Τις βασικές θέσεις του για την επόμενη μέρα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, παρουσίασε ο Θεοδόσης Κυριακίδης, επικεφαλής ομάδας άλλων επτά συνυποψηφίων του, που διεκδικούν την ψήφο των αντιπροσώπων στις εκλογές της ΠΟΕ την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016, σε εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου, στην αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.
Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Όπως είπε ο Θεοδόσης Κυριακίδης, το ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί αδιαπραγμάτευτα τον πρώτο και κύριο στόχο της ΠΟΕ και το βασικό πολιτικό εργαλείο για την επίτευξη του παραπάνω στόχου στο διεθνές επίπεδο είναι η ΔΙΣΥΠΕ. Η αποστολή της ΠΟΕ θα πρέπει να συνίσταται στη διαρκή ενημέρωση της ελλαδικής κοινής γνώμης, στη συνέχιση της πίεσης προς τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις ώστε να σταματήσει κάποτε η υποκριτική στάση τους στο θέμα και φυσικά στην ανυποχώρητη αντίδραση σε κάθε προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορικής αλήθειας, απ’ όσο ψηλά κι αν προέρχεται. Πρέπει να υπάρξει δημιουργία μόνιμου δικτύου γενοκτονολόγων, διοργάνωση τακτικά διεθνών συνεδρίων γενοκτονίας, δημιουργία παρατηρητηρίου Τουρκίας, αποστολή με υποτροφία νέων επιστημόνων σε κέντρα του εξωτερικού για μετεκπαίδευση, δημιουργία αγγλόγλωσων εκδόσεων, μελετών, έργων, διανομή dvd. Δημιουργία lobby πίεσης πολιτικών και βουλευτών κ.λπ.
Παναγία Σουμελά
Άποψη του κόσμου που παρακολούθησε την εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφιοτήτων της ομάδας του Θεοδόση Κυριακίδη για τις εκλογές της ΠΟΕ
Για το θέμα της Παναγία Σουμελά, ο Θεοδόσης Κυριακίδης, ανέφερε πως στο φλέγον θέμα του νομικού καθεστώτος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά η θέση μας είναι σαφής, κατηγορηματική και ανυποχώρητη: Άμεση και αδήριτη ανάγκη ο εκδημοκρατισμός του Ιδρύματος. Ο δίκαιος αγώνας που ξεκίνησε η ΠΟΕ θα πρέπει να συνεχιστεί. Εκείνο που δεν πρέπει να συνεχιστεί είναι η προχειρότητα, η έλλειψη σχεδίου και οι ερασιτεχνικοί αυτοσχεδιασμοί που δείξαμε κατά το παρελθόν. Αντί να πέφτουμε στα πόδια μιας πολιτικής εξουσίας άβουλης κι απρόθυμης να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα, πρέπει να εγκαινιάσουμε έναν νέο κύκλο διαλόγου με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο, θέτοντας του δυο αυτούς εκκλησιαστικούς φορείς προ των ευθυνών της. Ασφαλώς κάθε πολιτική και νομική πίεση και λύση θα πρέπει να εξακολουθήσει να αναζητείται. Η λύση όμως που θα πρέπει να βρεθεί θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τόσο το θρησκευτικό αίσθημα των συμπατριωτών μας, όσο και τους ιδιαίτερους συμβολισμούς που περικλείει για τον ποντιακό ελληνισμό η Παναγία Σουμελά.
Ένταξη ιστορίας στα σχολικά εγχειρίδια
Σχετικά με το αίτημα για ένταξη της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου στη διδακτέα ύλη, ο Θεοδόσης Κυριακίδης, είπε πως έχει βαλτώσει και αποτελεί πλέον μόνιμη πληγή στις σχέσεις του οργανωμένου ποντιακού χώρου με την ελληνική πολιτεία. Σήμερα η στρατηγική της ΠΟΕ είναι να ζητά αποσπασματικά την ένταξη της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου στη διδακτέα ύλη. Θα πρέπει να δημιουργηθούν μόνιμες επιτροπές εργασίας με ιστορικούς, παιδαγωγούς, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, φορείς του Υπουργείου Παιδείας για μια συστηματική συνεργασία. Να συναντηθούμε άμεσα με τις υπόλοιπες προσφυγικές οργανώσεις και να δούμε πως θα διεκδικήσουμε από κοινού ένα νέο πνεύμα διδασκαλίας της ιστορίας του οικουμενικού Ελληνισμού, όπου ο καθένας θα καταλαμβάνει το κομμάτι που του αναλογεί.
Άποψη του κόσμου που παρακολούθησε την εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφιοτήτων της ομάδας του Θεοδόση Κυριακίδη για τις εκλογές της ΠΟΕ
Νεοπρόσφυγες
Σχετικά με το θέμα των νεοπροσφύγων, ο Θεοδόσης Κυριακίδης, τόνισε πως αν υπάρχει έστω και ένα κομμάτι των στόχων της ΠΟΕ για το οποίο θα πρέπει να κάνουμε με γενναιότητα την αυτοκριτική μας, είναι αυτό των παλιννοστούντων ομογενών. Την ώρα που έπρεπε, κάναμε ελάχιστα και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους οι ίδιοι οι ομογενείς. Εικοσιπέντε χρόνια μετά την έλευσή τους στην Ελλάδα και λίγο πριν την πλήρη ενσωμάτωσή τους στη νεοελληνική κοινωνία, πρέπει να αναθεωρήσουμε τους στόχους μας, να βγούμε από τη λογική της εθελούσιας γκετοποίησης και να εγκαινιάσουμε έναν κύκλο διαλόγου με τα ίδια τα σωματεία των παλιννοστούντων με στόχο να εκσυγχρονίσουμε την ατζέντα των αιτημάτων μας.
