Αφιέρωμα σε έναν επιφανή Πόντιον, τον Διαμαντή Λαζαρίδη, ‘ς σά δύο τή Κουντούρ τη Παναΐας, πραγματοποιεί η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας «Φροντιστήριον Τραπεζούντος». Ο Διαμαντής Λαζαρίδης, έφυγε από κοντά μας στις 29 Σεπτεμβρίου 2019.

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Βασίλης Χατζηθεοδωρίδης, τέως σχολικός σύμβουλος, συγγραφέας και ο Θεοδόσης Κυριακίδης, επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι μουσικοί, Εκίζ Αντέμ Μπέσκιογλου στο τραγούδι και ο Αντώνης Νικηφορίδης, στη λύρα.

Η ζωή και το έργο του Διαμαντή Λαζαρίδη

Ο Διαμαντής Θ. Λαζαρίδης, γεννήθηκε στο Σιδηρόνερο Δράμας το 1928 από γονείς οι κατάγονταν από την Φάτσα του Πόντου. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημίο Θεσσαλονίκης, έκανε μετεκπαίδευση στη Μαράσλειο, ενώ είχε επίσης πτυχίο Πολιτικών Επιστημών της Παντείου Σχολής.

Υπηρέτησε για είκοσι περίπου χρόνια ως εκπαιδευτικός σε σχολεία στους νομούς Δράμας και της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης για μία δεκαετία. Εξέδωσε την περίοδο αυτή την εργασία του με θέμα «Προσπάθεια Οργάνωσης της Παιδείας 1830 – 1833. Αθήνα 1973).

LAZARIDIS.DIAMANTHS.EPM.19.9.2019

Ασχολήθηκε επισταμένως με την έρευνα της ιστορίας και του πολιτισμού του Πόντου και ειδικότερα με την συγκέντρωση στοιχείων για την παιδεία των Ελλήνων του Πόντου.

Εξέδωσε με την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της οποίας ήταν για χρόνια, σε παράρτημα (αριθμός 16) του «Αρχείον Πόντου» βιβλίο με τον τίτλο «Στατιστική πίνακες της εκπαιδεύσεως των Ελλήνων του Πόντου 1821 – 1922).

Ήταν μέλος σε διοικητικά συμβούλια του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών και το τελευταίο διάστημα πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής του Συνδέσμου και ένα από τα δραστήρια μέλη του.