Βασικά, όλη η υπόθεση της Αγίας Σοφίας μπορεί να συνοψιστεί με τις φράσεις «απρἐπεια » ή «ντροπή». Αλλά νομίζω ότι το κοινό στο οποίο απευθύνομαι δεν διαθέτει την πολιτιστική ευαισθησία για να βρει σ΄αυτές τις λέξεις νόημα. Για να τους γίνει κατανοητό, θα ήταν καλύτερα να το διατυπώσουμε με ειλικρινή τρόπο που θα μπορούσαν να καταλάβουν πιο εύκολα: η πράξη που εκτελείται σε σχέση με την Αγία Σοφία είναι ένα σαφής σημάδι βαρβαρότητας.

Είναι μια διακήρυξη «της τουρκικής έλλειψης πολιτισμού και οργής για καταστροφή» προς ολόκληρο τον κόσμο. Και η συνεργασία του Προέδρου και αρχηγού του κόμματος του AK, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ηγέτη του MHP, Ντέλετ Μπαχτσελί, αυτή η πολιτική συμμαχία, είναι έκφραση αυτής της έλλειψης πολιτισμού και μανίας για καταστροφἠ.

Γιατί αυτή η πράξη. Μπορείτε να ρωτήσετε τώρα.

Διότι με αυτή την πράξη εξηγείται: «Ακόμα κι αν ζούμε τον 21ο αιώνα, η νοοτροπία μας είναι ακόμα εκείνη του 1453. Ακόμα και τώρα, στον 21ο αιώνα, μας φαίνεται εντελώς άχρηστο το να πρέπει να διατηρήσουμε μια πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Δεν υπάρχει η αίσθηση αξιολόγησης της υψηλής πολιτιστικής κληρονομιάς που μας παραδόθηκε. Δεν έχουμε να συνεισφέρουμε τίποτα στους θησαυρούς της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Δεν είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε οι ίδιοι οποιοδήποτε καινούργια πολιτιστική αξία.

Καταλαμβάνουμε τους πολιτιστικούς θησαυρούς της ανθρωπότητας, τους καταστρατηγούμε ή και τους καταστρέφουμε».

Αυτό ακριβώς γίνεται εδώ. Τώρα, τον 21ο αιώνα, η Αγία Σοφία, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού θα «κατακτηθεί» εκ νέου και θα μετατραπεί σε τζαμί, όπως το 1453.

Αυτό που γίνεται εδώ είναι μια πράξη πολιτιστικού βανδαλισμού.

Αναρωτιέται κανείς: θα κατανοήσει αυτή η συνεργασία Ερντογάν και Μπαχτσέλι τους λόγους για τους οποίους η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει τόσο εντελώς αρνητική εικόνα για την Τουρκία και τους Τούρκους;

O διάσημος Ρώσος στοχαστής του 19ου αιώνα Νικολάι Danilevski χώρισε κάποτε τις ανθρώπινες κοινωνίες σε «δημιουργούς του πολιτισμού» και σε «καταστροφείς του πολιτισμού». Απαρίθμησε τους δέκα μεγαλύτερους μοναδικούς πολιτισμούς με χρονολογική σειρά: Αιγυπτιακός, Κινέζικος, Αρχαίος Σημιτικός (Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, Φοίνικες, Χαλδαίοι), Ινδικός, Περσικός, Ελληνικός, Ρωμαίκος, νεο - Σημιτικός (Άραβες) και Γερμανο - Ρωμαίκος (Ευρωπαϊκός) και είπε τα ακόλουθα για αυτούς.

«Εκτός από αυτούς τους θετικούς... πολιτισμούς εμφανίστηκαν επίσης περιοδικά στην ιστορία της ανθρωπότητας ορισμένοι περαστικοί κατακτητές όπως οι Ούννοι, οι Μογγόλοι και οι Τούρκοι, των οποίων η λάμψη κράτησε για λίγο και μετά έσβησε. Αφού ολοκληρώσουν το έργο της καταστροφής, βοηθώντας στο θάνατο τους ετοιμοθάνατους πολιτισμούς ασημαντότητα και διασκορπίζοντας τα ερείπια τους, επιστρέφουν στην προηγούμενη ασημαντότητα τους και εξαφανίζονται.

