Εκδήλωση – αφιέρωμα στον Γερβάσιο Σαρασίτη, τον εκ Πόντου πρώτο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, πραγματοποιεί ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Νομού Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός», την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023, στις 6.30 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση – αφιέρωμα στον Γερβάσιο Σαρασίτη, θα είναι ο Αρχιμανδρίτης κ. Χριστόδουλος Καραθανάσης, πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού του Αγίου Ελευθερίου.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν, ο Καλλιτεχνικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης και το χορευτικό του συλλόγου.

Θα ακολουθήσει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Νομού Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός».

Ο Γερβάσιος Σαρασίτης

«Εκλαιαν τ΄ άστρια τα’ ουρανού και τη δεντρού τα φύλλα».

Κατά την ανακομιδή των λειψάνων του πρώτου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Γερβάσιου Σαρασίτη (1922-1934) τον Ιούνιο του 1950 ο δάσκαλος και λαογράφος Δ. Παπαδόπουλος (Σταυριώτης) είχε πει μεταξύ άλλων στο λόγο του: ...ήταν πόθος η ανέγερση του μνημείου: Δυστυχώς χαλεποί καιροί και μαύραι ημέραι μας ηνάγκασαν να καθυστερήσωμε την εκπλήρωσιν της υποχρεώσεώς μας επί 16 ολόκληρα χρόνια. Ηδη το έργον ήχθη εις πέρας. Ο μεγάλος νεκρός εν τη μακροθυμία του θα μας συγχωρήσει. Ο λαός της Αλεξανδρουπόλεως σεμνύνεται ήδη διότι επετέλεσεν ένα των πρώτων καθηκόντων του.

Ιδιαίτερα οι ενταύθα ολίγοι Πόντιοι νοσταλγοί των πατρίων οραματιζόμεθα ανάστασιν του Πόντου, οπότε θα δυνηθώμεν να φυτεύσωμεν ολόγυρα στον τάφον του «Μάραντα και τριαντάφυλλα, άνθια και μανουσάκια»…

Ισως κάτι που δε γνωρίζαμε είναι ότι ο Γερβάσιος ήταν υποψήφιος Πατριάρχης κατά την εκλογική διαδικασία το 1921 (τότε Πατριάρχης εκλέχθηκε ο Μελέτιος Μεταξάκης).

Εζησε σε δύσκολους καιρούς, κυρίως ως Μητροπολίτης Κορυτσάς (1906 - 1910) και στη συνέχεια Αγκύρας (1910 - 1922) αλλά και από το Νοέμβριο του 1922 ως Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως (1922 - 1934).