Επίτιμος δημότης της Πρέβεζας ανακηρύχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, σε ειδική τελετή που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου 2017, από τον δήμαρχο της πόλης, Χρήστο Μπαΐλη μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στο πνευματικό κέντρο σε μία σεμνή τελετή, παρουσία του εκπροσώπου της κυβέρνησης, υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη.
Ο δήμαρχος της Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης αναφέρθηκε στο ανθρωπιστικό έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, το οποίο χαρακτήρισε φιλανθρωπικό και κοινωνικό, και εξήρε την οικουμενική προσφορά του.
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και είπε πως «έχει τη βεβαιότητα, ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση. Δεν ανησυχώ για τις κρίσεις. Είναι σαν τις αρρώστιες. Αλλά όταν κανείς κάνει σοφή θεραπευτική αγωγή τα πράγματα πηγαίνουν όπως θα το ήθελε. Και είμαι βέβαιος ότι προχωράμε σε αυτήν την κατεύθυνση».
Σχετικά με την ανακήρυξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου ως Επιτίμου Δημότη Πρέβεζας ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ανέφερε: «Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση παρευρίσκομαι σήμερα στην Τελετή Ανακήρυξης ως Επιτίμου Δημότη Πρέβεζας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, ο οποίος συμπληρώνει 25 χρόνια Αρχιερατίας της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος, ένας σεμνός Ιεράρχης με πλούσιο ποιμαντικό και επιστημονικό έργο, με το αδιαμφισβήτητο διεθνές κύρος, με τις πολλές διακρίσεις, με τις οποίες έχει τιμηθεί, αλλά πρωτίστως με την ακάματη δραστηριότητά του, έφερε σε πέρας πολλαπλό έργο, πνευματικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό τόσο στην Εκκλησία, όσο και στην κοινωνία της Αλβανίας.
Η ανασύσταση των εκκλησιαστικών δομών στην Αλβανία αποτελεί ασφαλώς το μεγάλο του έργο, το οποίο ανέλαβε το 1991, ενόσω υπηρετούσε την ιεραποστολή στην Αφρική. Μερίμνησε για την ανέγερση ιερών ναών, την αναστήλωση και ανακαίνιση ορθοδόξων εκκλησιών και ιερών μονών. Ακόμη επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο με το πλούσιο έργο του στον τομέα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και ειδικότερα της συντήρησης μνημείων και έργων εκκλησιαστικής τέχνης, των υγειονομικών υπηρεσιών, της φροντίδας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, καθώς και σε πλείστους άλλους τομείς.
Με διακριτικότητα, σεμνότητα και απόλυτη αφοσίωση στο έργο του, εμπνέει πηγαία το σεβασμό όλων μας, ενώ αποτελεί παράδειγμα διαρκούς και ανιδιοτελούς προσφοράς και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο.
Από πλευράς της Πολιτείας, ευχόμαστε υγεία και δύναμη για τη συνέχιση του σπουδαίου έργου του», κατέληξε ο Γιάννης Αμανατίδης.