Την Πέμπτη 15 Μαρτίου στις 4 το απόγευμα θα τιμηθεί η μνήμη μιας αξέχαστης προσωπικότητας, του αγωνιστή, προέδρου της ΕΔΑ Γιάννη Πασαλίδη, με συγκέντρωση στον τάφο του στα Κοιμητήρια της Καλαμαριάς με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατο.
H Επιτροπή Πρωτοβουλίας, που δημιουργήθηκε για να τιμηθεί η μνήμη του, θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο του, στα νεκροταφεία Καλαμαριάς, την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018, ώρα 4 το απόγευμα, στην πρωτεύουσα των προσφύγων στη Θεσσαλονίκης.
Ο Γιάννης Πασαλίδης κορυφαία προσωπικότητα της νεότερης πολιτικής ιστορίας της χώρας μας, στη δράση και παρουσία του οποίου συνυπήρχαν τρία χαρακτηριστικά: Η ποντιακή καταγωγή και κουλτούρα, τις οποίες «αποενοχοποίησε» με τη δημόσια παρουσία του, η τήρηση του «όρκου του Ιπποκράτη», διότι δεν δίσταζε να παράσχει δωρεάν υπηρεσίες στους φτωχούς «πελάτες» του, και η ικανότητα να χειρίζεται αποτελεσματικά τη συ-στέγαση σε ένα ενιαίο κόμμα πολιτικής ενότητας (την προδικτατορική ΕΔΑ) δυνάμεις της δημοκρατικής και της κομμουνιστικής (ριζοσπαστικής) αριστεράς στις «μετεμφυλιακές συνθήκες».Χαρακτηριστικά είχε λεχθεί ότι ήταν ένας «μενσεβίκος», αγκαλιά με τους «μπολσεβίκους».
Γεννήθηκε στη Σαντά του Πόντου από φτωχούς αγρότες. Σπούδασε ιατρική στην Οδησσό και την Μόσχα. Εγκαταστάθηκε στο Σοχούμ. Ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα στο αγώνα της δημιουργίας ανεξάρτητης Ποντιακής Δημοκρατίας.Διετέλεσε μέλος της Ρωσικής Δούμας (Βουλής). Ήταν μάλιστα ο πρώτος σοσιαλδημοκράτης («μενσεβίκος») βουλευτής της Γεωργίας. Χρημάτισε και Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, από όπου έφυγε για να εγκατασταθεί στην Ελλάδα.
Το 1923 εκλέχτηκε βουλευτής Θεσσαλονίκης Την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε ως μέλος και πρόεδρος της Ε.Δ.Α. στις εκλογές του 1951,1956, 1958, 1961 και 1964.
Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το θάνατο του Γιάννη Πασαλίδη (15 Μαρτίου 1968) προέδρου της ΕΔΑ, Η χούντα τον είχε θέσει επί έντεκα μήνες σε κατ' οίκο περιορισμό, από την πρώτη ημέρα του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από το θάνατό του ο εγγονός του Γιάννης Νισύριος, δικηγόρος, ο Σπύρος Κουζινόπουλος, δημοσιογράφος – συγγραφέας - ιστορικός και ο Μανώλης Λαμψίδης, αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συγκροτήσουν μία πλατιά επιτροπή με σκοπό να τιμήσουμε τη μνήμη του και να οργανώσουμε άμεσα ορισμένες εκδηλώσεις
Για να τιμήσει τη σημαντική αυτή προσωπικότητα, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας, εκτός από την κατάθεση στεφάνου, στις 15 Μαρτίου 2018, προγραμματίζει και σειρά άλλων εκδηλώσεων όπως, πολιτικό μνημόσυνο, στις 27 Απριλίου 2018, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, αλλά και μεγάλη έκθεση αρχειακού υλικού και ντοκουμέντων που θα γίνει το προσεχές φθινόπωρο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.
Στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας μετέχουν οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο εγγονός του Πασαλίδη, Γιάννης Νισύριος, δικηγόρος, η γιατρός Άννα Θεοφυλάκτου, ο γραμματέας της Νεολαίας ΕΔΑ Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρος Καζέλης, το στέλεχος της ΕΔΑ, Ασπασία Καρά, η Καίτη Τσαρουχά - Κομψοπούλου, στέλεχος της ΕΔΑ, κόρη του δολοφονημένου από τη χούντα βουλευτή της ΕΔΑ Γιώργη Τσαρουχά, ο πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Λαμτζίδης, ο δικηγόρος Αλέκος Γρίμπας και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος, στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη.