Με τη συμμετοχή μελών και φίλων του συλλόγου, αλλά και εκπροσώπων της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, των σωματείων και ιστορικών πρώην προέδρων πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», το βράδυ της Κυριακής στο κτήριο Α’ του Συλλόγου που βρίσκεται εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά.
Την βασιλόπιτα του συλλόγου ευλόγησε ο πατήρ Νικηφόρος, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.
Στην αρχή της εκδήλωσης ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» Μιχαήλ Καβούκης, έκανε αναφορά στον πολιούχο της Τραπεζούντας Άγιο Ευγένιο, αναφέροντας τα ακόλουθα.
Η πόλη της Τραπεζούντας, τον 1ο αι μ.Χ., είχε την ευλογία να ποτιστεί με το αίμα ενός μεγάλου της τέκνου, του Αγίου Ευγενίου του μετέπειτα πολιούχου και προστάτη της. Ο Άγιος Ευγένιος καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Ήταν ευσεβής, θαρραλέος και συνετός.
Έζησε την εποχή των Ρωμαίων αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιλιανού, οι οποίοι είχαν εξαπολύσει διωγμό κατά των χριστιανών. Εκείνον τον καιρό οι ειδωλολάτρες της Τραπεζούντας είχαν ως συνήθεια να προσφέρουν θυσία στο είδωλο του Μίθρα που βρισκόταν τοποθετημένο στο όρος Μίθριον, που υψώνεται επιβλητικά πάνω από την πόλη.
Ο Ευγένιος από την Τραπεζούντα μαζί με τρεις συντρόφους του χριστιανούς έσπασαν το άγαλμα του Μίθρα! Αμέσως μετά κατέφυγαν στα βουνά για να ξεφύγουν αλλά οι σύντροφοι του Αγίου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν μπροστά στον δούκα Λυσία. Ο Λυσίας τους πρότεινε να θυσιάσουν στα είδωλα, πράξη υπακοής στη θρησκεία των εθνικών αλλά και στην εξουσία της Ρώμης. Οι τρεις νέοι αρνήθηκαν και τότε τους κατέσχισαν τη σάρκα μαστιγώνοντάς τους και ρίχνοντάς τους στη φυλακή.
Μετά από λίγες ημέρες, η ρωμαϊκή φρουρά κατόρθωσε να εντοπίσει και να συλλάβει και τον Ευγένιο μέσα σε ένα σπήλαιο που βρισκόταν πολύ κοντά στην οικία του Αγίου.
Κατά άλλες πηγές ο ίδιος ο Άγιος παραδόθηκε στις Αρχές όταν είδε σε όνειρο τον Ιησού Χριστό να τον εμψυχώνει και να του λέει πως έφτασε η ώρα του μαρτυρίου του.
Οδηγήθηκε στον δούκα Λυσία ο οποίος τον μετέφερε στον ναό των ειδώλων διατάζοντάς τον να θυσιάσει σε αυτά. Ο Άγιος Ευγένιος ομολόγησε τον Χριστό και τότε λέγεται πως τα αγάλματα των ψεύτικων Θεών καταστράφηκαν με δυνατό κρότο εξαιτίας της θερμής προσευχής του Αγίου, γεγονός που εξόργισε τον Λυσία ο οποίος διέταξε να ριχτεί ο Ευγένιος μαζί με τους άλλους τρεις μάρτυρες σε πυρωμένη κάμινο. Ω του θαύματος οι Άγιοι βγήκαν αλώβητοι από το καμίνι προς δόξαν της αληθινής πίστεως. Βλέποντας οι δήμιοί τους ότι ούτε η φωτιά δεν τους πείραζε, τους αποκεφάλισαν την 21η Ιανουαρίου του 292 μ.Χ.
Το σώμα του Αγίου Ευγενίου το παρέλαβαν ευσεβείς άνδρες και το ενταφίασαν στο τόπον που μετέπειτα οι Τραπεζούντιοι έχτισαν περικαλλή ναό και μοναστήρι. Δεν μας είναι γνωστό πότε ακριβώς χτίστηκε ο Ιερός Ναός, αλλά ξέρουμε με βεβαιότητα πως υπήρχε οικοδόμημα πριν από τις αρχές του 11ου αι. Στο ναό αυτό, σύμφωνα με το βυζαντινό τυπικό, στέφονταν οι βασιλείς του Πόντου.
Επί αυτοκρατορίας των Κομνηνών ο Άγιος Ευγένιος κόσμησε τα βυζαντινά νομίσματα απεικονιζόμενος πότε ολόσωμος φέροντας στρατιωτική εξάρτυση και πότε έφιππος κρατώντας τον σταυρό στο χέρι του.
Όταν η Τραπεζούντα έπεσε στα χέρια των Οθωμανών την αποφράδα ημέρα στις 15 Αυγούστου του 1461, ο σουλτάνος Μεχμέτ- Μωάμεθ Β’ ο πορθητής διάλεξε το ναό του Αγίου για να κάνει την πρώτη του προσευχή των μωαμεθανών την Παρασκευή μετά την κατάληψη της πόλης. Έτσι, στον τόπο όπου θάφτηκε ο Άγιος προστάτης της Τραπεζούντας χτίστηκε το τέμενος της νέας Παρασκευής.
Μετά το μαρτύριο του Αγίου Ευγενίου και των τριών Αγίων μαρτύρων από την Χαλδία, ο χριστιανισμός διαδόθηκε με «ταχύτητα φωτός» στον Πόντο. Επί βασιλείας του Αλεξίου Α’ του Κομνηνού ο Άγιος Ευγένιος καθιερώθηκε και επίσημα ως προστάτης και πολιούχος της Τραπεζούντας.
Έσωσε πολλές φορές την πόλη του από αλλόδοξους επίδοξους κατακτητές. Στην Άνω Ματσούκα λάτρευαν τον Άγιο Ευγένιο και το εκκλησάκι του μαζί με την γύρω τοποθεσία λεγόταν Αγ' Ηυέντς.
Τον Άγιο Ευγένιο φέραμε εμείς οι Πόντιοι μαζί μας από τον Πόντο στην Ελλάδα, κουβαλώντας τον μαζί με όλα εκείνα τα «άυλα» που καθορίζουν την ταυτότητά μας.
Ευχόμαστε λοιπόν ο Άγιος Ευγένιος «των μαρτύρων το κλέος, του Πόντου το καύχημα, και ο θησαυρός της Τραπεζούντας» όπως λέει το απολυτίκιό του, να σκεπάζει και να δίνει τη χάρη του σε όλους τους Ποντίους τους φιλοποντίους.
Χαρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε επίσης ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Ασλανίδης, αλλά και οι παρευρισκόμενοι βουλευτές.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όταν στο βήμα ανέβηκε ο Παύλος Γαλεγαλίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων (ΣΠΟΣ) Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) και πρώην πρόεδρος των Ακριτών και αφού αναφέρθηκε στην πορεία του συλλόγου, τόνισε ότι ο Σύλλογος βρέθηκε στην πρωτοπορία για την αναγνώρις της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και στη συνέχεια στην ίδρυση της ΠΟΕ και κάλεσε τους παρευρισκόμενους πρώην προέδρους του Συλλόγου Παναγιώτη Κοντεσίδη και Νίκο Νυμφόπουλο να έρθουν στο βήμα, καθώς και την κόρη του πρώτου προέδρου του Συλλόγου Πολυχρόνη Αδελφόπουλου, την Παναγιώτα Βαμβακίδου.
Οι πρώην πρόεδροι θυμήθηκαν τις δύσκολες στιγμές που ο σύλλογος δημιούργηκε από την αρχή και τους αγώνες που έκαναν για να καθιερωθούν στην κοινωνία, όπως επίσης και στη δημιουργία του ραδιοφωνικού σταθμού Ράδιο Ακρίτες FM 103.
