Η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 με τη συμμετοχή μελών του Συνδέσμου από ολόκληρη την Ελλάδα και έγινε απολογισμός των δράσεων και προγραμματισμός για το επόμενο χρονικό διάστημα.

PONTIOI.EKPAIDEYTIKOI.SYNELEFXI.LESXH.24.5.2023.IMG 9306 6

Στην αρχή της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνης Παυλίδης, ευχαρίστησε τον πρόεδρο Γιάννης Αποστολίδη και το διοικητικό συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, η οποία στέκεται αρωγός στις προσπάθειες του Συνδέσμου και παραχωρεί διαχρονικά την αίθουσα για τις δράσεις του σωματείου.

PONTIOI.EKPAIDEFTIKOI.LESXH.SYNELEFXI.24.5.2023.IMG 9268

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιάννης Αποστολίδης, τόνισε πως η Λέσχη, το κορυφαίο Μορφωτικό και Πνευματικό σωματείου του ποντιακού ελληνισμού είναι στη διάθεση τόσο των Ποντίων Εκπαιδευτικών, αλλα και των δράσεων που πραγματοποιούν φορείς του ποντιακού ελληνισμού.

PONTIOI.EKPAIDEYTIKOI.SYNELEFXI.LESXH.24.5.2023.IMG 9306 3

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν ο πρόεδρος Αντώνης Παυλίδης και η γενική γραμματέας Γεωργία Χαριτίδου, «η επιτυχία αναφέρεται αφενός μεν στον πλούσιο προβληματισμό που αναπτύχθηκε και αφετέρου στις σημαντικές προτάσεις που κατατέθηκαν.

Ειδικότερα, έγινε ευρεία συζήτηση για την αναδιοργάνωση του Συνδέσμου και την αναδιάταξη των δυνάμεών του.

PONTIOI.EKPAIDEYTIKOI.SYNELEFXI.LESXH.24.5.2023.IMG 9306 1

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε αφενός μεν η εγγραφή νέων μελών, κυρίως ενεργών εκπαιδευτικών και αφετέρου η συγκρότηση δύο επιτροπών, που θα έχουν στόχο την παραγωγή εξειδικευμένου έργου:

Η πρώτη, θα ασχοληθεί με την ποντιακή διάλεκτο: διδακτικά ζητήματα, καταγραφή τμημάτων ανά την Ελλάδα και συντονισμό μεταξύ τους, ανάγκη τροποποιήσεων στον αρχικό σχεδιασμό, οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων κ.ά.

Η δεύτερη, θα ασχοληθεί με ζητήματα εκπαίδευσης: την εισαγωγή της καθημερινότητας του ποντιακού ελληνισμού στο διδακτικό πλαίσιο, όχι μόνο στο μάθημα της Ιστορίας, αλλά και των Θρησκευτικών, της Λαογραφίας, των ποντιακών χωρών και της μουσικής, τη σχέση του Συνδέσμου με τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς κ.ά.

PONTIOI.EKPAIDEYTIKOI.SYNELEFXI.LESXH.24.5.2023.IMG 9306 5

Οι δύο αυτές επιτροπές θα εργαστούν συστηματικά και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα φέρουν στο Διοοικητικό Συμβούλιο επεξεργασμένες προτάσεις για υλοποίηση.

Στη Γενική Συνέλευση αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός και σε σχέση με μια σειρά άλλα ζητήματα: επιβεβαιώθηκε προηγούμενη απόφαση για τη λειτουργία των τμημάτων της ποντιακής διαλέκτου, στα οποία θα διδάσκουν μέλη μας, κάτω από την ευθύνη και στο όνομα του Συνδέσμου, τονίστηκε η αξία στήριξης πρωτοβουλιών των τοπικών ποντιακών συλλόγων σε ζητήματα που έχουν σχέση με την εκπαίδευση, όπως π.χ. μαθητικοί διαγωνισμοί.

PONTIOI.EKPAIDEYTIKOI.SYNELEFXI.LESXH.24.5.2023.IMG 9306 4

Τέλος τονίστηκε ιδιαίτερα η αναγκαιότητα συνεργασίας με τοπικούς Δήμους όχι μόνο για τη συγκρότηση τμημάτων διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου, αλλά και την πραγματοποίηση κοινών δράσεων».