«Η Άγκυρα θα συνεχίσει την προκλητική πολιτική της απέναντι στα χριστιανικά μνημεία και σε ό,τι παραπέμπει στο ένδοξο βυζαντινό παρελθόν, ακολουθώντας τη γραμμή της Γενοκτονίας της Μνήμης, όσο πιστεύει ότι οι πράξεις της δεν έχουν καμία σοβαρή συνέπεια. Αυτό καταδεικνύει η συμπεριφορά της Τουρκίας, το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα την ανάγνωση του κορανίου στην Αγιασοφιά στην Πόλη, αλλά και την απαγόρευση της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, το Δεκαπενταύγουστο, έπειτα από έξι χρόνια που διδόταν η σχετική άδεια. Ως εκ τούτου, είναι φανερό ότι η καταγγελία των προκλητικών πράξεων της Τουρκίας εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών οφείλει να έχει εντονότερο και μόνιμο χαρακτήρα, και να μην περιορίζεται σε χλιαρές δηλώσεις για την τιμή των όπλων».

Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά σε ερώτηση που είχε καταθέσει με τον βουλευτή Κοζάνης κ. Γιώργο Κασαπίδη, σχετικά με τις σοβαρές ζημιές που υπέστη ο Ι.Ν. της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος -ένα από τα μνημεία σύμβολα του ποντιακού ελληνισμού-  κατά την μετατροπή του από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ

Η απάντηση του κ. Κοτζιά έχει ως εξής:

«1. Οι προσπάθειες μετατροπής, από την τουρκική Κυβέρνηση, του βυζαντινού ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τέμενος, είναι γνωστές και πλήττουν την εικόνα της Τουρκίας διεθνώς. Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι η επιβολή ισλαμικού μανδύα σε χριστιανικά μνημεία ουδέν όφελος αποφέρει.

2. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση της UNESCO (1972) για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, η Τουρκία, όπως και κάθε χώρα, έχει υποχρέωση να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τη συντήρηση και ανάδειξη των κάθε είδους πολιτιστικών μνημείων που βρίσκονται στην επικράτεια της, σεβόμενη, εν προκειμένω, την ιστορική και θρησκευτική αξία τους. Αυτά επισημαίνω, εξάλλου, σε εκτεταμένη επιστολή μου προς την UNESCO.

3. Το θέμα της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας έχει τεθεί κατ’ επανάληψη, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών. Ως απόρροια των ελληνικών επισημάνσεων, η Τουρκία έχει κληθεί επανειλημμένως, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να σεβαστεί την ανωτέρω Διεθνή Σύμβαση και να πράξει τα δέοντα για το σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εναπόκειται στην ίδια την τουρκική πλευρά να κατανοήσει, επιτέλους, ότι ο σεβασμός της ιστορικής και θρησκευτικής αξίας των μνημείων της δεν αποτελεί απλώς διεθνή υποχρέωση της χώρας, αλλά, εφόσον πραγματοποιείται, λειτουργεί πολλαπλά εις όφελος της ίδιας της Τουρκίας, καθώς προωθεί την ευρωπαϊκή πορεία της και αποτρέπει τη δημιουργία εντάσεων».

Στη φωτογραφία, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον συνάδελφό του Γιώργο Κασαπίδη στην Αγία Σοφία Τραπεζούντος, τον Αύγουστο του 2010, όταν ακόμη ήταν μουσείο...