Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Realfm, και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, έδωσε σήμερα Τετάρτη η υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία αναφέρθηκε σε όλα τα πολιτικά θέματα και στο επίμαχο θέμα των δηλώσεων του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Διαβάστε όλο τον διάλογο:

 

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έχουμε κοντά μας την Κυβερνητική Εκπρόσωπο, την Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κυρία Όλγα Γεροβασίλη. Κυρία Υπουργέ καλημέρα σας…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ζητήσω την άποψη της κυβέρνησης για τις δηλώσεις Φίλη σε σχέση με τη γενοκτονία των Ποντίων και να ρωτήσω αν υπάρχει θέμα για την παραμονή του κ. Φίλη στην κυβέρνηση. Το ρωτώ επειδή 45 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζήτησαν χθες την αποπομπή του από την κυβέρνηση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο Υπουργός αναφέρθηκε, σε τηλεοπτική εκπομπή, στις δηλώσεις που είχε κάνει ο ίδιος στο παρελθόν, σε μια προσωπική του αξιολόγηση για το γεγονός της γενοκτονίας των Ποντίων. Από εκεί και μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι θεσμοί του κράτους, τα θεσμικά όργανα του κράτους, έχουν καταλήξει. Έχουν διατυπώσει –και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα θεσμικά όργανα του κράτους- ότι πρόκειται για γενοκτονία.  Επομένως, η άποψη της κυβέρνησης είναι σαφής και διατυπωμένη δημοσίως και στο παρελθόν. Δεν τίθεται λοιπόν ζήτημα για την άποψη της κυβέρνησης. Η προσωπική, βεβαίως, άποψη του κάθε ανθρώπου, ξέρετε, κι όταν αφορά μια αντίληψη που έχει χαρακτηριστικά, ας πούμε, επιστημονικής προσέγγισης νομίζω δεν μπορεί να δαιμονοποιείται. Και όλος αυτός ο διάλογος, φθάνει στα όρια μιας ακραίας υπερβολής.  Ο κάθε άνθρωπος…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι Υπουργός βέβαια.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …σε ένα δημοκρατικό κράτος -και του υπουργού συμπεριλαμβανομένου- μπορεί να διατυπώσει την προσωπική του προσέγγιση, όταν αυτό διατυπώνεται ως προσωπική προσέγγιση. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό ποινικοποιείται και γιατί υπάρχει...

