Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Παναγιώτη Π. Συμεωνίδη θα γίνουν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015 στις 11 το πρωί στο πνευματικό κέντρο του συλλόγου στην Άρδασσα Εορδαίας στην Πτολεμαΐδα.

Ο πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Ποντίων Άρδασσας προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου, αλλά και όλους εκείνους που θέλουν να παρευρεθούν να «τιμήσουν με την παρουσία σας, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του συμπατριώτη μας και μεγάλου ευεργέτη του Συλλόγου μας Παναγιώτη Π. Συμεωνίδη τα οποία θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 11.00 π.μ. στο πνευματικό κέντρο του Συλλόγου στην Άρδασσα - Εορδαίας στην Πτολεμαΐδα. Θα παραστεί και η οικογένεια Συμεωνίδη. Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει δεξίωση».

Λίγα λόγια για την σπουδαία του σταδιοδρομία

Παναγιώτης Συμεωνίδης. Ο Αργυρουπολίτης εκ Πόντου, πρώτος καθηγητής Ορθοπεδικής στη Βόρεια Ελλάδα . Ο Παναγιώτης Συμεωνίδης γεννήθηκε στην Άρδασσα Πτολεμαΐδας το 1929. Το 1947 εισήχθη στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή. Απεφοίτησε το 1953 2ος στην τάξη του και εντάχθηκε ως ανθυποσμηναγός στην Πολεμική Αεροπορία. Πραγματοποίησε τη βασική του εκπαίδευση στην Ορθοπεδική, στην Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική Αθηνών, στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Μετεκπαιδεύτηκε δύο χρόνια στο Λονδίνο, 6 μήνες στις ΗΠΑ και 6 μήνες στη Γερμανία.

Διετέλεσε Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας, στην Αθήνα, επί 15 χρόνια και Γενικός Διευθυντής Νοσοκομείου επί 2 χρόνια.

Έγινε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1960, με βαθμό άριστα. Το 1970 εξελέγη παμψηφεί Υφηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Ιανουάριο του 1980 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής. Ήταν ο πρώτος Καθηγητής Ορθοπεδικής στη Βόρειο Ελλάδα και η Κλινική, η οποία εγκαταστάθηκε στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», η πρώτη αμιγής Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική.

Με την ίδρυση και λειτουργία της, η πρώτη αυτή Πανεπιστημιακή Κλινική κάλυψε ένα μεγάλο κενό στον χώρο της Βορείου Ελλάδος και προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον τομέα της αντιμετώπισης των τροχαίων ατυχημάτων και τραυμάτων γενικώς, αλλά και των ασθενών με προβλήματα ψυχρής Ορθοπεδικής.

Διετέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ορθοπεδικής Εταιρείας (ΕΕΧΟΤ) το 1975 και πρόεδρος της Ορθοπεδικής Εταιρείας Μακεδονίας Θράκης το 1990. Το έτος 1993 εξελέγη πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Έλαβε μέρος σε πολλά παγκόσμια και διεθνή Συνέδρια με ανακοινώσεις, καθώς και ως προσκεκλημένος ομιλητής. Δημοσίευσε περισσότερες από 500 επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Ασχολήθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τις παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης.

Το 2000 εξελέγη πρόεδρος του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπεδικών χειρουργών με θητεία δυο ετών. Το 2001 έτυχε της υψίστης τιμής να εκλεγεί αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το Νοέμβριο του 2002 εξελέγη τακτικό μέλος της Αεροπορικής Ακαδημίας της Ελλάδος. Συνέχισε τη δραστηριότητα του ως ενεργός Ορθοπεδικός Χειρουργός στο Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, του οποίου τον τελευταίο χρόνο έγινε και Επιστημονικός Διευθυντής. Έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων από επιστημονικές εταιρείες και οργανισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της φήμης του υπήρξε το γεγονός, ότι ο Αριστοτέλης Ωνάσης τον κάλεσε , μαζί με τον γιατρό του τότε προέδρου των ΗΠΑ, προκειμένου να αποφανθεί για την κατάσταση του γιου του Αλέξανδρου, μετά την πτώση που είχε με το αεροπλάνο.