Με κομμένη την ανάσα παρακολούθησαν τα ματωμένα εμβατήρια της «Μπάντας», του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη, που φέρνει στο φως ένα ακόμη ανατριχιαστικό τεκμήριο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όσοι βρέθηκαν στην προβολή του στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς ,το βράδυ της Δευτέρας.

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της 13μελούς Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Κερασούντας που επιτάχθηκε βίαια από τον Τοπάλ Οσμάν, τον μεγάλο σφαγέα των Ποντίων, με θλιβερή αποστολή να παίζει τουρκικά εμβατήρια όσο οι τσέτες έσφαζαν, βίαζαν, εξόντωναν άμαχους Έλληνες και λεηλατούσαν τις εστίες του Δυτικού Πόντου.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε με πρόταση της Ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ενώ η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Κιλκίς:

ASLANIDIS.MPANTA.NTOKIMANTAIR.NEA.9 2

Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ η "Μπαντα"

Η «Μπάντα» ήταν εξαναγκασμένη να ακολουθεί κατά πόδας τους τσέτες στις οργανωμένες επιδρομές θανάτου σε περισσότερα από χίλια χωριά, καλύπτοντας με τους ήχους των τουρκικών εμβατηρίων τις σπαρακτικές φωνές, τους οδυρμούς των Κούρδων και των Ελλήνων στη συνέχεια, από τις άγριες σφαγές, τους ακρωτηριασμούς, την πυρπόληση οικισμών.

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στηρίχθηκε στο βιβλίο που έγραψε το 1965 ο Γιάννης Παπαδόπουλος, που ήταν μέλος αλλά και ο μοναδικός επιζήσας της τραγικής μπάντας που ξεκληρίστηκε από τον Τοπάλ Οσμάν, για να μην μαθευτεί ποτέ το όργιο των δολοφονιών του κατά του ελληνικού στοιχείου.

MPANTA.KILKIS.ASLANIDHS.15.5.2023 1

Άποψη του κόσμου πριν την έναρξη προβολής του ντοκιμαντέρα στο Κιλκίς

Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων και διηγήσεις των υιών του συγγραφέα Γιάννη και Αναστάση για τα τερατουργήματα του κεραυνοβόλου τάγματος των τσετών, όπως και μαρτυρία του Ιορδάνη Θεοδωρίδη από το Μονολίθι για τη μητέρα του Παναϊλα που είχε πυροβοληθεί από τσέτες σε πολύ νεαρή ηλικία και η σφαίρα σφηνωμένη στο κεφάλι της βρέθηκε πολλά χρόνια αργότερα σε ιατρική εξέταση.

MPANTA.KILKIS.ASLANIDHS.15.5.2023 6

Ο Νίκος Ασλανίδης δημοσιογράφος και δημιουργός του ντοκιμαντέρ και ο Παναγιώτης Διαμαντίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς "Οι Αργοναύτες"

Το μοναδικό έγκλημα των Ποντίων ήταν ότι ήταν Έλληνες χριστιανοί και αυτό το πλήρωσαν με τη ζωή τους είπε ο Νίκος Ασλανίδης, που ήταν παρών στην προβολή του ντοκιμαντέρ, και τόνισε την αδήριτη ανάγκη η ιστορία Ποντιακού Ελληνισμού να ενταχθεί στη σχολική ύλη και να διδαχθεί στις νέες γενιές.

MPANTA.KILKIS.ASLANIDHS.15.5.2023 2

Ο Δημήτρης Κυριακίδης, δήμαρχος Κιλκίς και ο Παναγιώτης Διαμαντίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς "Οι Αργοναύτες"

Ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης συνεχάρη τον δημοσιογράφο για την έρευνα και το εξαιρετικό του έργο. Το ντοκιμαντέρ αυτό σημείωσε είναι γροθιά στο στομάχι του πολιτισμένου κόσμου. Ενισχύει με πιο εμφατικό τρόπο τα επιχειρήματά μας για τη γενοκτονική συμπεριφορά των Τούρκων και υπενθυμίζει το χρέος μας στους 353.000 άταφους νεκρούς μας. Δεσμευόμαστε να τιμήσουμε την ματωμένη ιστορική μας κληρονομιά και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την καταδίκη της από τους απογόνους των βασανιστών μας.

Στην εκδήλωση προβολής της «Μπάντας» παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Παύλος Θωμαϊδης, ο Αντιδήμαρχος Θεμιστοκλής Κοσμίδης ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων ν. Κιλκίς ‘’Οι Αργοναύτες’’ Παναγιώτης Διαμιανίδης, ο πρώην Δήμαρχος Κιλκίς Αναστάσιος Αμανατίδης.