Μπορούμε να τους αποκαλέσουμε ως τους αρνητικούς παράγοντες της ιστορίας».

Όχι μόνο μεταξύ των διανοουμένων, αλλά σε ολόκληρη τη Δύση γίνεται μόνιμα λόγος για τον τουρκικό πολιτιστικό βανδαλισμό.

2.

«Στη Βαλκανική Χερσόνησο, με κάθε του βήμα, ο Τούρκος ποδοπάτησε τα προϊόντα χιλιάδων ετών έργων πολιτισμού».

«Όπου ο Τούρκος βλέπει ένα δέντρο, το κόβει». «Οι Τούρκοι έχουν εξαλείψει πολιτισμούς σε κάθε τους βήμα και δεν έχουν διατηρήσει εκείνα τα πράγματα που έχουν θέση υπο την κατοχή τους. Δεν ήταν κατά κάποια έννοια λαός πολιτιστικός και απέτειχε να οικοδομήσουν ένα δικό τους πολιτισμό στα πολιτισικά θεμέλια που κατείχαν».

«Στα μέρη όπου ο Οθωμανός έβαλε το πόδι του δεν υπάρχει πια χλόη», στα μέρη όπου ο Τούρκος πήγε «έχουν μαραθεί και πεθάνει». «Οι Οθωμανοί ηγέτες δεν έχουν κάνει τίποτα με τα μέρη που έχουν κατακτήσει, εκτός από να εξοντώσουν, να καταστρέψουν, να διαλύσουν».

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι η σκληρότητα και η ανελέητη συμπεριφορά των Τούρκων περιοριζόταν μόνο απέναντι στους ξένους. Οι Τούρκοι ηγέτες «θα στραγγαλίζουν και θα σκοτώνουν με σκληρότητα τους δικούς τους ανθρώπους αν ένιωθαν το παραμικρό ίχνος συνομωσίας.» [*]

Αν επρόκειτο να επαναλάβουμε αυτά τα λόγια σήμερα, θα μπορούσαν ο Ερντογάν και ο Μπαχτσέλι να αντιταχθούν με όρους της λογικής;

Κοιτάξτε απλώς την κατάσταση στην οποία έχουν φέρει τη χώρα τους σήμερα.

Σχεδόν όλοι όσοι προσπάθησαν να μιλήσουν ενάντια σε αυτές τις δύο δυνάμεις, έχουν εκφοβιστεί και καταπιεστεί, εκτοπιστεί και φυλακιστεί.

Αυτό δεν επηρέασε μόνο ανθρώπους. Η πολιτιστική κληρονομιά που υπάρχει σε αυτά τα εδάφη, και πέρα από αυτό, η ίδια η φύση, έχουν μοιραστεί και οι δύο το μερίδιο αυτής της καταστροφής.

Πράγματι, η εταιρική σχέση Erdoğan - Bahçeli είναι μόνο η πρόσφατη επιβεβαίωση βαρβαρότητας από την τουρκική παράδοση της ανεξέλεγκτης άσκηση εξουσίας, μιας ολέθριας όρεξης για καταστροφή.

Η γεωγραφία της Ανατολής σήμερα είναι αυτή της καταστροφής και των ερειπίων.

Είναι γεμάτη με χιλιάδες εκκλησίες και άλλα ιερά μέρη που χρησιμοποιούνται ως στάβλοι ή αποθήκες.

Η εταιρική σχέση Erdoğan - Bahçeli (και μπορούμε εξίσου εύκολα να προσθέσουμε τον επικεφαλής του Patriotic Party (VP) Doğu Perinçek) αντιπροσωπεύει αυτήν την παράδοση καταστροφής που εξόντωσε την Ανατολή, η οποία όχι μόνο απέλασε και εκκαθάρισε ολόκληρους λαούς, αλλά επίσης κατέστρεψε και τον πολιτισμό τους, και προσπάθησε να καλύψει όλα τα ίχνη τους.