Την εκδήλωση πλαισίωσε το τμήμα του Μουσικού Εργαστηρίου του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» με τη διεύθυνση του Γιώργου Πουλανσακλή και στο τέλος όλοι μαζί προέτρεψε όλους μαζί να τραγουδήσουν στη μνήμη του πρόωρα χαμένου Αχιλλέα Βασιλειάδη, το «Αητέντς επερηπέτανεν ψηλά σα επουράνια…».
Αμέσως μετά ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» Κώστας Παπαδόπουλος, αφού ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά, μαζί με μέλη της διοίκησης έκοψε την βασιλόπιτα.
Στην εκδήλωση προσφέρθηκαν εδέσματα, που επιμελήθηκαν οι γυναίκες του συλλόγου.
Το φλουρί της μεγάλης Βασιλόπιτας έτυχε η Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με το ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου. Το φλουρί στα Βασιλοπιτάκια έτυχε ένα εξαιρετικά αξιόλογο μέλος του συλλόγου.
Μεταξύ άλλων, χαιρετισμό στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, οι Βουλευτές Α' Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μιχάλης Χουρδάκης, καθώς και ο Τομεάρχης Πολιτισμού με την Ελληνική Λύση, Γιώργος Κομνηνός.
Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», ευχαριστεί όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου καθώς και τους επισήμους:
Πατήρ Νικηφόρος Καλαϊτζίδης Εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Πατήρ Χρήστος Κουκουριάνης Πρεσβύτερος Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Σταυρουπόλεως. Παναγιώτης Κοντεσίδης Πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου. Νίκος Νυμφόπουλος Πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου. Εκπρόσωποι από τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νομού Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος: Παύλος Γαλεγαλίδης (Πρόεδρος και πρώην πρόεδρος των Ακριτών), Κατερίνα Μπίλη (Ταμίας), Δημήτρης Ασλανίδης Δήμαρχος Παύλου Μελά. Σταύρος Καλαφάτης: Γενικός Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης. Δημήτρης Κούβελας: Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία. Κατερίνα Νοτοπούλου: Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με το ΣΥΡΙΖΑ. Μιχάλης Χουρδάκης Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Δημοκρατίας. Γεώργιος Κομνηνός: Πολιτευτής Α' Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Πολιτισμού της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ. Συλβάνα Καρασαββίδου: Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του δήμου Παύλου Μελά. Κώστας Γεροντίδης: Εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού Παύλου Μελά. Έφη Ζαχαριάδου: Εντεταλμένη Σύμβουλος Ισότητας. Άννα Ορφανίδου: Εντεταλμένη Σύμβουλος Συλλόγων και Φορέων Παύλου Μελά. Δημήτρης Δεμουρτζίδης: Δημοτικός Σύμβουλος Παύλου Μελά και πρώην Δήμαρχος. Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης: Δημοτικός Σύμβουλος Παύλου Μελά. Δήμητρα Τσελεμπή: Τοπική Σύμβουλος Κοινότητας Σταυρούπολης. Δέσποινα Ασκητά: Τοπική Σύμβουλος Κοινότητας Πολίχνης. Νίκος Δημητριάδης: Τοπικός Σύμβουλος Κοινότητας Πολίχνης.
Εκπρόσωποι από αδελφά σωματεία: Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών Θεσσαλονίκης Σύλλογος Βλάχων Ευκαρπίας Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης». Ένωση Ποντίων Αμπελοκήπων. Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου – Κορδελιού. Καλλιτεχνικός Χορευτικός Όμιλος Πύρριχος. Σύνδεσμος Νικοπολιτών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας». Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυδενδρίου - Ασκού «Ο ΦΑΡΟΣ». Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Αμπελοκήπων - Μενεμένης «ΚΑΪΣΤΡΙ». Ένωση Ποντίων Πολίχνης.