Στη Δράμα έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 28 Δεκεμβρίου 2022, η παρουσίαση του βιβλίου «Ιχνηλατώντας τις ρίζες μας» στο Κάρς του Καυκάσου, της Αρχοντούλας Κωνσταντινίδου και του Νίκου Κωνσταντινίδη, ενός σημαντικού βιβλίου που καταγράφει, τα αίτια φυγής των Ελλήνων από τον Πόντο και την εγκατάστασή τους στο Κάρς, καθώς επίσης και την έξοδο από το Κάρς με την συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ, στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων της Ονειρούπολης του δήμου Δράμας, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, τον λαογραφικό σύλλογο Μαυροβάτου «Εξ Αργυρουπόλεως του Κάρς» και του πολιτιστικού συλλόγου Τεμένους Παρανεστίου «Ο Προφήτης Ηλίας», στην αίθουσα του Δήμο Δράμας.

Την εκδήλωση που συντόνισε Φανή Δημητριάδου, παρουσίασαν η συγγραφέας και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, η ιστορικός και διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Δήμητρα Πατρωνίδου, ενώ κείμενα από το βιβλίο ανέγνωσε η Χριστίνα Σαχινίδου.

Εκ μέρους των διοργανωτών την εκδήλωση χαιρέτισε η Χριστίνα Σαχινίδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Κυριαζίδης.
Την εκδήλωση πλαισίωσε το χορευτικό συγκρότημα του Τεμένους Παρανεστίου.

Μέλη των δύο διοργανωτών συλλόγων παρασκεύασαν γλυκίσματα και χειροποίητα λικέρ και προσέφεραν ως κέρασμα- καλωσόρισμα και την ανταλλαγή ευχών.
Το νέο βιβλίο της Αρχοντούλας Κωνσταντινίδου και του Νίκου Κωνσταντινίδη με τον τίτλο «Ιχνηλατώντας τις Ρίζες μας στο Καρς του Καυκάσου», είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και βασίζεται σε αρχειακές πηγές και σε προφορικές μαρτυρίες και αφορά τα χωριά του Καυκάσου στα οποία κατοικούσαν Έλληνες και στα χωριά που ήρθαν και δημιούργησαν στην Ελλάδα.

Το βιβλίο αυτό, ουσιαστικά ένας τόμος 540 σελίδων σε μεγάλο σχήμα, αποτελεί σταθμό στην συγγραφή της ιστορίας των Ελλήνων του Καυκάσου, και σίγουρα θα αποτελέσει πηγή έρευνας για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και διδακτορικούς που θα θελήσουν να εντρυφήσουν στην έρευνα για τον ελληνισμό της περιοχής και την περιπέτεια της έλευσής του στην μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα.
Επίσης είναι αφιερωμένο στους Έλληνες του Καυκάσου και ειδικότερα σ’ όσους δεν πρόλαβαν να έρθουν στην Ελλάδα, σ’ όσους πέθαναν πάνω στα καράβια και πετάχτηκαν στη θάλασσα και σ’ όσους άφησαν την τελευταία τους πνοή στα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς στην Αρετσού της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για ένα βιβλίο φιλολογικά και λογοτεχνικά προσεγμένο, σε γλώσσα κατανοητή. Περιέχει ιστορικά στοιχεία που παρουσιάζονται για πρώτη φορά και που ξεδιπλώνονται μέσα σε 550 σελίδες, σε μέγεθος Α4, με χοντρό εξώφυλλο και με «κουβερτούρα», κόσμημα αληθινό για κάθε βιβλιοθήκη. Η διάθεση του βιβλίου γίνεται από τους συγγραφείς του. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6983237974.