Την ικανοποίησή της εκφράζει η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων για τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, αναφορικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της ΔΙΣΥΠΕ την οποία υπογράφουν ο πρόεδρός της Γιώργος Παρχαρίδης και ο γενικός γραμματέας Ιωάννης Αντωνιάδης αναφέρεται: «Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.) το παγκόσμιο όργανο του Ποντιακού Ελληνισμού εκφράζει την ικανοποίησή της για τις δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου για το θέμα της αναγνώρισης  της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αλλά και για την προσχηματική ματαίωση της Θείας Λειτουργίας στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά στον ιστορικό Πόντο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με καθαρές κουβέντες και παρρησία, σεβόμενος την ιστορική διαδρομή των Ελλήνων του Πόντου και την ελληνική ιστορία με γνώμονα την αλήθεια και την δικαιοσύνη ζήτησε από την Τουρκία να πράξει το αυτονόητο. Να αναγνωρίσει το έγκλημα της Γενοκτονίας που διέπραξε εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου και να ζητήσει συγνώμη. Να σταματήσει τις  δικαιολογίες περί τελουμένων έργων στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά και να σεβαστεί τις Θρησκευτικές ελευθερίες και συμφωνίες που έχει  συνομολογήσει.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τίμησε το θεσμικό του ρόλο και την πολιτική του διαδρομή και επιβεβαίωσε την θέση της Ελλάδος στο κάδρο των πολιτισμένων κρατών που σέβονται τα δικαιώματα, τις θρησκευτικές ελευθερίες και την ιστορία των άλλων λαών και τα διακηρύσσουν προς πάσα κατεύθυνση. Κύριε Πρόεδρε θερμά συγχαρητήρια», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΙΣΥΠΕ.