Ο σύλλογος ελληνοαρμενικής φιλίας με επιστολή του προς την Πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου Ζωή Κωνσταντοπούλου, που υπογράφεται απ' τον Πρόεδρο Νίκο Λυγερό και το Γενικό Γραμματέα Αντώνη Παυλίδη και κοινοποιείται στην Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων, την Αρμενική Εθνική Επιτροπή και την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, ζητά το ελληνικό κοινοβούλιο να προχωρήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων.

 

Όπως είναι γνωστό, στην εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία της Προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου στις 19 Μαΐου, η ίδια, απαντώντας σε αίτημα που κατέθεσαν οι εκπρόσωπο των ποντιακών φορέων, δεσμεύτηκε ότι η ελληνική Βουλή θα προχωρήσει στην αναγνώριση και της Γενοκτονίας των Ασσυρίων.

Στην επιστολή του συλλόγου ελληνοαρμενικής φιλίας, αναφέρεται:

«Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε...

Η Γενοκτονία των Ασσυρίων αποτελεί μια από τις τρείς εκδοχές του ίδιου ειδεχθούς εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, δηλαδή της Γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Ανατολής, Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων,  που συντελέστηκε συστηματικά και μεθοδικά στις αρχές του 20ου αιώνα από το καθεστώς των Νεοτούρκων. Προς τούτο συνηγορεί και η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη Γενοκτονιών  (IAGS - InternationalAssociationofGenocideScholars) η οποία ήδη από το Δεκέμβριο του 2007 έχει αναγνωρίσει από κοινού την Τριάδα Γενοκτονιών, οι οποίες συνθέτουν ένα ενιαίο έγκλημα. Την ίδια αντιμετώπιση στο ζήτημα επέδειξαν: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2006, το Σουηδικό Κοινοβούλιο  το 2010 και το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Αρμενίας κατά το παρόν έτος 2015, πριν από λίγους μήνες. Υπό αυτό το πρίσμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελληνοαρμενικής φιλίας, απηχώντας την βούληση  των μελών και φίλων του:

Δηλώνει την συμπαράσταση του στον αγώνα του ιστορικού Ασσυριακού λαού για την αναγνώριση της Γενοκτονίας που υπέστη από τους Νεοτούρκους στις αρχές του 20ου αιώνα.

Καλεί το Ελληνικό κοινοβούλιο να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ασσυρίων από το Νεοτουρκικό καθεστώς, όπως έπραξε με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (1994), των Αρμενίων (1996) και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (1998).

Απαιτεί από το τουρκικό κράτος, ως διάδοχο κράτος, να αναγνωρίσει τις Γενοκτονίες που διέπραξε κατά τις αρχές του 20ου αιώνα εναντίον των αυτοχθόνων λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Αρμενίων, Ασσυρίων και  Ελλήνων, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως αποδοκιμάζει οποιαδήποτε πράξη βρίσκεται ενάντια  στις επιταγές του ανθρωπισμού και της διεθνούς νομιμότητας», καταλήγει η επιστολή.