Ένα διήμερο με τιμητικές διακρίσεις σε πρόσωπα και φορείς που έχουν προσφέρει στον ποντιακό ελληνισμό, που συνοδεύονταν από ένα γνήσιο ποντιακό γλέντι, προσέφεραν εκδηλώσεις που διοργάνωσε την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Χωρυγίου, όπως κάνει κάθε χρόνο, στο ετήσιο πολιτιστικό διήμερο.
Και οι δύο ημέρες ήταν εξαιρετικά πετυχημένες συγκεντρώνοντας πάνω από 4.000 κόσμου του Κιλκίς και των γύρω περιοχών και της Μακεδονίας.
Ως είθισται ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Χωρυγίου στις εκδηλώσεις του τιμά προσωπικότητες του ποντιακού ελληνισμού, που έχουν συμμετοχή και δράση στα πολιτιστικά και πνευματικά δρώμενα.
Παρασκευή 14 Ιουλίου
Οι φετινές εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στη μνήμη του Νίκου Καπετανίδη, γεννημένου το 1889 στη Ριζούντα του Πόντου. Ο Νίκος Καπετανίδης ήταν δημοσιογράφος στην Τραπεζούντα κι εκδότης της εφημερίδας «Εποχή». Απαγχονίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1921 στην Αμάσεια, μαζί με άλλους 68 Έλληνες προκρίτους του Πόντου.
Στην κατηγορία του Προέδρου του δικαστηρίου, Εμίν Βέη, ότι επιδίωκε την ανεξαρτησία του Πόντου, ο Νίκος Καπετανίδης φώναξε θαρραλέα: "Όχι, κύριε Πρόεδρε! Εγώ ήθελα την απευθείας ένωση του Πόντου με την Ελλάδα!" Ο Νίκος Καπετανίδης τίμησε τη ζωή με το θάνατό του. Η τελευταία του κραυγή λίγο πριν από την αγχόνη ήταν: «Ζήτω η Ελλάς!» Κι ήταν μόλις 32 ετών.

Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο εγγονός του αδελφού του Νίκου, Κώστα, οικονομικού διευθυντή της εφημερίδας “Εποχή”, ο Κώστας Καπετανίδης από την Αθήνα, πολιτικός μηχανικός και συγγραφέας βιβλίων, σχετικών με την ανάδειξη του έργου του Νίκου Καπετανίδη.

Την ίδια βραδιά, Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 τιμήθηκε και ο Γιώργος Γεωργιάδης, δημοσιογράφος της ΕΡΤ 3 και πρόεδρος του Σωματείου Δράσης "Νίκος Καπετανίδης".
Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ήταν είναι οι καλλιτέχνες, Στάθης Νικολαΐδης, Μπάμπης Ιωακειμίδης, Νέστορας Αμοιρίδης, Γιώργος Ατματσίδης, Θεόφιλος Αγγελίδης, Γιάννης Μαργαριτιάδης, Κώστας Τυρεκίδης, Κώστας Ζώης, Μπάμπης Κιτσονίδης, Μιχάλης Κετικίδης, Μελέτης Λαζαρίδης και Σπύρος Κουρπαγιαννίδης.
Σάββατο 15 Ιουλίου

Το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023 τιμήθηκε ο Γιώργος Λυσαρίδης, καθηγητής μαθηματικών και συγγραφέας, πρώην Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονία ς– Θράκης, πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, καθώς και ως μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και τέως πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.
Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχαν οι καλλιτέχνες, Γιάννης Τσιτιρίδης, Βασίλης Τοπαλίδης, Λάζαρος Κεφαλίδης, Θωμάς Μπαϊρακτάρης, Θεόφιλος Αγγελίδης, Ευρυσθένης Ασληχανίδης, Γιώργος Ιακωβίδης, Λεωνίδας Τεκτονίδης, Δημήτρης Οταπασίδης, Μπάμπης Κιτσονίδης, Μιχάλης Κετικίδης και Φίλιππας Ασληχανίδης.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ήταν πλούσιο με τη συμμετοχή πληθώρας καλλιτεχνών και χορευτικών συγκροτημάτων!
Ήταν μια επιτυχημένη εκδήλωση, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι όπου οι άνθρωποι μπορούν και συνεργάζονται μαζί, όπως στον ποντιακό σύλλογο του Χωρυγίου κάνουν θαύματα!
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Χωρυγίου, τους τιμώμενους και σε όλα τα μέλη που πρόσφεραν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους για να πετύχει μια τόσο όμορφη και μαζική εκδήλωση.
Ο πολιτιστικός σύλλογος Χωρυγίου ιδρύθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1981 κι από τότε κρατά ψηλά τη σημαία της πολιτισμικής παράδοσης του χωριού μας. Στην πολυετή λειτουργία του έχει αναπτύξει πλούσια και πολυσχιδή δράση. Έχει τρεις χορευτικές ομάδες και κάθε καλοκαίρι διοργανώνει ένα πλούσιο πολιτιστικό διήμερο, στη γιορτή του προφήτη Ηλία, αφιερωμένο στις ιστορικές μορφές του Πόντου. Έχει, επιπλέον, τμήματα χορού, ποντιακής διαλέκτου, νταουλιού και λύρας. Τιμά την τρίτη ηλικία με ξεχωριστές εκδηλώσεις. Οργανώνει ομιλίες για την ιστορία του Πόντου και διοργανώνει εκπαιδευτικά ταξίδια. Διατηρεί τράπεζα αίματος, γιορτάζει την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, ημέρα πανήγυρης του χωριού, και συμμετέχει στις εκδηλώσεις της 19ης Μαΐου, που γίνονται υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ).
Οι τακτικές εκδηλώσεις του συλλόγου μεταγγίζουν στα νέα παιδιά τα ήθη και τα έθιμα της ποντιακής παράδοσης. Η ομόθυμη συλλογική δουλειά από τα μέλη και το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου αποτελεί συνεπή και σταθερή αρχή. Η ομαδική προσπάθεια των παιδιών, η δημιουργική συμμετοχή των γυναικών και γενικά η στήριξη που προσφέρει το χωριό στο σύλλογο, διασφαλίζουν την επιτυχία της δράσης του, επαληθεύοντας στην πράξη τη δυναμική του «εμείς», για την οποία με θέρμη μίλησε ο Μακρυγιάννης.
Πρόεδροι του συλλόγου διετέλεσαν κατά χρονολογική σειρά οι: Γιώργος Στεφ. Παπαδόπουλος, Γιώργος Νικ. Κωνσταντινίδης, Γιώργος Τηλεμ. Παπαδόπουλος, Ερμής Θεοφ. Κυριακίδης, Γιώργος Ιωαν. Καραμπίδης, Γιώργος Αχ. Μιχαηλίδης, Γιώργος Σπυρ. Κωνσταντινίδης, Ιωάννης Αντ. Θεοδωρίδης, Νίκος Ευαγγ. Κωνσταντινίδης και Παύλος Νικ. Παπαδόπουλος.