Τη μνήμη των προμάχων του ακριτικού ελληνισμού του Πόντιου Ακρίτα και Δάσκαλου τίμησε το πρωί της Παρασκευής 30 Ιανουαρίου 2015 η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια έγινε η βράβευση των αριστούχων μαθητών τέκνα μελών της Λέσχης.

 

Στις 10.30 το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας επιμνημόσυνη δέηση, και στη συνέχεια από τον παπά Λάζαρο, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των προμάχων του Ελληνισμού στον Πόντο, (Πόντιου Παπά και Δάσκαλου) στο κηπάριο της οδού Ερμού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια στις 11 το πρωί ακολούθησε η βράβευση των αριστούχων μαθητών και μαθητριών, παιδιά των μελών της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης που κατά τη σχολική χρονιά του 2013 – 2014 πέτυχαν βαθμό «άριστα», δηλαδή άνω του 18 ½ για τις τάξεις του Γυμνασίου και άνω του 18 για τις τάξεις του Λυκείου.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιάννης Αποστολίδης, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, τόνισε την σημασία της ημέρας και το πόσο σημασία έδιναν οι Πόντιοι στα γράμματα στον αλησμόνητο Πόντο, αλλά καις την Ελλάδα σήμερα.

Ο νεοεκλεγείς βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Τριανταφυλίδης στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα παιδικά του ακούσματα και κυρίως σε όσα είχε από τον παππού του Δημήτρη και τις αφηγήσεις του για τον Πόντο, αλλά και το πώς τα καράβια τους έφεραν στην Καλαμαριά με τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, που ήταν αποτέλεσμα της γενοκτονικής πολιτικής των Νεοτούρκων και του Κεμάλ.

E.L.THES.IERARXES.IMG 09331

 

Μέρος των επισήμων που παρακολούθησε την εκδήλωση βράβευσης των

αριστούχων της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης 

 

Ο Παναγιώτης Φυτανίδης

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο οποίος εκφώνησε την πανηγυρικό της ημέρας ήταν το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης καθηγητής Παναγιώτης Φυτανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο νόημα της ημέρας των Τριών Ιεραρχών και πως καθιερώθηκε ως ημέρα των Γραμμάτων και κατέληξε διαβάζοντας κείμενα στην ποντιακή διάλεκτο από το βιβλίο του Ξενοφών Άκογλου, «Λαογραφικά Κοτυώρων 2», που διαδραματίζονταν στην Ψωμιάδεια Σχολή Κοτυώρων τις δύο τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Οι δάσκαλοι και οι μαθητές ήταν πραγματικά πρόσωπα, ενώ η σχολή βρισκόταν στην περιοχή Τάσπασι ή πέραν Μαχαλά της Ορντούς (Κοτύωρα) δυτικά της Μητρόπολης της εκκλησίας της Παναγίας της Υπαπαντής στην παραλία της Ορντούς. Σήμερα σώζεται η ανατολική πύλη της Σχολής δίπλα στο Ιερό του Ιερού Ναού και η βάση του σχολείου.

Στα Κοτύωρα

Ας απολαύσουμε ένα μικρό δείγμα γραφής: «Το σωστόν και την ορθίαν να λέγομε, εκείνα τα χρόνια καλοί δεσκάλ’ πα έρθανε ‘ς σήν Ορτούν. Είνας έτον ο Παύλον ο Κολεσίδης άς σό Τρουψίν τη Γαράσαρης. Ας εκείνον κ’ ύστερις έρθεν ο Θεμιστοκλής ο Πασστιάδης, Ορτουλής, της Παστίκ’ τη Νικόλα ο γυιόν. Οι δύ’ άτουν πα έταν πολλά καλοί. Θεολόγοι άς σήν Ιερατικήν Σχολήν τη Χάλκης. Εμάθιζαν καλά. Αγαπέσιμος κι άλλο πολλά ο Θεμιστοκλής.

Ο Κολεσίδης κάποτε εντούν’νεν και άσκεμα. Έναν ημέραν ‘ς σήν τάξην έμουν είχαμε μελέτην και ο Κολεσίδης ‘ς σ’ άλλ’ την παράδοσην απέσ’ εποίν’νεν μάθεμαν. Ανάμεσα ‘ς σά δύο τάξεις έτον και έναν άμον παραθυρόπον. Απ’ εκέσ’ εκρυφάσκουτουν και ετέρν’νε μας. Πως έν’ντον κ’ εποίκαμε αταξίας και θόρυβον. Ακούει ο Κολεσίδης, εβγαίν’ κ’ έρ’ται ‘ς σ’ εμέτερον την τάξην και παίρ’ ‘ς σά ξευλέας. Φορτών’ το διαβρίν ‘ς σά ράχας έμουν. Σείτ’ εντούν’νεν -εφόρ’νεν ακόμαν και τα ράσα- ερούξεν άς σό κιφάλ’ν άτ’ το καλογερικον ο σκούφος άτ’ και τη Χατζηκοσμά ο Κοσμάς μάχσους επάτεσεν κ’ ετσάκωσεν ά. Θυμών’ κι άλλο πολλά ο Κολεσίδης, έμπρ’ εμείς, οπίσ’ εκείνος, έναν τρώς, δύο τρώς, σύρ’ και κλειδών’ μας ‘ς σήν φυλακήν. Τα σκολεία είχαν και την φυλακήν άτουν. Η Ψωμιάδεις είχεν δύο ολοσκότεινα, έναν αφκά κι άλλ’έναν απάν’, σείτα έβγαινες τα σκάλας σερβά…»

E.L.THES.IERARXES.IMG 09332

Ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης απονέμει τον τιμητικό έπαινο, 

δώρο ένα βιβλίο και μικρό χρηματικό βραβείο σε αριστούχο μαθητή

 

Οι βραβευθέντες

Τα παιδιά που βραβεύθηκαν ως αριστούχοι από την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης είναι: Σαββίδης Κ. Αλέξανδρος, Τσιριπίδου Ι. Αναστασία, Χουρίδου Α. Δέσποινα, Πετανίδης Κ. Αδάμ, Κοντογουλίδης Ι. Γεώργιος, Στεφανίδη Π. Θεοδώρα, Χουρίδου Α. Ουρανία, Ταξίδης Στ. Ιωάννης, Κοκκώνης Γρ. Χρήστος, Φιλιόπουλος Ι. Αθανάσιος, Ζωγραφίδης Γ. Κωνσταντίνος, Ζωγραφίδης Γ. Λάζαρος και Πολυχρονίδης Ι. Αθανάσιος.