Την δική τους συμβολή στην αντιπολεμική συναυλία, στο κάλεσμα της Ειρήνης, έδωσαν οι απόγονοι των Ελλήνων προσφύγων του Πόντου και της Μικρασίας, το βράδυ της Κυριακής 7 Μαΐου 2022, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής σκηνής και χιλιάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, σε μία εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Οι καλλιτέχνες δεν έμειναν ασυγκίνητοι από το δράμα των προσφύγων του πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία, μετά την ρωσική εισβολή, την οποία και καταδίκασαν, όπως όλες τις εισβολές που πραγματοποιούν κράτη σε βάρος ανεξάρτητων και αδέσμευτων χωρών.

Λίγο πριν την δύση του ηλίου, το μουσικό συγκρότημα “Αργατεία” του Φίλιππου Κεσαπίδη, βγήκε στη σκηνή και η πλατεία Αριστοτέλους γέμισε με ήχους και χρώματα της αλησμόνητης πατρίδας του Ευξείνου Πόντου. Μιας πατρίδας που αναγκάστηκαν βίαια να ξεριζωθούν οι Έλληνες κάτοικοι μετά την Γενοκτονία, την Μικρασιατική Καταστροφή και την Συνθήκη της Λωζάνης, σε αυτό το πρωτοφανές παζάρι ανταλλαγής των πληθυσμών με βάση την εθνικότητα και το θρήσκευμα. Και οι Έλληνες Χριστιανοί στην πίστη, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, περισσότεροι από 1.500.000 εκατομμύριο πήραν το δρόμο της προσφυγιάς για να γίνει η ανταλλαγή με τους λιγότερους μουσουλμάνους που κατοικούσαν στην ελληνική επικράτεια.

Και όπως είπε στη διάρκεια της παρουσίασης της μουσικής παράστασης της “Αργατείας” η τραγουδίστρια Μουρατίδου, οι απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου, ξέρουν από προσφυγιά, γιατί αυτά τα ακούσματα τα άκουσαν από τις διηγήσεις της γιαγιάς και του παππού, στα ατέλειωτα “παρακάθια” των οικογενειακών στιγμών, και σήμερα στέκονται δίπλα στους πρόσφυγες της Ουκρανίας και στους πρόσφυγες όλου του κόσμου.

Η παράσταση με τις μουσικές των Ελλήνων του Ευξείνου Πόντου, ενθουσίασε τους θεατές στην πλατεία Αριστοτέλους οι οποίοι χειροκρότησαν θερμά τους καλλιτέχνες του μουσικού σχήματος “Αργατεία”.

Οι μουσικοί που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν, ο Φίλιππος Κεσαπίδης στη λύρα, ο Ονούρ Σεντούρκ, λύρα. Έλσα Μουρατίδου, τραγούδι. Κώστας Καλούσης, τραγούδι. Χρήστος Τάσιος, νταούλι. Γιάννης Καρακαλπακίδης, μπάσο. Βασίλης Ζιγκερίδης, κανονάκι. Αντριάννα Χιτζάνοβα, νέϊ. 

Σε δήλωσή του στο site http://www.efxinospontos.gr/ ο Φίλιππος Κεσαπίδης μας ανέφερε:

Η Αργατεια είχε την τιμή να συμμετέχει στην αντιπολεμική συναυλία που οργανώθηκε από τον σύλλογο μουσικών Βορείου Ελλάδος. Όλοι μαζί δίνουμε ένα ηχηρό μήνυμα μέσω της μουσικής, καταδικάζοντας την βία και τους εισβολείς που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και σύρονται χιλιάδες άμαχοι στο θάνατο και στην προσφυγιά. Ο ποντιακός ελληνισμός έχει βιώσει στο πετσί του τον διωγμό και την γενοκτονία γι' αυτό και ιδίως σε αυτήν την περίοδο που είναι και το μνημόσυνο των 353.000 νεκρών ζητάμε μέσα από την λαλιά της λύρας μας να σταματήσουν οι πόλεμοι και όλα τα δεινά που προκαλούν. Επίσης στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα συμπαράστασης στους συμπατριώτες μας στην Ουκρανία και στον ποντιακό ελληνισμό που αυτές τις μέρες του Πολέμου ξυπνάνε για αυτούς οι παλιές θυμίσεις του παρελθόντος. Η μουσική ομάδα Αργατεία εύχεται ειρήνη και μόνο ειρήνη και καταδικάζει κάθε μορφή εισβολής.

Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Το μουσικό συγκρότημα "Αργατεία" παραχωρεί με δωρεάν είσοδο για το κοινό το Σάββατο 14 Μαΐου 2022, μουσική συναυλία στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 24, κοντά στην πλατεία.