Στις επίσημες εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, οι οποίες έγιναν το πρωί της Κυριακής 23 Μαΐου 2021, στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του δήμου Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου:

KALAFATHS.STABROS.GENOKTONIA.PONTION.23.5.20211

«Τιμούμε σήμερα 353 χιλιάδες αθώα θύματα, μιας απίστευτης θηριωδίας. Τιμούμε τους Τραντέλληνες εκείνους που χάθηκαν. Αλλά και εκείνους που υπέφεραν, αλλά δεν γονάτισαν και μετέφεραν τη δύναμη ψυχής από γενιά σε γενιά. Είναι χρέος όλων των Ελλήνων να σταθούν δίπλα στον αγώνα των Ελλήνων του Πόντου για τη διεθνή αναγνώριση αυτού του απίστευτου εγκλήματος. Είναι στόχος εθνικός και ανθρωπιστικός. Οι Έλληνες θέλουμε ειρήνη και συνεργασία με όλους τους γείτονές μας. Θέλουμε, όμως, και εκείνοι, να σέβονται τις Διεθνείς Συνθήκες, να αναγνωρίζουν τα λάθη τους, να μην προκαλούν. Και να ξέρουν ότι δεν υποκύπτουμε ούτε σε εκβιασμούς, ούτε σε απειλές».