ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ:

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ

Με συγκέντρωση στην πλατεία, απέναντι από το Ελληνικό Προξενείο της Στουτγάρδης και στη συνέχεια πορεία μνήμης μέσω των κεντρικών δρόμων της πόλης με το γενική σύνθημα «Πόντος. Δικαίωμα στη Μνήμη» και κατάληξη στη μνημείο του Ολοκαυτώματος, οι ποντιακοί σύλλογοι της Βάδης Βυρτεμβέργης «Δωδεκάπολις», τίμησαν οι απόγονοι των Ελλήνων προσφύγων του Πόντου, αλλά και συνέλληνες, Γερμανοί και Τούρκοι πολίτες που ζουν στη Γερμανία, τη μνήμη των 353.000 θυμάτων του ποντιακού ελληνισμού.

STUTGARTH.GENOKTONIA.20.5.2023IMG 0070 1

Οι κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν με τη συγκέντρωση των ποντιακών σωματείων της Βάδης Βυρτεμβέργης «Δωδεκάπολις», το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, στις 3 το μεσημέρι στην πλατεία WILHELSPLATZ (70182) STUTTGART), απέναντι από το ελληνικό προξενείο της Στουτγάρδης.

STUTGARTH.GENOKTONIA.20.5.2023IMG 0070 2

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία μέσω των κεντρικών δρόμων της πόλης, όπου με τους ήχους της ποντιακής λύρας δεκάδες λυράρηδες και τραγουδιστές συνόδευσαν με μοιρολόγια τα χιλιάδες θύματα της ποντιακής γενοκτονίας, ενώ ακολουθούσαν με το πανό στη γερμανική γλώσσα το οποίο κρατούσαν Γερμανοί πολιτικοί και Έλληνες, οι οποίοι τιμούν τα θύματα της Γενοκτονίας.

STUTGARTH.GENOKTONIA.20.5.2023IMG 0070 4

Στη συνέχεια από πίσω βρίσκονταν τα λάβαρα των ποντιακών σωματείων, αλλά και εκπροσώπων μειονοτήτων και εθνοτήτων της σημερινής Τουρκίας, οι οποίοι εδώ και χρόνια συμμετέχουν στην πορεία, ζητώντας από την ίδια τους την χώρα την κυβέρνηση της σημερινής Τουρκίας, να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, Ελλήνων της Ανατολής, των Αρμενίων και των Ασσυρίων και να σταματήσει τις διέξεις σε βάρος δημοκρατικών πολιτών, οι οποίοι ζητούν ισότητα και ανθρώπινα δικαιώματα.

STUTGARTH.GENOKTONIA.20.5.2023IMG 0070 11

Κεντρικοί ομιλητές στην φετινή εκδήλωση είναι Γερμανοί πολιτικοί, από την Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας η GOKAY AKBULYT, MdB DIE LINKE, από την Βουλή της Βάδης Βυρτεμβέρης η FATIME TUNCER, Mdl BUNDNIS 90/DIE GRUNEN, και από τον Σύλλογο κατώ των Γενοκτονιών, ο DR. ERAN GUNDUZ, VEREIN DER VOLKERMORDGEGNER.

STUTGARTH.GENOKTONIA.20.5.2023IMG 0070 9

Η Ομοσπονδιακή Βουλευτής GOKAY AKBULYT, MdB DIE LINKE για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

STUTGARDH.GENOKTONIA.GOKAY. AKBULYT.BOYLEFTHS.OMOSPONDIA.20.5.2023.IMG 0181

Καταπέλτης για την πολιτική που οδήγησε στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσυρίων στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και για τη σημερινή πολιτική της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση σε βάρος των Κούρδων και των Αλεβιτών, αλλά και των δημοκρατικών πολιτών, ήταν η ομιλία της βουλευτού της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας GOKAY AKBULYT του κόμματος DIE LINKE. Από τα βέλη της βουλευτού της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, δεν έλειψε και η κριτική προς την Γερμανική κυβέρνηση, η οποία στηρίζει το σημερινό καθεστώς της Τουρκίας.

