Σε μία συμβολική ενέργεια, αλλά πολύ σημαντική για την έρευνα για τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου, προχωράει ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης και στο πλαίσιο της προκήρυξης υποτροφίας μεταπτυχιακών σπουδών στο αρχείο Δ. Σ. Κουτσογιαννόπουλου, αναλαμβάνει το κόστος της διδακτορικής διατριβής της Ροζαλίας Ελευθεριάδου, με θέμα «η έντεχνη δυτική (ευρωπαϊκή) μουσική στα αστικά κέντρα του Ευξείνου Πόντου».

Ταυτόχρονα προσκαλεί τα εκατοντάδες σωματεία των Ελλήνων του Πόντου, να χρηματοδοτήσουν την έρευνα και την έκδοση ανέκδοτων συλλογών που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό.

Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης ανακοινώνει τη συνεργασία του με την κ. Ελευθεριάδου Μαρία - Ροζαλία*, υποψήφια διδάκτωρα μουσικολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο πρόσφατης ανακοίνωσης για την προκήρυξη υποτροφίας μεταπτυχιακών σπουδών έδρασης στο αρχείο Δ. Σ. Κουτσογιαννόπουλου, ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης αναλαμβάνει το κόστος της διδακτορικής διατριβής της κ. Ελευθεριάδου, με θέμα «Η έντεχνη δυτική (ευρωπαϊκή) μουσική στα αστικά κέντρα του Ευξείνου Πόντου» και επιπλέον αναθέτει στην έγκριτη μουσικό, με ικανοποίηση και προσμονή, την επιστημονική επιμέλεια, επεξεργασία και ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού του Δ. Σ. Κουτσογιαννόπουλου.

KOYTSOGIANNOPOYLOS.TAKHS.AMISOS.ESPERIS.16.10.1919

Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης «υιοθέτησε», κατόπιν ειδικών όρων από την κ. Κουτσογιαννοπούλου Κατερίνα το πολύτιμο αρχείο του πατρός της, το οποίο πρόκειται να αποδώσει, επεξεργασμένο ψηφιακά και με ελεύθερη πρόσβαση, στο κοινό.

Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης προσκαλεί τα εκατοντάδες σωματεία του Ποντίων να χρηματοδοτήσουν την έρευνα και έκδοση του ανυπολόγιστου όγκου έντυπων τεκμηρίων περί του προσφυγικού ελληνισμού, τα οποία είτε βρίσκονται εγκατελειμμένα σε παλαιοπωλεία, είτε υφίστανται ως οικογενειακά κειμήλια, είτε τσουβαλιάζονται σε προσωπικές συλλογές και ανήλιες αποθήκες σωματείων, είτε αδικούνται αναξιοποίητα από την οικονομική δυστοκία επιστημόνων και ερευνητών.

Για την σημαντική και ευγενή σύσταση της κ. Ελευθεριάδου, είμαστε υπόχρεοι στο μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Σουρμενιτών στην Πτολεμαΐδα, κ. Κούση Ιφιγένεια.

SYLLOGOS.PONTION.NYERBERGIS.LOGO.IMG 5135

Νυρεμβέργη 19.10.2020

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessario

*Η Μαρία (Ροζαλία) Ελευθεριάδου είναι υποψήφια διδάκτωρ Μουσικολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (μεταπτυχιακό στη Μουσικολογία) και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (πτυχίο Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από την λειτουργία της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής στη σημερινή εποχή. Παράλληλα μελετά τη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική στην εκπαίδευση, την εκκλησιαστική μουσική, τα παραδοσιακά κρουστά, κ.ά.

Από το 2000 έως το 2020 έχει διδάξει κρουστά, θεωρία ανατολικής μουσικής-μακάμια, και μουσικές προπαιδείες. Διετέλεσε μαέστρος σε μουσικά σύνολα κρουστών και χορωδίες, ενώ έχει στο ενεργητικό της πλήθος συναυλιών. Από το 2010 διδάσκει ως νηπιαγωγός στη δημόσια εκπαίδευση, συνάμα δε συνεχίζει την ερευνητική και εκπαιδευτική της δραστηριότητα στον τομέα της μουσικής.

Τον Οκτώβρη του 2020 ξεκίνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα περί της δυτικής μουσικής στα αστικά κέντρα του Ευξείνου Πόντου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Νυρεμβέργης και πεδίο έρευνας, μεταξύ άλλων, το αρχείο Δ. Σ. Κουτσογιαννόπουλου.