Με μεγάλη χαρά, περηφάνια και συγκίνηση παρακολουθήσαμε την επίσημη παρουσίαση του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων την περασμένη Τρίτη με πρωτεργάτη το Δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρούπολης, κ. Ιωάννη Κωνσταντάτου.

Πρόκειται για έναν υπερσύγχρονο χώρο όπου θα στεγάζεται ο Σύλλογος Σουρμένων, η βιβλιοθήκη τους, αίθουσες εκδηλώσεων και συνεδριάσεων και το μουσείο που σήμερα βρίσκεται στην πλατεία, με προσδοκίες να γίνει ‘κιβωτός και συνδετικός κρίκος του Ποντιακού πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο’ (πηγή: αθηνόραμα 12.1.22).

Το οικόπεδο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού όπου θα ανεγερθεί το έργο αυτό, παραχωρήθηκε από το κράτος και τα έξοδα κατασκευής τα ανάλαβε εξ ολοκλήρου ο Δρ. Σπύρος Λάτσης και η ‘Lamda Developments’ με Διευθύνων Σύμβουλο τον Οδυσσέας Αθανασίου. Υπολογίζεται ο χρόνος κατασκευής να είναι τρία χρόνια.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου είναι εντυπωσιακός εφόσον προσομοιάζει στην Ιερά Μονή της Παναγιάς Σουμελάς στον Πόντο, ενώ η στρογγυλή πλατεία μπροστά από το κτίριο αντιπροσωπεύει τον πυρρίχιο χορό. Ο κενός χώρος στην μέση συμβολίζει το κενό που άφησαν, αλλά δεν ξεχάστηκαν πολτέ, οι 353.000 αδικοχαμένες ψυχές των Ελλήνων Ποντίων. Τα σχέδια τα ανάλαβε αφιλοκερδώς το γραφείο του Γιάννη Παζιάνο, ‘Doxiadis Associates’, με αρχιτέκτονα τον Σωτήρη Τσούλο.

Στα ‘γενέθλια αυτού του μεγάλου έργου’ όπως τα αποκάλεσε ο Δήμαρχος, Ιωάννης Κωνσταντάτος, παραβρέθηκε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος της Βουλής καθώς και πολλά άλλα μέλη της κυβέρνησης και εκπρόσωποί της τοπικής και διεθνής αυτοδιοίκησης.

Η Αυστραλιανή Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματίων (ΑΟΠΣ) συγχαίρει το Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης, τον σύλλογο Σουρμένων, τους χορηγούς και όλους τους σχετικούς παράγοντες για τις πολυετής προσπάθειες της υλοποίησης του οράματος αυτού που γίνεται πραγματικότητα. Ένα κατόρθωμα που μας κάνει περήφανους και μας εμπνέει. Στεκόμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε σε οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζονται για την ολοκλήρωσης αυτού του έργου.

Συμέλα Ελευθεριάδου-Σταματοπούλου

Πρόεδρος Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματίων