Παναγιώτε Οικουμενικέ Πατριάρχα κ.κ. Βαρθολομαίε,

«Θρηνεί τον επιτάφιον θρήνον η Παναγία του Σουμελά, προσκόπτει και θρυμματίζεται ο ίππος του Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα, επί πίνακι δε ζητείται η κεφαλή του ευθαρσούς Ιωάννου της Μονής του Βαζελώνος. …Προς τον Θεόν της Χριστιανοσύνης δεήσεις δεν αναπέμπονται πλέον, ο ήχος των κωδώνων δεν αντιλαλεί εις τους αιθέρας, εσίγησεν η ελληνική φωνή του Ευαγγελίου, δεν κελαρύζει ο ρύαξ, δεν ανθεί η φύσις, δεν κελαδούν τα πτηνά…».

Με αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων πολλών και συγκινητικών, ο πατέρας των προσφύγων Λεωνίδας Ιασωνίδης περιέγραφε την Καταστροφή και το διωγμό των Ελλήνων όταν απευθυνόταν στο εκκλησίασμα του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Γαλατά της Κωνσταντινουπόλεως την 24η Απριλίου του 1922 κατά τη διάρκεια του εθνικού μνημοσύνου υπέρ των σφαγιασθέντων Ποντίων, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Μελετίου Μεταξάκη.

Σήμερα η μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων και της βίαιης εξολόθρευσης των Ελλήνων διαθλάται από πολλά και διαφορετικά πρίσματα. Η τέχνη είναι ένα απ’ αυτά. Η παρούσα έκθεση που με την εμπνευσμένη πρωτοβουλία και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιουστίνου οργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, αποτυπώνει ακριβώς αυτό το πνεύμα της Καταστροφής και της προσφυγιάς του Ελληνισμού της Ανατολής. Δε μένει όμως μόνο εκεί αλλά παρέχει και τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει πτυχές από τον πολιτισμό και την ιστορία του Μικρασιατικού, Θρακικού και Ποντιακού Ελληνισμού στη διαχρονία του. Πρόθεση της Ιεράς Μητρόπολεως ήταν αυτή η αναστοχαστική μνήμη της Έκθεσης, να λειτουργήσει γνωσιολογικά όχι μόνο για την Καταστροφή, αλλά πρωτίστως για τον πολιτισμό και την καθημερινή ζωή πριν την Καταστροφή και την Προσφυγική Εγκατάσταση στην μητέρα Ελλάδα.

Η έκθεση αυτή εντάσσεται σε μια σειρά εμπνευσμένων εκδηλώσεων, που οργάνωσε η Ιερά μας Μητρόπολη με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την προσφυγιά, φυσικά παραλλήλως με τις εξίσου εμπνευσμένες εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι Δήμοι Καλαμαριάς και Θερμαϊκού. Δίνει δε τη δυνατότητα στον επισκέπτη για ένα νοητό ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες.

Όπως υπογραμμίζετε πάντα Παναγιώτατε, στις εκκλησίες που ανήγειραν οι πρόγονοι μας και κρατάτε ανοικτές με το ανύστακτο ενδιαφέρον σας, πλήθος ψυχών κυκλοφορούν. Δεν είμαστε μόνοι μας. Και έτσι είναι, δεν έχουμε μόνο τους τάφους των προγόνων μας εκεί, «έχομεν περικείμενον νέφος μαρτύρων», τόσο των μαρτύρων της Καταστροφής, όσο και των Αγίων της πίστεως μας.

Θερμές ευχαριστίες αναπέμπονται στο σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την έμπνευση, τη φροντίδα και την αγάπη του, στους καλλιτέχνες που με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκαν αλλά και στον αγαπητό μας δήμαρχο, τους αντιδημάρχους, τις υπηρεσίες του τμήματος πολιτισμού και της Δημοτικής επιχείρησης, τόσο για την παραχώρηση του χώρου αλλά και για κάθε διευκόλυνση που μας παρείχαν.

Σας καλωσορίζουμε λοιπόν Παναγιώτατε στην Έκθεση μας με αισθήματα ειλικρινούς αγάπης και ευγνωμοσύνης για όλα όσα κάνετε για την Εκκλησία και το Γένος μας.

Η προσφώνηση του Θεοδόση Κυριακίδη, έγινε στα εγκαίνια της Επετειακής Έκθεσης Ζωγραφικής που είναι αφιερωμένη στην εκατονταετηρίδα (1922 - 2022) από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο «Χαίρε Μικρασία», που οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 και ώρα 19.00, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο.