Να αφιερώσουν δύο διδακτικές ώρες σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες αναφορά με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, ζητάει από τις σχολεία όλης της χώρας, με εγκύλιό το το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την Παρασκευή 8 Μαΐου 2026.
Την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας η οποία εξεδόθηκε την Τρίτη 5 Μαΐου και υπογράφεται από την Υπουργό Σοφία Ζαχαράκη και τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων Γεώργιο Καλατζή, καλούνται οι σχολικές μονάδες να τροποποιήσουν Παρασκευή 8 Μαΐου το ωρολόγιο πρόγραμμά τους.
Συγκεκριμένα καλούνταοι οι σχολικές μονάδες την Παρασκευή 8 Μαΐου 2026 να αφιερώσουν δύο (2) διδακτικές ώρες σε εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.
Οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν μπορούν να περιλαμβάνουν συζητήσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικές επισκέψεις, προβολή ταινιών ή συναφούς εκπαιδευτικού υλικού, ανάγνωση κειμένων και εργασιών, δημιουργία εικαστικών έργων, εκπόνηση ομαδικών εργασιών κλπ.
Σκοπός των εκδηλώσεων και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών για τα γεγονότα αυτά αλλά και ευρύτερα για την ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής.
Οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν μπορούν να περιλαμβάνουν συζητήσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικές επισκέψεις, προβολή ταινιών ή συναφούς εκπαιδευτικού υλικού, ανάγνωση κειμένων και εργασιών, δημιουργία εικαστικών έργων, εκπόνηση ομαδικών εργασιών κλπ.
Οι εκπαιδευτικοί που θα αναλάβουν τη δράση αυτή μπορούν να αντλήσουν ιδέες και υλικό από τη βιβλιογραφία και τις πηγές οι οποίες παρατίθενται ενδεικτικά από το ακόλουθο παράρτημα.
1.Διδάσκοντας την Ιστορία του Πόντου, Βιβλίο του καθηγητή, Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, 2024 (Εγχειρίδιο της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του ΥΠΑΙΘΑ και της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ).
2.Κωνσταντίνου Φωτιάδη, Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, Θεσσαλονίκη 2016.
3.Πολυχρόνη Ενεπεκίδη, Γενοκτονία στον Εύξεινο Πόντο. Διπλωματικά Έγγραφα από τη Βιέννη, Θεσσαλονίκη 1996.
4.Γ. Κόκκινος - Ε. Λεμονίδου - Βλ. Αγτζίδης, Το τραύμα και οι πολιτικές της μνήμης. Ενδεικτικές όψεις των συμβολικών πολέμων για την Ιστορία και τη Μνήμη, Αθήνα 2010.
5.Θεοδόσιος Αρ. Κυριακίδης, Συμβολή στην έρευνα της Γενοκτονίας του Ελληνορθόδοξου Πληθυσμού και της αντιχριστιανικής πολιτικής στον Πόντο, Μέσα από τις αρχειακές συλλογές του Βατικανού και ιεραποστολικών ταγμάτων, Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήνα 2015.
6.Taner Akçam, Theodosios Kyriakidis, Kyriakos Chatzikyriakidis, The Genocide of the Christian populations in the Ottoman Empire and its Aftermath (1908-1923), Routledge 2023.
7.Benny Morris and Dror Ze’evi, The Thirty-Year Genocide, Turkey’s destruction of its Christian minorities 1894-1924, Harvard University Press 2021.
8.Tessa Hofmann, Matthias Bjørnlund, Vasileios Meichanetsidis, The Genocide of the Ottoman Greeks. Studies on the State-sponsored campaigns of extermination of the Christians of Asia Minor (1912-1922) and its aftermath: History, Law, Memory, New York and Athens 2011.
9.George N. Shirinian (ed.), The Asia Minor Catastrophe and the Ottoman Greek Genocide: Essays on Asia Minor, Pontos, and Eastern Thrace, 1913–1923, Asia Minor and Pontos Hellenic Research Center, Chicago 2012.10.
10.George N. Shirinian (ed.), Genocide in the Ottoman Empire: Armenians, Assyrians, and Greeks, 1913-1923, Berghahn Books, New York-Oxford 2017.
11.George N. Shirinian (ed.), The Greek Genocide, 1913-1923: New Perspectives, Asia Minor and Pontos Hellenic Research Center, Chicago 2019.
12.Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Το αρχείον του εθνομάρτυρος Σμύρνης Χρυσοστόμου, τ. Α΄-Γ΄, 2000.
13.Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Η Έξοδος, Αθήνα 1980.
Λογοτεχνικά Έργα Μαρτυριών.
14.Ηλίας Βενέζης, Αιολική γη.
15.Ηλίας Βενέζης, Γαλήνη.
16.Ηλίας Βενέζης, Το νούμερο 31328.
17.Διδώ Σωτηρίου, Οι νεκροί περιμένουν.
18.Διδώ Σωτηρίου, Ματωμένα χώματα.
19.Κοσμάς Πολίτης, Στου Χατζηφράγκου.
20.Κοσμάς Πολίτης, Τα παιδιά της Νιόβης.
21.Giles Milton, Χαμένος παράδεισος: Σμύρνη 1922, Εκδόσεις Μίνωας.
22.Τζωρτζ Χόρτον, Η μάστιγα της Ασίας, Εκδόσεις Μίνωας.
23.Thea Halo, Ούτε το όνομά μου, Εκδόσεις Γκοβόστης.
Ψηφιακές Πηγές και Ιστοσελίδες
Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων και άλλες
Γενοκτονίες: genocides.minedu.gov.gr
Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ: ponticstudies.hist.auth.gr
Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος Ιεράς Συνόδου: ecclesiagreece.gr
Φωτόδεντρο (Μαθησιακά αντικείμενα): photodentro.edu.gr/lor
Ψηφιακό Αρχείο ΕΡΤ: archive.ert.gr
Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού – Φιλιώ Χαϊδεμένου: ppiedmuseumfx.gr
Κέντρο Μικρασιατικών Μελετών: kms.org.gr
Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ): idisme.gr
Οπτικοακουστικό Υλικό (Ντοκομαντέρ – Ταινίες)
«Τα χνάρια των Αργοναυτών» (Αλέξης Μπαρζός):
«Ο Ελληνισμός του Πόντου. Από τους αρχαίους χρόνους στην Έξοδο» (ΑΠΘ):
«Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1920» (Μαρία Ηλιού):
«Η Μπάντα» του Νίκου Ασλανίδη (2019).
«1922», ταινία του Νίκου Κούνδουρου (1972).
«Το ρίζωμα», ντοκιμαντέρ με συνεντεύξεις επιζώντων (Αρχείο ΕΡΤ).
Με πληροφορίες από το alfavita.gr