«Πόντος – Μια μουσική …γεωγραφία», είναι ο τίτλος της εκπομπής στο «Αλάτι της γης», που θα μεταδοθεί το Σάββατο 8 Αυγούστου 2020, ώρα 13:00 - 15:00, σε επανάληψη, με τον Νίκο Ζουρνατζίδη και τον Σύλλογο «Σέρρα».

Στην εκπομπή εμφανίζεται και ο Πόλιος Παπαγιαννίδης, ο οποίος πρόσφατα έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Όπως αναφέρει σε σχετικό σημείωμα ο δημιουργός της εκπομπής «Αλάτι της γης», Λάμπρος Λιάβας, «η προβολή της εκπομπής αποτελεί μια συμβολική πράξη συμπαράστασης στον κορυφαίο ερευνητή και δάσκαλο του ποντιακού χορού Νίκο Ζουρνατζίδη και στο έργο ζωής του τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Σέρρα», ο οποίος δυστυχώς έπεσε θύμα της πυρκαγιάς που έκαψε πρόσφατα τα ιστορικά Σφαγεία του Δήμου Ταύρου όπου στεγαζόταν!

Η ζημιά θεωρείται ανυπολόγιστη, καθώς έγιναν στάχτη σημαντικά αρχεία, φορεσιές, κοσμήματα και εξαρτήματα φορεσιών, βιβλία και υλικοτεχνικός εξοπλισμός.

SERRA.KTHRIO.FOTIA.23.7.20201

Το κτίριο των ιστορικών Σφαγείων, όπου στεγαζόνταν ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων "Σέρρα" και καταστράφηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά

Η εκπομπή έρχεται να προστεθεί στην έκκληση προς όλους όσους ασχολούνται με τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό, ώστε να συμβάλουν στην προσπάθεια ενίσχυσης του ιστορικού συλλόγου να ανασυντάξει τις δυνάμεις του. Η δύναμη ψυχής, η γνώση και η αφοσίωση του Νίκου Ζουρνατζίδη και των συνεργατών του στον Όμιλο «Σέρρα» δεν θα υποχωρήσει μπροστά στη φθορά του ατυχήματος, αλλά –με τη βοήθεια όλων μας- θ' ανθίσει ξανά και θα «φέρει κι άλλα».

Το Σάββατο 8 Αυγούστου 2020, σε επανάληψη, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μας προσκαλούν σ’ ένα δυναμικό ποντιακό γλέντι, που επιχειρεί την αποτύπωση μιας «χορευτικής γεωγραφίας» του Πόντου με ειδικότερες αναφορές στο ρεπερτόριο, τη ρυθμολογία, τα μουσικά όργανα και κυρίως το ύφος και το ήθος που χαρακτηρίζει τις επιμέρους περιοχές και παραδόσεις.

Αφετηρία αποτελεί η πολύχρονη μελέτη του ερευνητή και δασκάλου των ποντιακών χορών Νίκου Ζουρνατζίδη, ο οποίος επέλεξε να παρουσιάσει στην εκπομπή 25 από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς χορούς, αναλύοντας τις τοπικές ιδιαιτερότητες με βάση τις περιοχές καταγωγής τους: Ανατολικός Πόντος, Ματσούκα, Γαράσαρη, Περιοχές των Μεταλλείων (Δυτικός Πόντος), Καρς κ.ά.

ALATI.THS.GHS.SERRA

Χορεύουν μέλη του Συλλόγου Ποντίων «Σέρα». Συμμετέχουν οι μουσικοί: Κώστας Φωτιάδης (ποντιακή λύρα και κεμανέ), Γιάννης Φωτιάδης, Παναγιώτης Κοργιαννίδης και Γιώργος Σοφιανίδης (ποντιακή λύρα), Περικλής Κατσώτης και Παύλος Φωτιάδης (νταούλι), Παντελής Νικολαΐδης (φλογέρα, ζουρνάς και αγγείον), Χριστόφορος Κοσμίδης (φλογέρα και αγγείον), Τρύφων Παπαϊωάννου (κλαρίνο).

Τραγουδούν οι: Πόλιος και Γιώργος Παπαγιαννίδης, Γιώργος Σοφιανίδης και Λιάνα Χαραλαμπίδου.

Έρευνα - Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας.

Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος.

Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης.

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR.