Σε ολόκληρη την Ελλάδα παρουσιάζεται πλέον η ταινία «Πυρρίχιος» του Χρήστου Κεμανετζίδη, αλλά η συγκίνηση που προκάλεσε η πρώτη παγκόσμια προβολή της στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», ήταν πολύ μεγάλη, κάτι που φάνηκε και από τους συμμετέχοντες που γέμισαν ασφυκτικό το θέατρο, αλλά και από τους ίδιους τους καλλιτέχνες και τους συντελεστές, τους χορευτές της Σέρρας.
Μερική άποψη του κοινού που παρακολούθησε την εκδήλωση
Στην εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας 12 Νοεμβρίου 2018, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και την οποία διοργάνωσαν ο δήμος Καλαμαριάς και η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, παραβρέθηκαν ο δήμαρχος της πόλης Θεοδόσης Μπακλογλίδης, επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι, όπως επίσης και εκπρόσωποι του οργανωμένου ποντιακού χώρου και επιστήμονες.
Άποψη του κοινού που παρακολούθησε την εκδήλωση
Ταυτόχρονα παρουσιάστηκε και η ταινία «Δέηση για τον Πόντο» που είναι μια παραγωγή της ΕΡΤ3 και παρουσιάστηκε μαζί με την καινούρια ταινία του Χρήστο Κεμανετζίδη.
Ο Κώστας Ζώης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του
Στην εκδήλωση παρουσίασης των ταινιών που έγινε στην Καλαμαριάς, τους συμμετέχοντες καλωσόρισε εκ μέρους των διοργανωτών ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς Κώστας Ζώης.
Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης Γιώργος Γεωργιάδης
Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος ευχαρίστησε τους χορηγούς που συνέβαλαν προκειμένου να γίνει η ταινία μικρού «Πυρρίχιος. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο δημιουργός της ταινίας Χρήστος Κεμανετζίδης.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, μηνός Νοεμβρίου 2018, τεύχος 256, που αναφέρεται στην πρώτη παρουσίαση της εκδήλωσης στην Καλαμαριά
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Λαζαρίδης, ο ομότιμος καθηγητής νεότερης ιστορίας του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κώστας Φωτιάδης, η εκπρόσωπος της ΔΙΣΥΠΕ Κατερίνα Μπίλη, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΠΣ Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης, ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΠΣ Στέφανος Τανιμανίδης, ο Πόντιος επιχειρηματίας από τη Γερμανία Αντώνης Κουϊρουκίδης, ο οποίος ήταν εκ των χορηγών της ταινίας.
«Πυρρίχιος Σέρρα»

Η καινούρια ταινία μεσαίου μήκους του Χρήστου Κεμανετζίδη, είναι ο «Πυρρίχιος Σέρρα» και πρόκειται για μια εμβληματική καλλιτεχνική καταγραφή του αρχαιοπρεπούς Πυρριχίου χορού Σέρρα με αναφορές στα Παναθήναια μέχρι τις μέρες μας. Αναπαριστά μέρες και ώρες αγώνα και μάχη επιβίωσης των Ποντίων στα Ποντιακά Όρη στα χρόνια της Γενοκτονίας.

Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα της ταινίας
Με την συμμετοχή δεκάδων εθελοντών, χορευτών, μουσικών και ερμηνευτών της Παράδοσης και γυρίσματα σε αρχαιολογικούς χώρους όπως το Βυζαντινό κάστρο του Παλαιού Γυναικοκάστρου στο Κιλκίς και στην λίμνη ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους στη Κερκίνη Σερρών και στο Παλαιόκαστρο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, η ταινία αφηγείται την καθημερινή ζωή στον Πόντο, που καταλήγει στην θυσία και την μάχη για την επιβίωση.

Ο Χρήστος Κεμανετζίδης, στη διάρκεια των γυρισμάτων
Για τον Πυρρίχιο χορό, ο Στράβωνας αναφέρει ότι ο πρώτος που χόρεψε τον πολεμικό χορό ήταν ο γιος του Αχιλλέα, ο Πύρρος, επειδή χάρηκε που σκότωσε τον Ευρύπυλο, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι τον χόρεψε ο Κουρήτης Πύρριχος πάνω από το σώμα του Πάτροκλου για να τον θρηνήσει.
«Δέηση για τον Πόντο»
Η ταινία μικρού μήκους «Δέηση για τον Πόντο» είναι μια παραγωγή της ΕΡΤ3,σε κείμενα του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργιάδη, αφήγηση του ηθοποιού Τάσου Νούσια, μουσική επιμέλεια - ενορχήστρωση Χρήστου Κεμανετζίδη, επιστημονική υποστήριξη Αναστασίας Ασπρούτσου, σκηνοθεσία Ιορδάνη Μερενίδη.
Τραγουδούν οι Χρήστος Χαλκιάς, Αλέξης Παρχαρίδης, λύρα Γιώργος Θεοδωρίδης. Η ταινία απεικονίζει μέσα σε 9 λεπτά όλα τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας με άξονα τον καμβά από τους πίνακες του Αλβανού ζωγράφου Γκέργκι Κόλα που εκτέθηκαν στην έκθεση του καθηγητή Κώστα Φωτιάδη «Πόντος. Δικαίωμα στη μνήμη», που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο – Μάιο του 2018, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, πίνακες των οποίων κατόπιν ειδικής επεξεργασίας αποτέλεσαν το υλικό ένδυσης του λόγου.
Μουσική συναυλία
Μετά την παρουσίαση των δύο ταινιών ακολούθησε μικρή συναυλία με τους καλλιτέχνες Χρήστο Κεμανετζίδη στο πιάνο, Παναγιώτη Ασλανίδη και Μπάμπη Κεμανετζίδη στη λύρα και τους Αλέξη Παρχαρίδη, Στάθη Παυλίδη και Χρήστο Χαλκιά στην απόδοση των τραγουδιών.
Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση του χορού Σέρρα στην αρχή από παλαίμαχους χορευτές του Πυρρίχιου και στην συνέχεια ανέβηκαν όλοι οι χορευτές, από τις έξι χορευτικές γενιές, από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο. Εκ μέρους τους χαιρετισμό απηύθυνε ο παλαιότερος χορευτής της Σέρρα, ο Μιχάλης Καραβέλας.
Και όπως έγραψε ο Γιώργος Γεωργιάδης, «μια Πατριαρχική Σέρρα από μύστες λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι και άγαλμα του εξωγήινου Γώγου Πετρίδη του αστροναύτη στην Καλαμαριά. Τί είναι λοιπόν αυτή η περίφημη μοναδική στον πλανήτη Γή, Σέρα; Είναι ο Πυρρίχιος. Η καθυπόταξη της απόλυτης προσωπικής δεξιοτεχνίας, τεχνικής, σωματικής ρώμης και τεχνοτροπίας στον καταναγκασμό του κύκλειου χορού. Είναι μια όρχηση λαϊκή και δημοκρατική. Όλοι ίσοι στον κύκλο. Δεν υπάρχει πρώτος. Πρώτη είναι η Δέηση στο Θείο και στο Πολίτευμα της Δημοκρατίας. Γιατί Δημοκρατία; Διότι ο Πυρρίχιος ήταν ωδή στην Αθηνά Παλλάδα, ιδρύτρια της Αθήνας, μήτρας του Δημοκρατικού Άστεως. Αθήνα, Τραπεζούντα, Αθηνά, Πόντος. Δημοκρατία, Ελλάς. Ο Πυρρίχιος είναι ο όρκος στην Δημοκρατία! Πατρίδα χωρίς Δημοκρατία δεν υπάρχει. Οι Έλληνες του Πόντου πέθαναν και αγωνίστηκαν για την Ελευθερία μέσα σε μια Ανεξάρτητη Δημοκρατία του Πόντου. Την οποία οραματίστηκαν με ισοπολιτεία Χριστιανών και Μουσουλμάνων.. Όρα, Χρύσανθος Μητροπολίτης Τραπεζούντος».