Εκδήλωση με θέμα «Ο Ποντιακός Ελληνισμός του χθες και του σήμερα», θα πραγματοποιηθεί στην Αργυρούπολη Αττική τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015 στις 7 το βράδυ στο πολιτιστικό κέντρο Μίκης Θεοδωράκης (Κύπρου 68), την οποία διοργανώνει η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης (έδρα, Ελλήνων Αργυρουπολιτών του Πόντου).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει την τελετή έναρξης του θεσμού, Πρεσβευτές του Ποντιακού Ελληνισμού και την παρουσίαση του βιβλίου του Κυριάκου Δ. Ευσταθιάδη «Οδοιπορικό 1906 – 1959. Από την Αργυρούπολη του Πόντου στην Αργυρούπολη της Αττικής».

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν, ο Μανόλης Βαρβούνης, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιου Θράκης, η Έλσα Γαλανίδου – Μπαλφούσια, φιλόλογος – λαογράφος και ο Γιώργος Βοϊκλής συγγραφέας «Εκδόσεις Υπερόριος», ενώ θα συντονίζει ο Γιώργος Χατζηελευθερίου, ερευνητής – λαογράφος.

Όπως μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης Ηλίας Ιορδανίδης στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί η παρουσία των πρώτων κατοίκων της Αργυρούπολης Αττικής και το πώς μέσα από δύσκολες καταστάσεις από τις κακουχίες του αλησμόνητου Πόντου, έφτασαν στην Ελλάδα, και μετά από πολλές περιπέτειες, κόπους και βάσανα δημιούργησαν την περιοχή που σήμερα είναι στολίδι στην Αττική. Τη συνεισφορά αυτών των ανθρώπων θέλουμε να τιμήσουμε με αυτή μας την εκδήλωση.

BIBLIO EFSTATHIADIS ARGIROUPOLI 001

 

Όσον αφορά το βιβλίο του Κυριάκου Δ. Ευσταθιάδη, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος κοινοτάρχης της Αργυρούπολης Αττικής και έδωσε την ψυχή του για την αποκατάσταση των προσφύγων και την δημιουργία της νέας πόλης, στο προσωπικό του ημερολόγιο που έγινε βιβλίο από τα παιδιά του, ο δραστήριος Αργυρουπολίτης, καταγράφει τη ζωή στον Πόντο, στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο, τους διωγμούς των Ελλήνων του Πόντου και τα αντίποινα των Τούρκων, τη φυγή των Ελλήνων του Πόντου στη Νότια Ρωσία, όπου μαίνονταν ο εμφύλιος πόλεμος, την εκδίωξή τους και από εκεί, το πέρασμα του δεκαεννιάχρονου πλέον Κυριάκου από τον Πειραιά, την κατάταξή του στο Τάγμα των Ποντίων και την παραμονή του για ένα χρόνο στην κατεχόμενη από τον ελληνικό στρατό Σμύρνη, την επιστροφή του στην Ελλάδα, όπου πρωτοστατεί στην εγκατάσταση των πρώτων Ποντίων προσφύγων στην Καλλιθέα και στη συνέχεια στην μετεγκατάστασή τους στην Αργυρούπολη Αττικής.