Τα συλλυπητήρια του οργανωμένου ποντιακού χώρου, για το θάνατο της Άρτεμις Ξανθοπούλου – Κυριακού, μέσω των Ομοσπονδίων τους εκφράζουν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), με ανακοινώσεις που εξέδωσαν, αναγνωρίζοντας την συμβολή της στην ανάδειξη και προώθηση της ιστορίας του ποντιακού και παρευξείνιου ελληνισμού.

Συλλυπητήριο Μήνυμα Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τον θάνατο της Καθηγήτριας Άρτεμις Ξανθοπούλου Κυριακού

Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε τον αδόκητο χαμό της Ομότιμης Καθηγήτριας Νεοελληνικής Ιστορίας της φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Άρτεμις Ξανθοπούλου Κυριακού.

Η Άρτεμις Ξανθοπούλου – Κυριακού διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Ιστορίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Με το διδακτικό, συγγραφικό της έργο και το απαράμιλλο ήθος της διέγραψε λαμπρή καριέρα στην προώθηση της νεοελληνικής ιστορίας με σπουδαία συμβολή στην ανάδειξη και προώθηση της ιστορίας του παρευξείνιου ελληνισμού.

Συνεργάστηκε με επιστημονικούς φορείς με αντικείμενο τον προσφυγικό ελληνισμό όπως το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς, την έδρα Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. ενώ διετέλεσε και πρόεδρος του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών του Α.Π.Θ.

Την ευχαριστούμε για ό,τι προσέφερε, την αποχαιρετούμε με σεβασμό και υποκλινόμαστε στη μνήμη της. Ο πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος εκφράζουν θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της εκλιπούσας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Βαρυθυμιάδης Γεώργιος

Η Γενική Γραμματέας Σωτηριάδου Αθηνά

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων εκφράζει τη θλίψη και τα θερμά συλλυπητήριά της για τον θάνατο της Αρτέμιδας - Νίκης Ξανθοπούλου - Κυριακού, μιας φωτισμένης καθηγήτριας, που τίμησε τον ρόλο της και διακρίθηκε για την άοκνη προσπάθεια ανάδειξης της Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το έργο της αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και πηγή έμπνευσης για όλους όσοι συστρατευόμαστε στην προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Χριστιανικών Λαών της καθ'ημάς Ανατολής.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της ελληνικής γης, που θα τη σκεπάσει...