Με την ομιλία του Λίνας Ποζίδου με θέμα «Οι Μεγάλοι Κομνηνοί της Τραπεζούντας και οι Βαγρατίδες της Ιβηρίας (Γεωργίας), 13ος – 15ος αιώνα», θα συνεχιστεί την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020, ώρα 6 μ.μ., ο κύκλος των διαλέξεων του «Λαϊκού Πανεπιστημίου» της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Η διάλεξη της Λίνας Ποζίδου, υποψήφιας διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θα δοθεί με όλα τα μέτρα προστασίας του Κορωναϊού, και θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020, στις 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, Λεωφόρος Νίκης 13 και με αυτήν την έβδομη κατά σειρά θα ολοκληρωθεί η πρώτη θεματική ενότητα («ΙΣΤΟΡΙΑ»).

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την διάλεξη θα πρέπει να το γνωστοποιήσουν στη γραμματεία της Ευξείνου Λέσχης, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), αποστέλλοντας απαραιτήτως και τα στοιχεία τους: Ονοματεπώνυμο – Ιδιότητα – Ταχ. Διεύθυνση – E-mail – τηλέφωνο).

Ο επόμενος κύκλος διαλέξεων

Με τη δεύτερη θεματική ενότητα «Ποντιακή Διάλεκτος», συνεχίζεται τον Δεκέμβριο του 2020, το «Λαϊκό Πανεπιστήμιο» της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, ώρα 19.00, με θέμα: «Ποντιακή διάλεκτος: βασικά χαρακτηριστικά και η αναγκαιότητα διάσωσής της». Εισηγητής Δρ Αντώνης Παυλίδης, Ιστορικός – Κοινωνιολόγος.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, ώρα 19.00, με θέμα: «Πτυχές της γραμματικής της ποντιακής: πηγές και έρευνα πεδίου». Εισηγήτρια Ανθή Ρεβυθιάδου, Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, ώρα 19.00, με θέματα:

1).«Η ποντιακή διάλεκτος: χρήση και χρησιμότητά της στην εκπαίδευση για την επίτευξη παιδαγωγικών και διδακτικών σκοπών και στόχων». Εισηγήτρια Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, Φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στη διδακτική της γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου.

2).«Ποντιακή διάλεκτος στον 21ο αιώνα. Μιά συγχρονική θεώρηση». Εισηγήτρια Αναστασία Μαχαιρίδου, Φιλόλογος - Γλωσσολόγος - Εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου.

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, ώρα 19.00 με θέματα:

1). «Γλώσσα και ταυτότητα: Ο Ποντιακός Ελληνισμός», εισηγητής Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ.

2).«Η αξιοποίηση της Ποντιακής, ως γλωσσικής ποικιλίας, στη διδακτική του μαθήματος της γλώσσας». Εισηγήτρια Αικατερίνη Γεωργιάδου, Φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στη διδακτική των διαλέκτων.