Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών λειτουργεί το Ανοικτό Πανεπιστήμιο για έκτη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο, ιδιαίτερα στα μέλη της Ε.Μ.Σ., και στην ευρύτερη εκπαιδευτική Κοινότητα.

Η λειτουργία του Ανοικτού Πανεπιστημίου για το ακαδημαϊκό έτος 2022 - 23 εντάσσεται στις επετειακές εκδηλώσεις Μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και την έλευση των Μικρασιατών Προσφύγων στον Ελλαδικό χώρο.

Οι διαλέξεις θα αναπτυχθούν σε δύο κύκλους και τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στην Αίθουσα του Δικτύου Επικοινωνίας Ομογενών Μακεδόνων (Δ.Ε.Ο.Μ.) στον 5ο όροφο του κτιρίου Διοίκησης της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4).

Το κεντρικό θέμα του Α΄ κύκλου είναι: «Μικρά Ασία Αλησμόνητες Πατρίδες» με επιστημονική υπεύθυνη την κα Ελένη Γ. Γαβρά, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών).

Στην τελευταία κατά σειρά εισήγηση του Α΄ κύκλου, ομιλήτρια είναι η κα Μαρία Πανακάκη, αρχιτέκτων μηχανικός, ΜSc Προστασία Μνημείων, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος ΒΣΑΣ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με θέμα: Λίθοι φθεγγόμενοι: Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας μέσα από τα εναπομείναντα οικιστικά κατάλοιπα - το παράδειγμα της Τρίγλιας στην Προποντίδα. Η εισήγηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7/6/2023, ώρα 19.00.

Ο Β΄ κύκλος διαλέξεων του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Ε.Μ.Σ. με κεντρικό θέμα: «Ο Προσφυγικός Ελληνισμός» και επιστημονικό υπεύθυνο τον ομότιμο καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Πληροφορίες για τους εισηγητές και τις θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν θα αποσταλούν εγκαίρως.

Σε όσους παρακολουθούν τα μαθήματα θα χορηγηθεί σχετική βεβαίωση παρακολούθησης κατόπιν αιτήματός τους.

Εκπρόσωποι εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου ορίστηκαν η Έφορος Βιβλιοθήκης κα Αδελαΐς Ισμυρλιάδου και ο Αντιπρόεδρος κ. Γεώργιος Πουρνάρης.
Για περισσότερες πληροφορίες: επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ε.Μ.Σ.: www.ems.gr