO.EKTHESH.SIDHROPOYLOY.11.3.2023.IMG 3281 6

Τους Πόντιους καλλιτέχνες συνόδευε στην επίσκεψή τους στο Ελληνικό Προξενείο της Στουτγάρδης, η Αναστασία Τσεντεκίδου, από την Ποντιακή Εστία Στουτγάρδης.

STUTGARDH.PROXENEIO.EKTHESH.SIDHROPOYLOY.11.3.2023.IMG 3281 1

Οι Πόντιοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα οι οποίοι συμμετείχαν στην επίσκεψη στην έκθεση στο Ελληνικό Προξενείο της Στουτγάρδης, ήταν οι, Χάρης Αθανασιάδης, Μπάμπης Κεμανετζίδης, Αλέξης Παρχαρίδης, Γαβρίλος Σιδηρόπουλος, Στάθης Νικολαΐδης, Φάνης Κουρουκλίδης, Γιώργος Ιακωβίδης, Γιώργος Ιωαννίδης, Λευτέρης Ραφαηλίδης, Μπάμπης Ραφαηλίδης, Κώστας Κατιρτσίδης, Γιώργος Ατματσίδης, Κώστας Ζώης.

STUTGARDH.PROXENEIO.EKTHESH.SIDHROPOYLOY.11.3.2023.IMG 3281 4

Η έκθεση φωτογραφίας «Μία εικόνα χίλιες λέξεις», είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 2 Φεβρουαρίου 2023 και θα διαρκέσει έως και τις 2 Μαΐου 2023 κατά τις ώρες λειτουργίας του Γενικού Προξενείου (2ος όροφος).