Εκδήλωση με τίτλο: «ΜΩΜΟΕΡΙΑ» [Ποντιακό έθιμο του Δωδεκαημέρου] ΒΑΘΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΠΙΘΑΝΟ ΜΕΛΛΟΝ, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 στον χώρο του Μουσείου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών «Κεντώντας τη μνήμη» στις 18.00, στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Βασ. Όλγας 107.

Εισηγήσεις θα κάνουν.

Γεωργία Βεληβασάκη: Τελετουργίες μετάβασης & τέχνη της performance. Η περίπτωση των ποντιακού εθίμου ΜΩΜΟΕΡΙΑ και ένα προσχέδιο για τη μεταγραφή του ως MOMUERIART PROJECT.

Μαρία Προκοπίδου: Πάντα θα λέει και θα γελά, πάντα θα μασκαρεύνε: Μωμόγεροι, Πόντος – Από την αρχαιοπρέπεια στη λαϊκή συλλογική έκφραση.

Οι εισηγητές

Γεωργία Βεληβασάκη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης, ζει στην Αθήνα. Γράφει ποίηση, έμμετρα παραμύθια, μικρά θεατρικά και διηγήματα. Ασχολείται με το τραγούδι, το μουσικό θέατρο και την τέχνη της performance, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2020 συνεργάζεται ως διδάσκουσα Επιτελεστικής Ποίησης (Performance Poetry) με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Είναι μέλος του δικτύου γυναικών συγγραφέων κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών, «η φωνή της».

Μαρία Προκοπίδου

Γεννήθηκε το 1992 στην Αριδαία Πέλλας και εργάζεται ως μόνιμη εκπαιδευτικός. Έχει στο ενεργητικό της δύο μεταπτυχιακούς τίτλους, δύο βιβλία και πολλές δημοσιεύσεις σε ημερίδες, πανελλήνια και διεθνή συνέδρια με θέματα Παιδαγωγικής, Ιστορίας, Λαογραφίας και Ιστορίας της Εκπαίδευσης. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 είναι μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.