Την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας τους πραγματοποίησαν στον ποντιακό πολιτιστικό σύλλογο Καλλιθέας – Συκεών στο νομό Θεσσαλονίκης, σε ένα δραστήριο σωματείο που έχει καταφέρει να εντάξει στα τμήματά του εκατοντάδες νέες και νέου στην περιοχή της βορειοδυτικής πλευράς της πόλης.

Η κοπή της βασιλόπιτας έγινε το βράδυ της Τρίτης 6 Φεβρουαρίου 2024, στις εγκαταστάσεις του συλλόγου στην οδό Ζαχαρία Γουναρίδη 1, που στεγάζεται σε σχολικό συγκρότημα, παρουσία των αρχών του δήμου, εκπροσώπων ποντιακών σωματείων και μελών και φίλων του συλλόγου.

SYKIES.PONTIAKOS.SYLLOGOS.BASILOPITA.6.2.2024.IMG 3991 1

Η κοπή της βασιλόπιτας του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας Συκεών, που ήταν μια δημιουργία του Ζαχαροπλαστείου "Γιάννης" (Ταχματζίδης), έγινε με την ευλογία της εκκλησίας δια του πατρός Στυλιανού Βότση, ενώ έγινε και ο αγιασμός για το νέο έτος 2024.

SYKIES.PONTIAKOS.SYLLOGOS.BASILOPITA.6.2.2024.IMG 3991 4

Σε μία σύντομη αναφορά του για τις δράσεις του συλλόγου ο πατήρ Στυλιανός, τόνισε πως βλέπει με χαρά εκατοντάδες νέες και νέους στις δράσεις του συλλόγου, και είναι περήφανος που ως νέος ιεράς ήρθε στον αγιασμό του συλλόγου και από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και κάθε χρόνο έρχεται και ευλογεί την βασιλόπιτα του συλλόγου.

SYKIES.PONTIAKOS.SYLLOGOS.BASILOPITA.6.2.2024.IMG 3991 8

Τα μικρά παιδιά του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας Συκεών με τη συνοδεία της λύρας του Γιάννη Τριανταφυλλίδη, έψαλαν τα ποντιακά κάλαντα.

SYKIES.PONTIAKOS.SYLLOGOS.BASILOPITA.6.2.2024.IMG 3991 6

Ο πρόεδρος του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας Συκεών Αντώνης Σαουλίδης, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους στην εκδήλωση και τόνισε πως το σωματείο με τις δικές του δυνάμεις και με την βοήθεια όλων έχει καταφέρει να έχει στις τάξεις του δεκάδες παιδιά τα οποία ασχολούνται με την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου και στη συνέχεια έκοψε τα κομμάτια της βασιλόπιτας.

SYKIES.PONTIAKOS.SYLLOGOS.BASILOPITA.6.2.2024.IMG 3991 5

Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, θυμήθηκε πως στην αρχή της θητείας του, ο σύλλογος στεγαζόταν σε ένα ημιυπόγειο στην περιοχή Περιστέρια στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης και τα μέλη του τότε διαμαρτυρήθηκαν πως δεν είχαν καμμία βοήθεια από τον τοπικό δήμο της Θεσσαλονίκης. Τότε έκανα πρόταση να έρθουν και να έχουν ως έδρα το δήμο Καλλιθέας – Συκεών και από τότε έχουμε μία αγαστή συνεργασία ως δήμος με τον σύλλογο.

Επίσης ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, αναφέρθηκε στην δημιουργία μνημείου για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και του Μικρασιατικού Ελληνισμού από τον δήμο, ως ελάχιστο χρέος προς τους προγόνους μας. Επίσης, ζήτησε να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι γενοκτονίες, που ακόμη και σήμερα ζούμε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στην Γάζα.

SYKIES.PONTIAKOS.SYLLOGOS.BASILOPITA.6.2.2024.IMG 3991 7

Τυχερή της βασιλόπιτας του συλλόγου, αναδείχθηκε η Κατερίνα Μπίλη, αντιπρόεδρος του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας Συκεών Θεσσαλονίκης και από τα βασιλοπιτάκια η Ελένη Κουνατίδου.

Την εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας τίμησαν με την παορυσία τους, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, του Περιφερειακού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νομού Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, εκπρόσωποι ποντιακών και πολιτιστικών σωμματείων, καθώς και μέλη και φίλοι του συλλόγου.

SYKIES.PONTIAKOS.SYLLOGOS.BASILOPITA.TRIANTAFYLIDHS.GIANNHS.6.2.2024.IMG 3991 2

Μετά την κοπή της βασιλόπιτας ακολούθησε γλέντι με τους Γιάννη Τριανταφυλλίδη, Θοδωρή Κοτίδη και Θόδωρο Μουρατίδη.

SYKIES.PONTIAKOS.SYLLOGOS.BASILOPITA.XOROS.6.2.2024