Σχετικά με την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων των ελληνόφωνων πληθυσμών του ιστορικού Πόντου, όπως είπε ο Θεοδόσης Κυριακίδης, στόχος μας είναι να υπηρετηθεί με σύνεση και προσοχή ώστε να μη θιγεί η θέση των ανθρώπων αυτών στην τουρκική κοινωνία, ιδίως στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει αυτήν την περίοδο η γειτονική χώρα. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα ζουν στην Αθήνα μερικές δεκάδες ποντιόφωνων νέων από την Τραπεζούντα που επέλεξαν να σπουδάσουν και να ζήσουν στη χώρα μας, όπου δεν έχουν ανάγκη να κρύβουν την ιδιαίτερη πολιτισμική τους ταυτότητα.
Για το ζήτημα της ποντιακής γλώσσας θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη διάσωση και διδασκαλία της τη στιγμή μάλιστα που διεθνής οργανισμοί (Ε.Ε, Ο.Η.Ε.) προστατεύουν και προωθούν προγράμματα για τις γλώσσες και τις διαλέκτους ως μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η προστασία της ποντιακής διαλέκτου δεν πρέπει να έχει γεωγραφικές προτιμήσεις ή περιορισμούς.
Επίσης στόχος είναι η δημιουργία σταθερού φορέα έρευνας της ιστορίας και του πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού αποτελεί καταστατικά κατοχυρωμένο στόχος της ΠΟΕ.
Αναφορικά με την οικονομική αυτοδυναμία της Ομοσπονδίας ο Θεοδόσης Κυριακίδης είπε πως η ΠΟΕ δυστυχώς δεν φρόντισε ποτέ να αυτονομηθεί οικονομικά, αλλά αρκέστηκε να φλερτάρει με τα εκάστοτε πολιτειακά κονδύλια και τώρα που στέρεψαν κι αυτά τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Οι δεξαμενές για την οικονομική ενίσχυση της Ομοσπονδίας θα πρέπει να διερευνηθούν συστηματικά και να απλωθεί η έρευνα αυτή όχι μόνο στους μεγάλους επιχειρηματίες, αλλά και σε μεσαίας εμβέλειας.
ΠΟΕ χωρίς αποκλεισμούς και ομάδες
Όλοι οι καλοπροαίρετοι να ενταχθούν στον χώρο χωρίς διακρίσεις. Οι συντεχνίες, οι ομάδες και ημέτεροι θα πρέπει να εκλείψουν και να προβληθούν οι ικανοί, με αξιοκρατικά κριτήρια. Οι λογικές «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας», «οποίος διαφωνεί κατέρχεται του οχήματος», που τόσο προσβάλλουν το δημοκρατικό μας αίσθημα θα πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Οι αυλές, οι αυλοκόλακες και οι χειροκροτητές ανούσιων και αναποτελεσματικών μωροφιλοδοξιών θα πρέπει να πάψουν και αντ’ αυτού να προκριθεί το ομαδοσυνεργατικό πνεύμα, η συνεργασία και η επιλογή των ικανών. Τις διαφορετικές απόψεις οφείλουμε να τις συγκεράσουμε μέσα από τη σύνθεση και τη συζήτηση και να εκλέξουμε την καλύτερη και αποτελεσματικότερη και όχι εκείνη που προκρίνει ο «δικός» μας. Μεγάλη μερίδα της προηγούμενης διοίκησης αναλώθηκε σε οργανωτικού τύπου παθολογίες και στην δημιουργία ομάδων και παρατάξεων που τελικά απομείωσαν τη δύναμη της Ομοσπονδίας, μας τραυμάτισαν και μας πλήγωσαν.
Επιστροφή στη βάση, στα σωματεία.
Το γνωρίζαμε αλλά έγινε ακόμη πιο ευδιάκριτο αυτή την περίοδο με τις επισκέψεις που πραγματοποιήσαμε στα διάφορα σωματεία μας ανά την επαρχία. Υπάρχει απογοήτευση, πίκρα και παράπονα για τον τρόπο διοίκησης της Ομοσπονδίας. Ενώ η δύναμη προέρχεται από τη βάση, από τα σωματεία υπάρχει πλήρης απαξίωση των σωματείων από την ηγεσία της. Σκοπός μας είναι η Ομοσπονδία να επιστρέψει στα σωματεία της.
Επίσης ο Θεοδόσης Κυριακίδης, αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν την ανταλλάξιμη περιουσία, την μόνιμη στέγη που πρέπει να αποκτήσει η ΠΟΕ, τη δημιουργία στελεχών από νέους ανθρώπους και κατέληξε πως το ποντιακό ζήτημα αποτελεί ένα εξόχως και πρωτίστως πολιτικό ζήτημα. Οι λύσεις απαιτούν θάρρος, όραμα και αυτονομία των θεσμικών οργάνων από κάθε είδους εξάρτηση.