Την αφιερωματική μουσική παράσταση «Ακριτών Γενεά», θα παρουσιάσει ο σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» και το μουσικό εργαστήρι του συλλόγου, στο πλαίσιο του 1ου κύκλου του μουσικού χειμώνα 2018 – 2019, την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, στις 20.30 το βράδυ, στο θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά «Χρήστος Τσακίρης», στην οδό Λαγκαδά 221, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Οι Ακρίτες έκαναν την εμφάνισή τους στο Βυζάντιο ως φρουροί των συνόρων. Η ζωή τους ήταν κατ’ εξοχήν πολεμική και επικίνδυνη, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές του Πόντου και της Καππαδοκίας. Την ανδρεία τους εξύμνησε ο λαός με επικά τραγούδια. Τα Ακριτικά τραγούδια είναι η απαρχή των δημοτικών τραγουδιών μας και αποτελούν έναν μοναδικό θησαυρό του ελληνικού πνεύματος. Άσματα που κράτησαν μέχρι και σήμερα τον ηρωισμό και τις θυσίες των Ακριτών ζωντανά. Το πιο γνωστό σε όλους μας είναι το έπος του Διγενή Ακρίτα. Αλησμόνητοι ηρωικοί Ακρίτες είναι επίσης, ο Ανδρόνικος, ο Αρμούρης, ο Πορφύρης και άλλοι.

Στην αφιερωματική μουσική παράσταση «Ακριτέων Γενεά», οι θρύλοι και τα κατορθώματα των Ακριτών ζωντανεύουν ξανά, μέσα από τα εξαιρετικά μουσικής αξίας ποντιακά τραγούδια.

Ερμηνεύουν ο Γιώργος Στεφανίδης και ο Χρήστος Γεωργιάδης.

Λαούτο: Χάρης Πορφυρίδης.

Ούτι: Μίλτος Σπυριδόπουλος.

Μουσική επιμέλεια και λύρα: Γιώργος Πουλαντσακλής.

Συντελεστές είναι η ομάδα μουσικών και η σχολή λύρας «Ορφέας» του συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου».

AKRITES.STABROYPOLHS.PAPAXARALAMPOUS

Έκτακτη συμμετοχή: Βάσω Παπαχαραλάμπους, σκηνοθέτης – συγγραφέας και ο Δημήτρης Ελιάς, ηθοποιός.

Προλογίζει ο δημοσιογράφος, Φόρης Πεταλίδης.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η εκδήλωση οργανώνεται με την υποστήριξη του δήμου Παύλου Μελά.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι το Ράδιο Ακρίτες 102,3 fm, η εφημερίδα ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ και το site http://efxinospontos.gr/