Με επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο προσφυγικού Ελληνισμού χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμονα, παρουσία του Περιφερειάρχη και των δημοτικών αρχών της πόλης, οι απόγονοι των Ελλήνων του αλησμόνητου Πόντου, μικροί και μεγάλοι, τίμησαν την Τρίτη 19 Μαΐου 2015 την «ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», με πρωτοβουλία του συλλόγου Ποντίων νομού Ξάνθης.

 

Κι όπως έγραφε ο αείμνηστος λαογράφος Σολωμονίδης, «..θα περάσουν χειμώνες, θα περάσουν καλοκαίρια και της μνημοσύνης το δάκρυ, θα σταλάζει θερμό και αστείρευτο πάνω στους τάφους των χαμένων πατρίδων και ‘μεις θα μαζευόμαστε συχνά και σαν Εστιάδες παρθένες, θα ανασκαλίζουμε την ιερά φωτιά των περασμένων για να μη σβήσει ποτέ και να μεταδοθεί στις ερχόμενες γενεές».

XANTHI.GENOKTONIA.19.5.20151

 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων νομού Ξάνθης Θεόδωρος Ρωμανίδης, «ημέρα μνήμης, τιμής και χρέους η αποφράς ημέρα της 19 Μαΐου. Ημέρα να δηλώσουμε ότι δεν θα αφήσουμε να σβήσει ποτέ η τρισχιλιόχρονη ιστορία και πορεία του Ελληνισμού εκεί στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Και να δώσουμε την υπόσχεση του χρέους απέναντι στις μυριάδες των Χριστιανών και των Ελλήνων που χάθηκαν άδικα στον Πόντο -πολλοί από τους οποίους έμειναν άταφοι- και εκείνων που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς ότι ενώνουμε τις φωνές μας στις φωνές όλων εκείνων που αγωνίζονται τον νικηφόρο αγώνα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας».

XANTHI.GENOKTONIA.19.5.20152

Με ανακοίνωσή του ο σύλλογος Ποντίων νομού Ξάνθης, ευχαριστεί «τον Σεβασμιότατο, τις αρχές, τα μέλη του Συλλόγου μας και τους συμπολίτες μας για την συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις μας. Ευχαριστούμε τους Συλλόγους από τα Ίμερα Ξάνθης, τους Τοξότες και την Διομήδεια που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας για κοινή εκδήλωση την μέρα αυτή. Ευχαριστούμε τα ΜΜΕ της Ξάνθης που πάντα στηρίζουν και προβάλουν τις εκδηλώσεις μας.

Αιώνια η μνήμη των 353 000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού», καταλήγει η ανακοίνωση του συλλόγου. 

XANTHI.GENOKTONIA.19.5.20153