Την βασιλόπιτά της έκοψε η Ένωση Ποντίων Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα του Σαββάτου 27 Ιανουαρίου 2024, στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην αίθουσα Σοφία Βέμπο, στο κέντρο των Αμπελοκήπων και οι υπεύθυνοι του συλλόγου παρουσίασαν δράσεις του συλλόγου, με χορευτικά, θεατρικό μονόπρακτο από μικρά παιδιά στην ποντιακή διάλεκτο.
Στην αρχή της εκδήλωσης έγινε ο αγιασμός και η κοπή της βασιλόπιτας της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων, και μοιράστηκαν τα κομάτια της πίτας στους εκπροσώπους των αρχών και των σωματείων και στη συνέχεια μοιράστηκαν βασιλοπιτάκια σε όλους τους συμμμετέχοντες.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα χορευτικά τμήματα της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων, δείχνοντας στον κόσμο τη δουλειά που γίνεται για να μάθουν παιδιά και νέοι χορούς των Ελλήνων του Πόντου.
Παρουσιάστηκαν χοροί από το παιδικό και ενηλίκων, με χοροδιδάσκαλο τον Χρήστο Κυριακίδη
Επίσης, παρουσιάστηκαν χορούς από το τμήμα νεολαίας, με χοροδιδάσκαλο τον Κυριάκο Κυριακίδη.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, παιδιά, νέες και νέοι, παρουσιάσαν θεατρικά δρώμενα στην ποντιακή διάλεκτο, αλλά και τραγούδια και χορούς από όλες τις περιοχές του αλησμόνητου Ευξείνου Πόντου, εκεί όπου έζησαν για χιλιάδες χρόνια οι πρόγονοί μας, δημιουργώντας έναν αξιοζήλευτο πολιτισμό.
Τους χορευτές συνόδευαν οι μουσικοί, Περικλής Μιχαηλίδης και Σάββας Σοφιανίδης στη λύρα, Σταύρος Ηλιάδης, στο αγγείο, ζουρνά, κλαρίνο και γαβάλ και ο Χρήστος Ασλανίδης και ο μικρός Δημήτρης Τόλιος στο νταούλι.
Κι όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπως Χρήστος Κυριακίδης, στόχος της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστούν τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου μας, θεατρικά μονόπρακτα από τους λιλιπουτιους "ηθοποιούς" του συλλόγου στην ποντιακή διάλεκτο, για να δουν όλοι την δουλειά που γίνεται στο σύλλογο.