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατ’ αρχήν γιατί υπάρχει νόμος που το ποινικοποιεί ψηφισμένος από την ελληνική Βουλή, ο οποίος απαγορεύει άρνηση της γενοκτονίας και το γνωρίζετε πολύ καλά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …βεβαίως, με νομικούς όρους τους οποίους είδα και εγώ σήμερα, δεν εφάπτονται τα δύο αυτά ζητήματα. Εν πάση περιπτώσει οι νομικοί θα το αναλύσουν αυτό. Δεν θα ήθελα να κάνω εγώ αυτή την προσέγγιση, αλλά, επαναλαμβάνω, δεν πρόκειται περί τέτοιου ζητήματος.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πολιτικά δεν υπάρχει…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πολιτικά, δεν είπε ο κύριος Φίλης «εγώ αρνούμαι αυτό που συνέβη σε βάρος των Ποντίων», ίσα - ίσα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ακούστε με κυρία Γεροβασίλη, σας παρακαλώ: Πολιτικά, δεν υπάρχει κανένα θέμα για την κυβέρνηση όταν ένας υπουργός -και μάλιστα ο υπουργός Παιδείας- τοποθετείται σε ένα ιστορικό θέμα πολύ μεγάλης εθνικής σημασίας με έναν τρόπο αντίθετο από την κρατούσα άποψη και από την άποψη…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας είπα την πολιτική άποψη της κυβέρνησης. Σας την είπα ήδη.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, λέω αν υπάρχει πολιτικά θέμα για τον υπουργό.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχει πολιτικά θέμα σε μία ελεύθερη έκφραση μιας προσωπικής προσέγγισης. Νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε η κοινωνία να το αντιμετωπίζει, μάλλον  η κοινωνία το αντιμετωπίζει διαφορετικά, αλλά, ωστόσο, ξέρετε γίνεται κάθε φορά μία προσπάθεια εκμετάλλευσης, πολιτικής εκμετάλλευσης γεγονότων που δεν θα έπρεπε.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως, ο Νίκος Φίλης δεν είναι ιστορικός.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω την άποψή μου.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ούτε είναι ένας απλός πολίτης.Είναι υπουργός Παιδείας αυτή τη στιγμή.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς, ούτε ο ίδιος νομίζω ότι διατύπωσε την άποψη, ως ιστορικός.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είπε κι εκείνος, λέτε κι εσείς το περί επιστημονικής άποψης.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είπα μια προσέγγιση η οποία έχει και χαρακτηριστικά τέτοια. Αυτό είπα. Είπα προσωπική άποψη, μια προσέγγιση με επιστημονικά χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε κείμενο το οποίο έχει ο ίδιος διατυπώσει στο παρελθόν. Τώρα, η άποψη της κυβέρνησης είναι σαφής. Από κει και μετά, θα ήθελα μόνο να κάνω ένα σχόλιο και ειδικά για όλο αυτό το ακραίο που ακούγεται όλες αυτές τις ημέρες, θα πρέπει να το σχολιάσω αν μου επιτρέψετε.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ποιο ακραίο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από πλευράς στελεχών, κυρίως της ΝΔ. Ξέρετε, το να προσπαθείς να κινητοποιήσεις εθνικιστικά αντανακλαστικά σε έναν διάλογο προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την πολιτική ζωή του τόπου. Θα ήταν καλύτερο αυτό να γίνεται με πολιτικά χαρακτηριστικά.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λέτε ότι η δήλωση του κυρίου Φίλη αξιοποιείται στην εσωκομματική κόντρα στη ΝΔ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και ξέρετε ότι πολλές φωνές ήταν ακροδεξιές φωνές, οι οποίες στεγάζονται και στη ΝΔ. Όλο αυτόν τον καιρό εξαιτίας του προσφυγικού έχουν σταματήσει την παραδοσιακή ρητορεία.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ακόμη κι αν είναι σωστή η επισήμανσή σας, ότι δηλαδή μπορεί να πήρε άλλες διαστάσεις η κριτική στη δήλωση Φίλη λόγω της μάχης της διαδοχής στη ΝΔ, έχουμε αντιδράσεις και από κοινωνικές ομάδες και πολίτες που δεν είναι ακροδεξιοί. Πολλές αντιδράσεις.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ καταλαβαίνω ότι αυτός ο διάλογος δεν είναι χρήσιμος. Από πλευράς μου, σας είπα την άποψη της κυβέρνησης. Ο καθένας κρίνεται για τις προσωπικές του απόψεις που έχει διατυπώσει…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αγαπητή μου υπουργέ, έρχεστε στη βάση του ερωτήματος που  έθεσα στον κύριο Φίλη. Είπατε ότι ο διάλογος αυτός δεν είναι χρήσιμος. Εγώ τον ρώτησα για ποιον λόγο νοιώθει την ανάγκη να κάνει αυτή τη διάκριση ανάμεσα στη γενοκτονία και την αιματηρή εθνοκάθαρση. Νομίζω ότι εκεί υπάρχει μια…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω, παρακολούθησα την εκπομπή σας, δεν μιλάω για το πώς το προσεγγίσατε. Ωστόσο, σας είπα ότι δεν έχω να πω κάτι άλλο για τον κύριο Φίλη. Ο καθένας μας κρίνεται για τον δημόσιο λόγο του και είναι υποχρέωση των δημοσιογράφων, αλλά και των πολιτών κατά κύριο λόγο, να εμφανίζουν τα αντανακλαστικά απέναντι σ’ αυτό. Ωστόσο, σχολιάζω και την άλλη πλευρά, διότι θεωρώ ότι δεν συμβάλλει στον πολιτικό διάλογο, σε μια στιγμή για την κοινωνία και χώρα μας καθοριστική. Θα έπρεπε να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά ο διάλογος εκ μέρους των πολιτικών. Η παραδοσιακή ξενοφοβική ρητορεία σταμάτησε από πολλές ακροδεξιές φωνές εξαιτίας του προσφυγικού, διότι είδαν ότι αυτό δημιουργεί αντανακλαστικά εναντίον τους, δηλαδή, η κοινωνία αντιδρά υγιώς, επέλεξαν τώρα αυτό το γεγονός να το εκμεταλλευτούν. Αυτό όμως είναι επικίνδυνο γιατί κινητοποιεί άλλα αντανακλαστικά τα οποία είναι ακροδεξιά.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστώ την υπουργό, την κυβερνητική εκπρόσωπο κυρία Όλγα Γεροβασίλη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ευχαριστώ καλή συνέχεια, καλημέρα.