Τους τρόπους με τους οποίους γυρίστηκε η κινηματογραφική ταινία «The promise» , «Η Μεγάλη Υπόσχεση», που αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, και τις περιπετειώδης διαδρομές μέχρι να γίνει πραγματικότητα, μας περιγραφάφει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή, με ανάρτηση που έκανε στη σελίδα της στο fb.

Η ταινία «Η Μεγάλη Υπόσχεση», μέσα από την φρίκη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, ο σκηνοθέτης μεταφέρει στην οθόνη μια από τις πιο μελανές ιστορίες της ανθρωπότητας, την ανείπωτη τραγωδία της γενοκτονίας των Αρμενίων!

Η ιστορία της ταινίας «The promise», «Η Μεγάλη Υπόσχεση» βασίστηκε σε ένα άλλο ανέκδοτο σενάριο ταινίας που ονομαζόταν «Anatolia» του Robin Swicord. Ο σεναριογράφος του «The promise» Terry George, κράτησε αρκετά από τα κομμάτια του αρχικού σεναρίου, αλλά και το επέκτεινε αρκετά για να δείξει το εύρος της γενοκτονίας αφού διάβασε αρκετά ιστορικά βιβλία και επισκέφτηκε την Αρμενία και την Τουρκοκρατούμενη Αρμενία.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των 100 εκατομμυρίων δολαρίων δωρίστηκε από τον Αρμένιο - Αμερικανό Kirk Kerkorian και ο οποίος δεν είχε προσδοκίες από τυχόν κέρδη της ταινίας.

Η δωρεά του προϋπολογισμού σήμαινε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πιέσει το στούντιο να ακυρώσει την ταινία, όπως είχε κάνει στο παρελθόν με άλλες παραγωγές.

«Προφανώς η ταινία "δεν θα υπήρχε" χωρίς τον Kirk Kerkorian, ​​ο οποίος έδωσε έγκριση για το σενάριο πριν από το θάνατό του το 2015, αλλά δεν ζούσε για να το δει να γυριστεί και να τελειώσει», δήλωσε ο Terry George.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2015 στην Πορτογαλία, τη Μάλτα και την Ισπανία στα Κανάρια Νησιά. Υπήρξαν εβδομήντα ημέρες παραγωγής μετά από δύο μήνες έρευνας για να συγκρίνει φωτογραφίες της Τουρκίας της Οθωμανικής εποχής και τις πιθανές τοποθεσίες γυρισμάτων για να κάνει τις σωστές επιλογές που ανακατασκευάστηκαν στη Νέα Υόρκη τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2016.

Υπήρξαν αυξημένα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μέχρι την ασφαλή ολοκλήρωση της ταινίας. Για τον ίδιο λόγο, οι παραγωγοί δεν έδωσαν δημοσιότητα για την ταινία κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Σύμφωνα με τον Giménez Cacho, ένας πρέσβης της τουρκικής υπηρεσίας εξωτερικών είχε επικοινωνήσει μαζί του και του είπε τη θέση της τουρκικής κυβέρνησης ότι οι δολοφονίες στην γενοκτονία των Αρμενίων δεν ήταν γενοκτονία.

Η ημερομηνία κυκλοφορίας άλλαξε αργότερα σε 21 Απριλίου 2017. Η τελική ημερομηνία κυκλοφορίας επρόκειτο να συμπέσει την ίδια εβδομάδα με την ημέρα που άρχισε η γενοκτονία των Αρμενίων, 24 Απριλίου. Η ταινία παίχτηκε σε 2.000 αίθουσες. Ο Zohrab Mnatsakanyan, εκπρόσωπος της Αρμενικής κυβέρνησης στα Ηνωμένα Έθνη, παρευρέθη στην πρεμιέρα στην Νέα Υόρκη. Ο πρόεδρος μάρκετινγκ της Open Road, Jonathan Helfgot, δήλωσε ότι ο στόχος της ταινίας δεν ήταν καθαρά σχετικός με τα χρήματα, λέγοντας: Ενώ σίγουρα ελπίζαμε για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο box office ... σκοπός ήταν να φέρει την προσοχή του κόσμου σε αυτό το ζήτημα, την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η ταινία στην Ελλάδα κυκλοφόρησε από την Feelgood και πρεμιέρα έκανε σε συνεργασία με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2017. Πρέπει ο κόσμος να μάθει τι συνέβη πραγματικά και να ξέρει ότι δεν έχει αλλάξει η στάση της Τουρκίας έως και σήμερα. Το είδαμε άλλωστε πρόσφατα στον πόλεμο του Αρτσάχ.

Ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHATV το προέβαλε δύο φορές τον Μάιο και την κινηματογραφική ταινία είδε το πολυπληθές τηλεοπτικό κοινό από τυς δέκτες του.

Πηγή: Αρμενική Εθνική Επιτροπή