Η Βουλευτής FATIME TUNCER

STUTGARDH.FATIME TUNCER.BOYLEFTS.TOPIKO.GENOKTONIA.20.5.2023.IMG 0188

Την αποσιώπηση της ιστορικής γνώσης στη σημερινή Τουρκία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και για τις άλλες γενοκτονίες που διέπραξαν οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί, καυτηρίασε FATIME TUNCER, Mdl BUNDNIS 90/DIE GRUNEN, βουλευτής των πρασίνων στο κοινοβούλιο της Βάδης Βυρτεμβέργης. Όπως είπε η FATIME TUNCER, αν και ήρθε στη Γερμανία μόλις έξι χρόνων από την Ρουρκία, δεν έμαθε ποτέ γι’ αυτά τα γεγονότα και θα αγωνιστεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Ο Γιάννης Μωυσίδης

MOISIDIS.GIANNHS.STUTGARDH.19.5.2023.IMG 0171

Ο δρ Γιάννης Μωυσίδης, ο οποίος συντόνιζε την εκδήλωση, στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε. Καταραμένοι, αποκλεισμένοι, βασανισμένοι. Ξεριζωμένοι, κρεμασμένοι, εξαφανισμένοι. Εκατομμύρια θύματα της εθνικοσοσιαλιστικής τυραννίας. Ποτέ ξανά! 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία του Πόντου. Η Γενοκτονία του Πόντου αναφέρεται στη συστηματική εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού του Πόντου, της περιοχής στο βορειοανατολικό μέρος της σημερινής Τουρκίας, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και αμέσως μετά. Η γενοκτονία ξεκίνησε επίσημα το 1914 και επιδείνωσε τη φάση της από το 1919, όταν ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και ξεκίνησε τον τουρκικό αγώνα ανεξαρτησίας.

STUTGARTH.GENOKTONIA.20.5.2023IMG 0070 3

Κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας του Πόντου, εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν περίπου 350.000 Έλληνες του Πόντου. Τα θύματα απαχρονίστηκαν, βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν. Πολλοί κρατήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης υπό ακραίες συνθήκες, με αποτέλεσμα αμέτρητους θανάτους.

STUTGARDH.GENOKTONIA.PAPAGERIDIS.20.5.2023.IMG 01401

Για να θυμηθούμε τα θύματα της Γενοκτονίας του Πόντου και να αναγνωρίσουμε αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας, το ελληνικό κοινοβούλιο κήρυξε την 19η Μαΐου, μετά από πρόταση του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, και πρόταση βουλευτών όλων των κομμάτων ως επίσημη ημέρα μνήμης. Την ημέρα αυτή τιμώνται παγκοσμίως τα θύματα της γενοκτονίας και τονίζεται η σημασία της μνήμης, της ευαισθητοποίησης και της πρόληψης των γενοκτονιών. Πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, τελετές μνήμης και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση για τη Γενοκτονία του Πόντου και να διασφαλιστεί ότι τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν ξεχνιούνται ποτέ.

STUTGARTH.GENOKTONIA.20.5.2023IMG 0070 12

Η ιστορικά αδιαμφισβήτητη εκδίωξη και εξόντωση εκατομμυρίων αυτόχθονων ανθρώπων (Έλληνες του Πόντου και της Θράκης, Αρμένιοι, Ασσύριοι / Αραμαίοι) από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τους Νεότουρκους και την ακολούθηση της κεμαλικής Τουρκίας, φέρει τα σαφή χαρακτηριστικά ενός συστηματικού εγκλήματος γενοκτονίας, το οποίο διαρκεί εδώ και εκατόν τέσσερα χρόνια.