Σήμερα, ο τουρκικός βανδαλισμός, την τουρκική οργή να καταστρέψει καθώς ο συνασπισμός Ερντογάν – Μπατσέλι - Περίνσεκ, κατέχει τα ηνία της πολιτικής εξουσίας.

Κάθε Τούρκος πρέπει επομένως να καταλάβει ότι η αντίσταση σ΄αυτόν τον άξονα, είναι ουσιαστικά διεξαγωγή ενός πολέμου για τον πολιτισμό.

Η φυλάκιση από αυτό το καθεστώς του πλούσιου φιλάνθρωπου Osman Kavala, ο οποίος ως ιδρυτής του Ιδρύματος Πολιτισμού της Ανατολίας, επιθυμεί να διατηρήσει την πολιτιστική κληρονομιά σε αυτήν την περιοχή, είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα της καταστροφικής οργής της πολιτικής εξουσίας στην Τουρκία.

Αυτό που διακυβεύεται εδώ δεν είναι τίποτα άλλο παρά από το αν η Τουρκία θα περάσει το τεστ του πολιτισμού ή όχι.

Στο τέλος, ο πολιτισμός θα θριαμβεύσει. Αλλά όσοι τον αντιτίθενται δεν μπορεί…

[*] Οι δηλώσεις σχετικά με τους Τούρκους στο κείμενο προέρχονται από τα έργα Doğan Avcıoğlu, Türklerin Tarihi, Volume I και Onur Bilge Kula, Alman Kültüründe Türk İmgesi III.

Η φωτογραφία του Taner Akçam στη Γερμανία, από εκδήλωση της Επιτροπής Γενοκτονίας της ΟΣΕΠΕ και το κείμενό του, στάλθηκε στην Αναστασία Κασαπίδου - Dick μέλος της Επιτροπής, με την προτροπή να μεταφραστεί από τα αγγλικά στα ελληνικά και να δοθεί σε ελληνικό μέσο  ενημέρωσης

TABERAKSAM.NTIK.KONSTANTINIDIS.BUNDESTAG.2019.05.16

Ο Taner Akçam καθιστός. ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης και η Αναστασία Κασαπίδου - Dick, στον προθάλαμο της Γερμανικής Βουλής στο Βερολίνο στις 16.05.2019.

BEROLINO.DHMARXEIO.TANER.AKSAM.ANASTASIA.KONSTANTINIDIS.2019.05.17 F4

Στο Δημαρχείο δημαρχείο Βερολίνου, όπου διακρίνονται σε εκδήλωση της Επιτροπής Γενοκτονίας, ο Taner Akçam, η Tessa Hofman, η Αναστασία Κασαπίδου - Dick, ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, ο Έλληνας και ο Αρμένιος Πρέσβης στο Βερολίνο Theodoros Daskarolis και Aschot Smbatyan, ο Μίρκο Χαινεμαν και άλλοι επίσημοι 

TANER.AKSAM.PONTIOI.GERMANIAS.BERLIN.2019.05.17

Στις 16.05.2019 η Επιτροπή Γενοκτονίας, οργάνωσε ειδική ημερίδα, με κεντρικό ομιλητή τον Taner Akçam, στην κεντρική Βουλή στο Βερολίνο, κατά την οποία υποσχέθηκε ότι στο εξής θα ασχοληθεί πιο ειδικά και με την Γενοκτονία των Ελλήνων, Ελλήνων του Πόντου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Παρόντες πολιτικοί από όλα τα δημοκρατικά κόμματα, όπου ενημέρωσε όλους τους παρόντες. Στη φωτογραφία διακρίνονται μεταξύ άλλων, ο Ηλίας Μαυρίδης, πρώην πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ, ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, ο Μίρκο Χάινεμαν, η Αναστασία Κασαπίδου - Dick