Με μία μοναδική εμφάνισή του ο Κώστας Διαμαντίδης, λογοτέχνης, ποιητής του ποντιακού ελληνισμού, που τόσο γνήσια και ανόθευτα χρησιμοποίησε την ποντιακή στην λογοτεχνία και την ποίηση, θα απαγγείλει το τραγούδι που έγραψε για το αηδόνι του Πόντου, τον Χρύσανθο Θεοδωρίδη, στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας, το βράδυ του Σαββάτου 8 Ιουλίου 2023, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΕΥΞΕΙΝΙΑ 2023» που γίνονται στην πόλη της Πτολεμαΐδας.
Συγκεκριμένα, με πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, ολοκληρώνονται το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιουλίου 2023, οι εκδηλώσεις του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαϊδας, στο 1ο Γυμνάσιο Πτολεμαϊδας.
Με ένα πλούσιο διήμερο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, κορυφώνονται το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιουλίου 2023, στο 1ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας, οι θεσμοθετημένες καλοκαιρινές εκδηλώσεις «ΕΥΞΕΙΝΙΑ 2023», τις οποίες διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά, ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαϊδας.
Το διήμερο του Σαββατοκύριακου 8 και 9 Ιουλίου 2023, περιλαμβάνει:
-Tο Σάββατο 8 Ιουλίου 2023, αφιέρωμα στο αξέχαστο αηδόνι του Πόντου, τον Χρύσανθο, απαγγελία του τραγουδιού που έγραψε για τον Χρύσανθο, ο Κώστας Διαμαντίδης, αναφορές για τον μεγάλο Καλλιτέχνη από φίλους του, καθώς και ποντιακή μουσική με αγαπημένα τραγούδια από καταξιωμένους καλλιτέχνες, με γλέντι για όλους τους παραβρισκόμενους.
Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, συμμετέχουν ο Γ. Δημαρίδης στο τραγούδι και ο Σ. Μιχαηλίδης στη λύρα. Επίσης ο Θόδωρος Κοτίδης στη λύρα και στο τραγούδι, ο Θ. Κοτσογλανίδης στο τραγούδι, ο Μ. Ελευθεριάδης στη λύρα, ο Σ. Σαναΐδης στο αγγείο – γαβάλ, ο Π. Τσενεβεζίδης στα πλήκτρα, ο Φ. Ηλιάδης στο νταούλι, και ο Μ. Κοτζαϊτσής στα ντράμς.
-Την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023, οι εκδηλώσεις θα συνεχισθούν με την εμφάνιση των χορευτικών συγκροτημάτων από την Θρακική Εστία Εορδαίας, τον Μικρασιατικό Σύλλογο Πτολεμαΐδας, τον Σύλλογο Κρητών και φίλων Κρήτης Πτολεμαΐδας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η ΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ» και τον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας και θα ολοκληρωθούν με ένα πλήρες μουσικό πρόγραμμα και γλέντι, με καλλιτέχνες και μουσικούς της περιοχής.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι, Α. Ακριτίδης στο τραγούδι, Γ. Ελευθεριάδης στη λύρα και στο τραγούδι, ο Γιάννης Μαυροπουλίδης στο κλαρίνο, ο Γιώργος Μαυροπουλίδης στα κρουστά, ο Χ. Κελγιανίδης στο τραγούδι, ο Ι. Χαΐδης στη λύρα, ο Π. Τσενεβεζίδης στα πλήκτρα, ο Ι. Κιβρακίδης στη λύρα και ο Σ. Καπετάνος στο νταούλι.