Συνάντηση γνωριμίας με τον εκπρόσωπο της Διακοινοβουλευτικής συνέλευσης της Ορθοδοξίας Κώστα Μύγδαλη, είχε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ) Ανέστης Οσιπίδης. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας της ΟΣΕΠΕ Χρήστος Πεχλιβανίδης και ο καθηγητής Θεολογίας Θεοδόσης Κυριακίδης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΣΕΠΕ την οποία υπογράφουν εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου ο πρόεδρός της Ανέστης Οσιπίδης και ο γενικός γραμματέας Χρήστος Πεχλιβανίδης, «σε αυτήν την συνάντηση τέθηκαν οι βάσεις για μία μακρα συνεργασία με το κοινοβουλευτικό όργανο, ώστε να προωθησουν θέματα που αφορούν τα ζητήματα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από τα εθνικά κοινοβούλια στα οποία συμμετέχουν στην διακοινοβουλευτική συνέλευση της Ορθοδοξίας.

Παράλληλα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την τριμερή συνεργασία μεταξύ της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, της Γερμανικής Βουλής και της Ομοσπονδίας μας, με απώτερω στόχο τις κοινές εκδηλώσεις στην Γερμανία, ώστε να προβληθεί το δίκαιο αίτημα μας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Αποφασίστηκε μετά το πέρας των εθνικών εκλογών στην Γερμανία, να ξεκινήσουν οι επαφές με αντίστοιχους φορείς της γερμανικής βουλής που ασχολούνται με αντίστοιχα θέματα.

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, είναι ένα διακοινοβουλευτικό όργανο στο οποίο συμμετέχουν τα εθνικά κοινοβούλια των παρακάτω χωρών: Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Εσθονία, Κύπρος, Καζακστάν, Λετονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Μολδαβία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Σλοβακία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ουκρανία και Φινλανδία καθώς και ομάδες βουλευτών από: Αυστραλία, Η.Π.Α., Ασία και Αφρική.

Η φιλοσοφία της Δ.Σ.Ο. εκφράζεται από τη Διακήρυξη των μελών του Συνεδρίου με θέμα: «Η Ορθοδοξία στην Νέα Ευρωπαϊκή Πραγματικότητα». Σύμφωνα με τη σχετική Διακήρυξη, η Ορθοδοξία, με την κοινωνική, ιστορική και πνευματική σημασία της αποτελεί κοινή ιστορική πολιτιστική παράδοση και θρησκευτική έκφραση για το μισό περίπου του πληθυσμού της Ευρώπης».