Σε μία κίνηση συμβολική, αλλά και ουσιαστική προχώρησε ο μεγάλη κυρία του ποντιακού ελληνισμού, η Άννα Θεοφυλάκτου, όρη του ιατρού Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου, η οποία δώρησε μέρος του προσωπικού αρχείου του ιατρού Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου, στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών / Κέντρο Ποντιακών Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Την είδηση έκανε γνωστή με δημόσια ανακοίνωσή της στο fb η Έδρα Ποντιακών Σπουδών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Άλλο ένα πολύτιμο απόκτημα για το ΑΠΘ (την Έδρα Ποντιακών Σπουδών/Κέντρο Ποντιακών Ερευνών): σημαντικό μέρος του προσωπικού αρχείου του ιατρού Θεοφ. Θεοφυλάκτου, μεγάλης πνευματικής μορφής του Ποντιακού Ελληνισμού, τόσο στον ιστορικό Πόντο και το Βατούμ όσο και στην Ελλάδα, μας παραχωρήθηκε από την κόρη του Άννα Θεοφυλάκτου.

THEOFYLAKTOY.ANNA.EDRA.PONTIAKOS.SPOYDON.7.20201

Η Άννα Θ. Θεοφυλάκτου την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 στο σπίτι της

Κατά την επίσκεψή μας την προηγούμενη Παρασκευή, μέρα δύσκολη όχι μόνο για τον Ελληνισμό και τους χριστιανούς, αλλά για όλο τον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο (Θέμα Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης και συνεχείς τουρκικές απειλές), η κα Ά. Θεοφυλάκτου μάς παρέδωσε αλληλογραφία, έγγραφα, φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων και κυρίως τις χειρόγραφες σημειώσεις-περιλήψεις του πατέρα της, Θεοφ. Θεοφυλάκτου, από το Πολιτικό Αρχείο του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου (Βατούμ).

THEOFYLAKTOY.ANNA.EDRA.PONTIAKON.SPOUDON.7.20203

Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά τη μεγάλη κυρία του προσφυγικού Ποντιακού Ελληνισμού (διατελέσασα επί σειρά ετών Πρόεδρο του ιστορικού σωματείου "Μέριμνα Ποντίων Κυριών" και του Συνδέσμου φιλίας "Ελλάς - Κύπρος") για τη νέα συνεισφορά της στο κοινωνικό σύνολο, για τη συνδρομή της στη διάσωση και διατήρηση της ιστορικής μνήμης».

THEOFYLAKTOY.ANNA.EDRA.PONTIAKON.SPOUDON.7.20204

Μέρος του προσωπικού αρχείου του ιατρού Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου