Την βασιλόπιτά της έκοψε το βράδυ της Κυριακής 18 Ιανουαρίου 2015, ενώπιον μελών και φίλων του ιστορικού σωματείου, αλλά και εκπροσώπων αδελφών ποντιακών σωματείων, όπως επίσης και εκπροσώπων της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης και ανθρώπων της επιστήμης και των τεχνών.

Στην αρχή της εκδήλωσης, έγινε το έθιμο της κοπής της βασιλόπιτας από τον παπά Λάζαρο, ο οποίος για χρόνια ολόκληρα δίνει το παρών του στις εκδηλώσεις τις Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια έγινε στην αίθουσα συσκότιση και μπήκαν με ένα αναμμένο κερί τα παιδιά του χορευτικού τμήματος της Ευξείνου Λέσχης και είπαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.

Ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Ιωάννης Αποστολίδης, εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του ιστορικού σωματείου καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους, αναφέρθηκε στην δύσκολη οικονομική κατάσταση, λέγοντας όμως ότι είναι αισιόδοξος και τόνισε πως λόγω της ακίνητης περιουσίας που έχει στην κατοχή της, -δύο πολυκατοικίες- οι οποίες αν και είναι ξενοίκιαστες, πληρώνουν τα τελευταία χρόνια πολλά χρήματα, είτε με το χαράτσι, είτε με τον ΕΝΦΙΑ, αν και δεν αποφέρουν εισόδημα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις της Λέσχης, οι οποίες παραμένουν αξιοπρόσεκτες, αν και χρήματα δεν υπάρχουν πλέον για να γίνουν, αλλά πραγματοποιούνται χάρις στην προσωπική συμβολή των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των προθύμων μελών της Λέσχης.

EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.BASILOPITA.18.1.2015.IMG 078647

Έθιμα του Δωδεκαημέρου

Στη συνέχεια ο Παναγιώτης Φυτανίδης, εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου μίλησε για το έθιμα του δωδεκαημέρου στον Πόντο, παίρνοντας στοιχεία από το βιβλίο του Ξενοφώντα Άκογλου «Λαογραφικά Κοτυώρων». Αναφερόμενος στο έθιμο της παραμονής Πρωτοχρονιάς, «το βράδυ μετά το δείπνο τα παιδιά έβγαιναν και ψέλνανε τον Άη – Βασίλη, με τις ίδιες προετοιμασίες και σε ίδια γενικά εορταστική ατμόσφαιρα όπως και το βράδυ της παραμονής των Χριστουγένων – εθήμιζαν. Εκτός τις παρέες των παιδιών, έβγαιναν χορωδίες και από παιδιά των σχολείων, μ’ επικεφαλής τον μουσικοδάσκαλο ή τον ψάλτη κάθε συνοικίας και γύριζαν σ’ όλα τα σπίτια. Σε κάθε χορωδία ήταν κ’ ένα μέλος της εφοροεπιτροπής της Κοινότητας με τον δίσκο. Οι εισπράξεις πήγαιναν στο Ταμείο των Σχολείων. Και οι παρέες των παιδιών και οι χορωδίες έλεγαν κυρίως το συνηθισμένο:

Αρχιμηνιά κι’ αρχιχρονιά κι’ αρχή του Γιαναρίου

Άγιος Βασίλης έρχεται από την Καισαρείαν

Βαστά εικόναν και χαρτίν κ.τ.λ…

Θεατρικό μονόπρακτο

EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.BASILOPITA.18.1.2015.IMG 078638

Στη συνέχεια οι ηθοποιοί του ποντιακού θεάτρου, ο Γιάννης Γεωργιάδης και ο Χάρης Κωστελίδης, παρουσίασαν το θεατρικό μονόπρακτο του Πόλυ Χάϊτα, «Πουγαλεμένον ψή» στην ποντιακή διάλεκτο, και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων με την καταπληκτική ερμηνεία τους.

Ποντιακοί χοροί

E.L.THES.BASILOPITA.18.1.2015.IMG 078665

Ακολούθησε η παρουσίαση των ποντιακών χορών από το μικρό και το μεγάλο χορευτικό της Ευξείνου Λέσχης με τη συνοδεία της λύρας του Χρήστου Χρυσοπουλίδη και του νταουλιού του Γιάννη Ελευθεριάδη. Τα μικρά παιδιά, αλλά και τα μεγάλα του χορευτικού με την παρουσία τους απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.BASILOPITA.18.1.2015.IMG 078676

Στη συνέχεια, με τη συνοδεία της λύρας του Χρήστου Χρυσοπουλίδη, ο τραγουδιστής Αχιλλέας Βασιλειάδης έπιασε το σφιγμό του κόσμου και άρχισε ένα γνήσιο ποντιακό γλέντι με τη συμμετοχή δεκάδων παρευρισκομένων οι οποίοι χόρεψαν ποντιακούς χορούς.

Ποιοι παρέστησαν 

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστησαν: ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Ορφανός, η εκπρόσωπος του Σταύρου Καλαφάτη, η Ευδωκία Μωυσιάδου Καλαφάτη, Μιχαηλίδου Τάσα, γραμματέας Εορδαικής Εστίας, Λιάπη Δέσποινα πρώην δημοτική σύμβουλος, Πανίδου Ιφιγένεια Πρόεδρος Μέριμνας Ποντίων Κυριών, Κυριακίδης Θεοδόσης και Κυριακίδης Γιάννης εκπρόσωποι  Ιδρύματος Αγίου Ιωάννη Περιστερεώτα, Μαίρη Στεργιάδου Επίτιμη Πρόεδρος Μέριμνας Ποντίων Κυριών, Λάζαρος Κυρίζογλου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Πελαγίδης Ευστάθιος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Νικοδημοπούλου Μένη, ταμίας Ένωσης Ποντίων Μενεμένης Εύξεινος Πόντος, Αμαλία Πασσαλίδου πρόεδρος ΘΙΑΠΕ, υποψήφια βουλευτής, Αηδονά Αθηνά, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Τσαχαλίδης Ευστάθιος, Καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, Ακριτίδης Θεόδωρος, Πρόεδρος Ένωσης Ποντίων Μακεδονίας, μέλος δ.σ. ΔΥΣΙΠΕ. Παπαδόπουλος Γιώργος, Δημοτικός Σύμβουλος, Ψωμιάδης Παναγιώτης πρώην βουλευτής και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Κοκκόρης Παναγιώτης, Υποψήφιος Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Κυριακίδου Γεωργία, Ειδική γραμματέας Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Αγγελή Κούλα, Μέλος Δ.Σ. Παναγία Σουμελά Θέρμης, Λυσσαρίδης Γεώργιος, πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και υπουργείου αθλητισμού, πρώην μέλος Δ.Σ. Ε.Λ.Θ., Οραήλογλου Αντώνης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας, Παπαδοπούλου Αγγελική, Πρόεδρος ΣΠΟΣ  Ν.Θεσσαλονίκης της ΠΟΕ, Γαβριδης Κώστας, πρώην Πρόεδρος Ε.Λ.Θ., Σιμόπουλος Στράτος, υποψήφιος βουλευτής πρώην Γ. Γραμματέας Δημοσίων Εργων, Πορφυριάδου Ανθή, Πρόεδρος Πανελλήνιου Ποντιακού Οίκου Ευγηρίας, Αποστολίδου Κέλλυ, εκπρόσωπος ομάδας ΑΡΩΓΗ