Έναν σύντομο απολογισμό δράσης πραγματοποιεί η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, καθώς ολοκληρώθηκε ο δεύτερος ετήσιος κύκλος διαλέξεων του «Λαϊκού Πανεπιστημίου» (Λ. Π.), ο οποίος φέτος ήταν αφιερωμένος στην τραγική επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από την εθνική τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής και αναπτύχθηκε σε έξι (6) θεματικές ενότητες, υπό τον γενικό τίτλο «1922 - 2022, 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ιστορική αποτίμηση, εθνικός αναστοχασμός».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν ο πρόεδρος Γεώργιος Λυσαρίδης και η γενική γραμματέας Ανατολή Μεντεσίδου, “στο διάστημα των 9 μηνών, από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 15 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν 34 διαλέξεις και μίλησαν από αυτό το διαδικτυακό βήμα 40 εισηγητές (κάποιες διαλέξεις είχαν 2 ή και 3 εισηγητές).

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που φιλοξενήσαμε στο βήμα της Ευξείνου Λέσχης, επιστήμονες από την ακαδημαϊκή οικογένεια, τόσο έγκριτους και καταξιωμένους, όσο και νέους, που ήδη, με την αξιόλογη επιστημονική τους επίδοση, εγγυώνται ότι παραλαμβάνουν τη σκυτάλη από τους προηγούμενους και θα προωθήσουν αποτελεσματικά εθνικά θέματα και διεκδικήσεις, με βάση την επιστημονική ιστορική τεκμηρίωση.

Επίσης, χαιρόμαστε που, 6 από τους ομιλητές ήσαν από το εξωτερικό, εκπρόσωποι της ομογένειας της διασποράς από Αμερική, Αυστραλία και Ευρώπη, με τους οποίους αποκαταστήσαμε γέφυρα επικοινωνίας και γίναμε κοινωνοί των δικών τους δράσεων, κυρίως για την προώθηση του θέματος της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Αν, στις παραπάνω 34 διαλέξεις του φετινού Λαϊκού Πανεπιστημίου προσθέσουμε και τις 8 «εμβόλιμες», δηλαδή διαλέξεις με θεματολογία ανεξάρτητη και με αφορμή εθνικές επετείους, αφιερώματα σε προσωπικότητες, επίκαιρα θέματα κλπ., ο συνολικός αριθμός για φέτος ανέρχεται σε 42. Τις 42 αυτές διαλέξεις παρακολούθησαν 14.910 μοναδικοί επισκέπτες, δηλαδή 355 κατά μέσο όρο, ανά διάλεξη. Αριθμοί εντυπωσιακοί, αν αναλογιστεί κανείς την πυκνότητα των δράσεων (περίπου 5 ανά μήνα), πολύ περισσότερο δε, με την ανάλυση και κάποιων ποιοτικών στατιστικών στοιχείων που δείχνουν την ολοένα διευρυνόμενη δεξαμενή των επισκεπτών-θεατών που, κατά ποσοστό 42% αντιστοιχούσε σε μέλη της Ευξείνου Λέσχης και από το υπόλοιπο 58% (των μη μελών), το 27% ήταν από πόλεις εκτός Θεσσαλονίκης, από όλη την επικράτεια και ένα ποσοστό 6% από χώρες του εξωτερικού.

Οι αριθμοί, λοιπόν, αλλά και η ανάλυση στατιστικών στοιχείων, πιστοποιούν ότι το εγχείρημα που ξεκινήσαμε πέρσι υπήρξε απολύτως επιτυχημένο και ότι προοιωνίζεται το ίδιο επιτυχημένο και για το μέλλον.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης ευχαριστεί πρωτίστως όλες και όλους εσάς, μέλη και φίλους του Σωματείου μας, που με το ενδιαφέρον σας να παρακολουθήσετε τις διαλέξεις αυτές και τη φετινή χρονιά, δώσατε υπόσταση στο εγχείρημά μας. Ασφαλώς, οφείλουμε θερμές ευχαριστίες σε όλους τους ομιλητές που με προθυμία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και, με τις γνώσεις και την επιστημονική τους επάρκεια, προσέδωσαν κύρος και προσείλκυσαν το ενδιαφέρον του κοινού.

Επίσης, ευχαριστούμε θερμά την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (ΕΠΜ), την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.), τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νομού Θεσσαλονίκης (Σ.Πο.Σ Θεσ/νίκης), τα ποντιακά Μέσα Ενημέρωσης και τα αδελφά ποντιακά σωματεία, για την καλή τους διάθεση να διαχέουν την ενημέρωση, κοινοποιώντας τις σχετικές προσκλήσεις μας (σε σωματεία, οργανώσεις, μέλη τους κλπ).

Κλείνοντας αυτόν τον απολογισμό, σας θυμίζουμε πως όλες οι διαλέξεις, τόσο της πρώτης περιόδου όσο και της φετινής δεύτερης, είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα μας efxinos.gr και μπορείτε, οποιαδήποτε από αυτές και οποτεδήποτε, να την παρακολουθήσετε, αυτούσια, όπως ακριβώς στο χρόνο που πραγματοποιήθηκε, στην ενότητα «ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ», υποενότητα «ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΗΜΕΡΑ».

Ήδη, με την πολύτιμη εμπειρία των δύο πρώτων εφαρμογών αναβίωσης του θεσμού του Λαϊκού Πανεπιστημίου, εκπονούμε τον σχεδιασμό της επόμενης περιόδου, από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι και τον Ιούνιο του 2023, σε συνδυασμό και με εκδηλώσεις που θα γίνονται στο Εντευκτήριό μας, με φυσική παρουσία μελών και φίλων της Ευξείνου Λέσχης, όπως ελπίζουμε πως θα το επιτρέψουν οι συνθήκες αποκατάστασης της κανονικότητας στη ζωή μας, μετά τη διετή περιπέτεια της πανδημίας.

Και, βέβαια, ένας ειδικός κύκλος εκδηλώσεων θα αφιερωθεί στη συμπλήρωση 90 χρόνων ζωής του Σωματείου μας (τον Μάιο του 2023), με αναφορές σε κύκλους της ζωής και της εθνικής και κοινωνικής προσφοράς του, όπως και σε προσωπικότητες που πρωταγωνίστησαν σ’ αυτούς.

Στον σχεδιασμό μας αυτόν, βεβαίως, θα λάβουμε υπόψη, τόσο δικές μας διαπιστώσεις, όσο και δικές σας παρατηρήσεις, σκέψεις και προτάσεις ώστε, κάθε χρόνο, να φθάνουμε σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο ποιότητας των δράσεών μας, ως προς τη θεματολογία και την οργάνωσή τους, καθώς και την τεχνική κάλυψη όσων θα μεταδίδονται διαδικτυακά. Οπωσδήποτε δε, για όλα τα παραπάνω θα έχετε έγκαιρη ενημέρωση.

Προσβλέποντας στην ίδια θερμή σας ανταπόκριση και για την επόμενη περίοδο, σας ευχόμαστε “Καλό καλοκαίρι”.

Να έχετε όλες και όλοι την υγεία σας, εσείς και οι οικογένειές σας”.