Την τελευταία του πνοή άφησε ο ποντιακής καταγωγής δεξιοτέχνης του Κλαρίνου, Γιώργος Κεσίδης, σε ηλικία 75 ετών, το πρωί της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου 2023, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ποντιακής μουσικής στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ιδιοκτήτης του κοσμικού κέντρου διασκέδασης «Κεσίδης» στη Νέα Σεβάστεια Δράμας και η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023, στις 12 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού, στη Νέα Σεβάστεια Δράμας.

Ο Γιώργος Κεσίδης, γεννήθηκε στο χωριό Κουδούνια της Δράμας το 1937 και άρχισε να ασχολείται με το παίξιμο του Κλαρίνου και καθιερώθηκε τόσο σε γλέντια και θρησκευτικά πανηγύρια σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ ήταν και ιδιοκτήτης του κοσμικού κέντρου διασκέδασης «Κεσίδης» στη Νέα Σεβάστεια Δράμας.

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν η πρόεδρος Αθηνά Νακούση και ο γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Χατζημιχαηλίδης, αναφέρει.

«Το Διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Γιώργου Κεσίδη.

Ο Γιώργος Κεσίδης υπήρξε ένας δεξιοτέχνης του κλαρίνου στα ποντιακά , συμβάλλοντας τα μέγιστα στην διατήρηση του Ποντιακού πολιτισμού και της Παράδοσης.

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Οκτωβρίου στις 12:00 το μεσημέρι, στον Ι. Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού στη Νέα Σεβάστεια.

KESIDIS.GIORGOS.KLARINO.THEODOSIASIS.KOSTAS.2

Ο τραγουδιστής Κώστας Θεοδοσιάδης, σε ανάρτησή του στο fb έγραψε. «Έφυγε απ τη ζωή ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΣΙΔΗΣ ο τεράστιος,ο ακούραστος καλλιτέχνης που με την γλυκιά φωνή και το κλαρίνο του μάγευε το κοινό του. Αλλά πάνω απ όλα ήταν ο μέντορας πολλών νέων καλλιτεχνών μεταξύ αυτών και δικός μου και όχι μόνο, ήταν ο καλλιτεχνικός μου πατέρας οποίος μ έμαθε πολλά και ήταν αυτός που μου ανέδειξε στο κοινό της Δράμας στις αρχές της 10ετίας 1980 τον ευχαριστώ πολύ και θα τον θυμάμαι πάντα έτσι όπως τον έζησα λεβέντη και στοργικό! Καλό παράδεισο ΓΙΩΡΓΟ ΚΕΣΙΔΗ».

Ο Μιχάλης Σιώπης, καλλιτέχνης έγραψε. «Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Πόντιος κλαρινίστας Γεώργιος Κεσίδης. Ξακουστός στο είδος του καθώς μας άφησε παρακαταθήκη ένα τεράστιο υλικό τόσο από τους παραδοσιακούς Καρσλήδικους σκοπούς, όσο και από πλήθος νεοποντιακών Καρσλήδικων τραγουδών παιγμένα με κλαρίνο! Προσωπικά είμαι ευγνώμων διότι είχα την τύχη να μου παραχωρήσει συνέντευξη ώστε να παρουσιάσω τη ζωή και το έργο του στη διπλωματική μου εργασία! Θεωρώ ότι υπήρξε σταθμός στην διάδοση κι εξέλιξη αυτού που ονομάζουμε σήμερα «Ποντιακό» κλαρίνο! Ευρυματικός και πρωτοπόρος για την εποχή του, μετέδωσε την τέχνη στον υιό και άξιο συνεχιστή του Θόδωρο Κεσίδη! Σ’ ευχαριστούμε για όλα όσα μας προσέφερες κυρ Γιώργο. Αιωνία σου η μνήμη!».