STUTGARDH.GENOKTONIA.NEOI.SHMAIES.20.5.2023.IMG 01402

Είναι σημαντικό να τιμούμε αυτήν τη στιγμή ακριβώς στη Γερμανία, γιατί οι Γερμανοί έχουν μάθει και αποδείξει ότι ο δρόμος προς το μέλλον μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών μπορεί να προχωρήσει μόνο μέσω της κριτικής αντιμετώπισης των σκοτεινών και πιο σκοτεινών κεφαλαίων της ιστορίας τους. Μόνο μέσω της επιστημονικής ανάλυσης του δικού τους παρελθόντος και της ειλικρινούς αναγνώρισης των ιστορικών εγκλημάτων, μπορεί να αυξηθεί η εμπιστοσύνη ότι κάτι παρόμοιο δεν θα επαναληφθεί στον 21ο αιώνα. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας πρέπει να θεωρηθεί ως παγκόσμιο παράδειγμα και ακριβώς γι' αυτό πρέπει να επιτραπεί στον εαυτό της την ελευθερία και το δικαίωμα να καταγγείλει την Τουρκία σε αυτό το θέμα. Η Γερμανία έχει το ιστορικό καθήκον, όπως και άλλες χώρες έχουν κάνει, ανεξάρτητα από τις ισχυρές οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία, να αναγνωρίσει πλήρως το έγκλημα ως γενοκτονία και να το υπερασπιστεί ως τέτοιο μπροστά στη διεθνή κοινότητα. Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να γίνει ο οδηγός για την πλήρη αναγνώριση της γενοκτονίας αυτών των αυτοχθόνων λαών της Μικράς Ασίας και γι' αυτό πρέπει η Γερμανία να προχωρήσει στο βήμα που ήδη τόλμησε, να αναφέρει και να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Πόντιων Ελλήνων με το όνομά της.

Η Ελένη Σιδηροπούλου

SIDHROPOYLOY.ELENH.STYTGARDH.19.5.2023.IMG 0320

Εκ μέρους των ποντιακών συλλόγων της Βάδης Βυρτεμβέργης «Δωδεκάπολις» η Ελένη Σιδηροπούλου, στην ομιλία της μεταξύ άλλων ανέφερε. Σήμερα με την παρουσία μας έδω στο μνημείο, το οποίο είναι αφιερωμένο σε όλους τους λαούς που υπέστησαν την βία του ναζισμού, τιμούμε τους άταφους νεκρούς μας.  Έλληνες του Πόντου, Έλληνες της Θράκης, Έλληνες της Ιωνίας, Αρμενίους, Ασσυρίους και Αραμαίους.

STUTGARTH.GENOKTONIA.20.5.2023IMG 0070 10

Η 19η Μαΐου είναι η ημέρα μνήμης για ένα από τα φρικαλεότερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αφού χιλιάδες αθώες ψυχές χάθηκαν εξαιτίας μιας συστηματικής και οργανωμένης πολιτικής εξόντωσης, μαζικές εκτοπίσεις, με ατέλειωτες πορείες, καταναγκαστικά έργα, λεηλασίες, εξισλαμισμοί, μαζικές δολοφονίες και θάνατοι από την πείνα και τις κακουχίες αποτελούν μέρος του καλά οργανωμένου σχεδίου με σκοπό τον αφανισμό των Ελλήνων του Πόντου.

STUTGARTH.GENOKTONIA.20.5.2023IMG 0070 7

Η Τουρκία έως και σήμερα εξακολουθεί να αρνείται ότι διέπραξε οποιαδήποτε γενοκτονία, Η απαίτησή όμως για αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και ηθικής δικαίωσης του εγκλήματος από εμάς τους απογόνους αυτών που γενοκτονίθηκαν παραμένει σταθερή, πιστεύοντας ακράδαντα ότι: Η Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι υποχρέωση απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα.

STUTGARTH.GENOKTONIA.20.5.2023IMG 0070 8

Αγαπητοί Συνοδοιπόροι. Εμείς, τα μέλη της «ΔΩΔΕΚΑΠΟΛΙΣ» των Ποντιακών Συλλόγων της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Με όσες δυνάμεις μάς έχουν απομείνει, υποσχόμαστε ότι θα παραμείνουμε φύλακες και συνεχιστές του μεγάλου αυτού ζητήματος της αναγνώρισης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και ταυτοχρόνως, θα διατρανώνουμε την πίστη μας στις αξίες και στα ιδανικά της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Ισότητας και του Σεβασμού των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Αιωνία τους η μνήμη!

STUTGARTH.GENOKTONIA.20.5.2023IMG 0070 5

Ο Αμανάτης Ταγκαλίδης, επιχειρηματίας, για χρόνια χορηγός του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και εκκλησιαστικών και πολιτιστικών συλλόγων της Γερμανίας ζήτησε από τους γιους του να συμμετάσχει στη συγκέντρωση και τιμητικά κατέθεσε πρώτος στεφάνι στη μνήμη των νεκρών της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τον συνοδεύουν οι γιοι του, Κυριάκος και Χαράλαμπος

Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και κατατέθηκαν στεφάνια και λουλούδια στο μνημείο του Ολοκαυτώματος.