Στο Ρουμ Καλέ και στο Μαρντίν, μας ταξιδεύει η Μαρία Εκμεκσίογλου, με ορμητήριο το Γκαζιαντέπ, μας ξεναγεί η Μαρία Εκμεκσίογλου μέσω της εκπομπής της «Από την Πόλη στην Ανατολή», μέσα από τη συχνότητα της τηλεόρασης του ΑΛΦΑ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τηλεόραση του ΑΛΦΑ, «τόποι που ξυπνούν μνήμες. Άνθρωποι που έχουν μια ιστορία να πουν. Αρώματα που διαρκούν στο χρόνο. Γεύσεις που σε ταξιδεύουν… «Από την Πόλη στην Ανατολή».

Με ορμητήριο το Γκαζιαντέπ, η Μαρία Εκμεκτσίογλου συνεχίζει να μας ξεναγεί στα βάθη της Ανατολίας.

Το Σάββατο 30 Μαΐου, στις 20:00, γνωρίζουμε το Ρουμ Καλέ, έναν τόπο μαγικό, στη συμβολή των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη. Παίρνουμε το καραβάκι και ξεκινάμε την περιήγηση γύρω από το ιστορικό κάστρο, επισκεπτόμαστε τα βυθισμένα χωριά και καταλήγουμε στο Χαλφέτι, ένα χωριό που βρίσκεται κατά το ήμισυ βυθισμένο στα νερά του Ευφράτη. Στη συνέχεια, επιστρέφουμε στο Γκαζιαντέπ, όπου δοκιμάζουμε την περίφημη σούπαμπεριγιάν, ένα φαγητό ιδιαίτερα αγαπητό στους ντόπιους, που μοιάζει με τον πατσά.Η πόλη όμως φημίζεται και για τους μπακλαβάδες της, γι’ αυτόσυναντάμε έναν μπακλαβατζή στο εργαστήριό του, που μας δείχνει τον τρόπο παρασκευής τους.

ROUMKALE.MARNTIN2

 

Επόμενος σταθμός το Μαρντίν, ένα μέρος που είναι ιδιαίτερα γνωστό για την αραβική αρχιτεκτονική του. Περπατάμε στα σοκάκια με τα πέτρινα σπίτια και κάνουμε μια στάση στο μουσείο παιχνιδιών με τα παλιά παραδοσιακά παιχνίδια, τις φανταστικές μακέτες και τα κουκλόσπιτα. Ακόμα, επισκεπτόμαστε την εκκλησία των Αγ. Σαράντα, έναν ναό με αγιογραφίες ζωγραφισμένες σε πανί, που σχεδιάζει μία 90χρονη! Η γυναίκα αυτή μάς ανοίγει το σπίτι της και μας αποκαλύπτει τα μυστικά της τέχνης του blockprinting. Το οδοιπορικό συνεχίζεται στον Μεντρεσέ («μουσουλμανικό ιεροσπουδαστήριο») του Μαρντίν, έναν εξαιρετικό χώρο με υπέροχη θέα. Από εκεί, κατευθυνόμαστε στο μουσείο με τα ψηφιδωτά, αφού πρώτα δοκιμάσουμε το κατμέρι, ένα παραδοσιακό γλυκό. Το μουσείο, φιλοξενεί τα ψηφιδωτά της αρχαίας πόλης Ζεύγμα, με θέματα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία. Το ταξίδι αυτό, ολοκληρώνεται με ένα αποχαιρετιστήριο γεύμα στο Γκαζιαντέπ, παρέα με όλη την ομάδα της εκπομπής αλλά και με ντόπιους φίλους!

ROUMKALE.MARNTIN1

«Από την Πόλη στην Ανατολή»: Οδοιπορικό στη μνήμη της γεύσης μας!».