Συναυλία με το μουσικό σχήμα «Αργατεία» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Απριλίου 2018, στις 7 το βράδυ, στο πλαίσιο της πολυθεματικής έκθεσης του Κωνσταντίνου Φωτιάδη, «Πόντος. Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη», στο περίπτερο 2 (1ος όροφος), της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι μουσικοί, Φίλιπος Κεσαπίδης, υπεύθυνος του μουσικού σχήματος και στη λύρα, Στέλλα Καμπουρίδου καβάλ, Κώστας Καλούσης τραγούδι, Γιάννης Καρακαλπακίδης ακουστικό μπάσο, Χρήστος Τάσιος κρουστά, Έλσα Μουρατίδου τραγούδι, Θανάσης Κουλεντιανός κανονάκι, και Onur Senturk, λύρα, νταμπουρνάς και αγγείο.

«Αργατεία», ήταν ο τρόπος συνεργασίας και αλληλεγγύης του αγροτικού πληθυσμού του Πόντου. Ο θεσμός αυτός αν και έχει εξασθενήσει στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, στον ιστορικό Πόντο παραμένει ακόμα ζωντανός μεταξύ των ανθρώπων που μιλούν την ελληνική διάλεκτο της περιοχής, τα ποντιακά ή ρωμαΐκα. Η μνήμη της αργατείας παραμένει επίσης ζωντανή στο ήθος και στα νοήματα των τραγουδιών και του λαϊκού πολιτισμού μας, παρά τις παραμορφωτικές επιδράσεις του ψευδεπίγραφου, ατομικισμού και αντιασθητικού «εκσυγχρονισμού».

Η μουσική μας Αργατεία θέλει να χρίσει δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων και να υπενθυμίσει την σπουδαιότητα και την σημασία της τέχνης και της συλλογικότητας σε δύσκολες εποχές. Η ποντιακή μουσική είναι μια ιδιαίτερη μορφή ΤΕΧΝΗΣ και ήχων, του λόγου, του ρυθμού, των νοημάτων και των συναισθημάτων. Ήχοι και μελωδίες από τον ιστορικό Πόντο και οι δημιουργίες των Ποντίων οργανοπαικτών στην Ελλάδα αποτελούν για εμάς πηγή έμπνευσης αλλά και ελπίδας.

Αντώντας από τις ιδιαιτερότητες και τα ηχοχρώματα κάθε οργάνου και της μουσικής παράδοσης που εκπροσωπεί, χτίζουμε μια μελωδική συνέργεια η οποία θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες συνεργασίες, ιδέες και τραγούδια. Η Αργατεία μας μοιάζει με δένδρο που έχει βαθιές ρίζες και πολλά δυνατά κλαδιά όπου το ένα τροφοδοτεί το άλλο.