2400 χρόνια πριν. Ο Ξενοφών και οι Δεκάδες χιλιάδες. Συγκεντρώθηκαν στη Σάρδη, την πρωτεύουσα της Λυδίας και παρέλασαν από τα εδάφη της Μεσοποταμίας στην Περσία. Έχασαν τον δρόμο τους στις απαιτητικές συνθήκες της φύσης και βρέθηκαν αντιμέτωποι με διαφορετικούς πολιτισμούς. Πολέμησαν, πείνασαν και τελικά έφτασαν σε μια φιλική γη, την Τραπεζούντα, με έναν στρατό που ήταν έτοιμος να καταρρεύσει. 

Είδαν τη Μαύρη Θάλασσα από τα βουνά σκεπασμένη από σύννεφα. Φώναξαν «Θάλασσα (Θάλασσα)» και φώναζαν για ευτυχία.
Ο Ξενοφών είναι αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, συγγραφέας, ιστορικός και στρατιώτης, μαθητής του Σωκράτη. Αφιερώνουμε αυτό το έργο μας στην καθολική πολιτιστική κληρονομιά του Αναβάση που έγραψε ο Ξενοφών, ένας από τους σημαντικούς μυθολογικούς κλασικούς παγκοσμίως, στην καθολική πολιτιστική κληρονομιά της Ανατολίας και του κόσμου.
2400 χρόνια πριν. Ξενοφών και Μυριάδες. Συναντήθηκαν στη Σάρδη, την πρωτεύουσα της Λυδίας και κινήθηκαν στη γη της Μεσοποταμίας μέσω της Περσίας. Χάνοντας τους τρόπους τους λόγω των σκληρών συνθηκών της φύσης, συνάντησαν διαφορετικούς πολιτισμούς. Πάλεψαν, πείνασαν και τελικά, έφτασαν σε φιλική γη, Τραπεζούντα. Από τα βουνά περιτριγυρισμένα από σύννεφα, είδαν τη Μαύρη Θάλασσα. Φώναξαν: “Thalassa, Thalassa (Sea, Sea)”.
Ο Ξενοφών, μαθητής του Σωκράτη, είναι Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, συγγραφέας, ιστορικός και στρατιώτης. Αφιερώνουμε αυτό το έργο - το οποίο εμπνεύστηκε από ένα από τα σημαντικότερα κλασικά μυθολογικά του κόσμου: το Ανάβασις (Anabasis) γραμμένο από τον Ξενοφών - στην πολιτιστική κληρονομιά της Ανατολίας και του Κόσμου.
Στίχοι: Απόλας Λέρμι.
Μουσική: Απόλας Λέρμι.
Μετάφραση: Vahit Tursun (Ελληνικά).
Ρύθμιση: Yıldıray Side.
Mix, Master: Selim Top.
Αιολικά όργανα: Ερντί Αρσλάν.
Χορωδία: Hüseyin Ulusan, Yıldıray Yanli, Απόλας Λέρμι.