Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλίπιτας του Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», μιας και η μεικτή μονοφωνική χορωδία του συλλόγου, αφιέρωσε στους δύο πρόσφατα αδικοχαμένους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας του αεροσφάφους F4 FANTOM, ένα ακριτικό ποντιακό τραγούδι, υπό τους ήχους του λυράρη και χοράρχη Γιώργου Στεφανίδη, το μεσημέρι της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου 2023.

KAFKASIOI.KALAMARIA.BASILOPITA.5.1.2023.IMG 0690 1

Στην αρχή της εκδήλωσης, η οποία έγινε στην αίθουσα του Θεάτρου Χηλής (νυν Σταύρου Κουγιουμτζή), που βρίσκεται στο «1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, Φροντιστήριο Τραπεζούντας, το καλωσόρισμα από την μεικτής μονοφωνικής χορωδίας που ερμήνευσε εκτός από τα κλασικά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και τραγούδια για τον Άγιο Βασίλειο και το Καλαντάρ’.

KAFKASIOI.KALAMARIA.BASILOPITA.5.1.2023.IMG 0690 6

Στη συνέχεια αφιερώθηκε ένα τραγούδι συμβολικά σε ένα έντονο κλίμα συγκίνησης στους δύο πιλότους του μαχητικού αεροσκάφους F4 FANTOM που έπεσε σε εκπαιδευτική πτήση, στο ποντιόπουλο Ευστάθιο Τσιτλακίδη, σμηναγό, 31 χρόνων από το Γρανίτη Νευροκοπίου Δράμας, και στον Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα, υποστημαγού, 29 χρόνων από την Τρίπολη.

KAFKASIOI.KALAMARIA.BASILOPITA.5.1.2023.IMG 0690 8

Ακολούθησε ένα μικρό θεατρικό στην ποντιακή διάλεκτο «οι μαϊσάδες», το οποίο έγραψε και απέδωσε στη θεατρική σκηνή, η Γιούλη Γεωργιάδου.

KAFKASIOI.KALAMARIA.BASILOPITA.5.1.2023.IMG 0690 2

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος, ευλόγησε την βασιλόπιτα και ανέφερε πως οι σύλλογοι Ποντίων και οι πολιτιστικοί σύλλογοι, κρατάνε ζωντανή τη μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων και ανακοίνωσε δράσεις της Ιεράς Μητροπόλεως για τον προσφυγικό ελληνισμό.

KAFKASIOI.KALAMARIA.BASILOPITA.5.1.2023.IMG 0690 11

Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» χόρεψε τους παρακάτω χορούς: Τικ (Μονόν - Διπλόν - Τρομαχτόν), Λέτσι -Λετσίνα Σερανίτσα, Τρία τη Κότσαρι - Κότσαρι Τρυγώνα. Χοροδιδάσκαλος Α': Βαγγέλης Ζηλιανίδης. Χοροδιδάσκαλος Β': Θεόδωρος Αλεπίδης.

KAFKASIOI.KALAMARIA.BASILOPITA.5.1.2023.IMG 0690 10

Οι μουσικοί που συνόδευαν το χορευτική ήταν στη λύρα η Ιωάννα Μπαλτατζίδου, στο νταούλι η Ευτυχία Μπαλτατζίδου, στο αγγείο - κλαρίνο: Σταύρος Μηλιάδης.

Στη συνέχεια απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από τους χορευτές προς το δάσκαλο τους Βαγγέλη Ζηλιανίδη, για τη συνεισφορά και την αγάπη του στην ποντιακή παράδοση.

KAFKASIOI.KALAMARIA.BASILOPITA.5.1.2023.IMG 0690 5

Την απονομή έκανε η κόρη του χοροδιδάσκαλου και πρώην χορεύτρια του τμήματος, Ιωάννα και την τιμητική πλακέτα παρέλαβε (για λογαριασμό του χοροδιδάσκαλου ο οποίος έλειπε λόγω ανωτέρας βίας) η εγγονή του, η οποία είναι το μικρότερο μέλος του χορευτικού.

KAFKASIOI.KALAMARIA.BASILOPITA.5.1.2023.IMG 0690 3

Επίσης, το χορευτικό τμήμα του συλλόγου απένειμε τιμητική πλακέτα στον κύριο Παύλο Γαβριηλίδη για την προσφορά του στον πολιτισμό.

KAFKASIOI.KALAMARIA.BASILOPITA.5.1.2023.IMG 0690 9

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» Χρήστος Πετανίδης, στη συνέχεια έκοψε την βασιλόπιτα και στη συνέχεια ο δήμαρχος Καλαμαριάς Ιωάννης Δαρδαμανέλης, αντιδήμαρχοι και επικεφαλής των παρατάξεων ευχήθηκαν στους παρευρισκομένους.

KAFKASIOI.KALAMARIA.BASILOPITA.5.1.2023.IMG 0690 7

Το φλουρί της βασιλόπιτας το βρέθηκε στο κομμάτι του δημάρχου Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλη.

Επίσης στην κοπή της βασιλόπιτας παραβρέθηκαν πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων ποντιακών σωματείων της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και μέλη και φίλου του συλλόγου Καυκασίων.