Εκδήλωση – έκθεση ζωγραφικών έργων αφιερωμένη στον αείμνηστο μεγάλο Πόντιο ζωγράφο Αλέξανδρο Βαμβακίδη διοργανώνει η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιστορικού σωματείου.
Με ανακοίνωσή της η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν ο πρόεδρος Ιωάννης Αποστολίδης και η γενική γραμματέας Ανατολή Μεντεσίδου, αναφέρει.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στην εκδήλωση – έκθεση ζωγραφικών έργων που είναι αφιερωμένη στον μεγάλο Πόντιο ζωγράφο Αλέξανδρο Βαμβακίδη (1927-1981) Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, ώρα 11.30 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης (Λεωφόρος Νίκης 13, 2ος όροφος).
Για το έργο του θα μιλήσουν:
Νίκος Ασλανίδης, Δημοσιογράφος - μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.
Σοφία Αμπερίδου, Ζωγράφος - Ιστορικός Eλληνικού Πολιτισμού.
Δημοσθένης Βαμβακίδης, γιος του αείμνηστου ζωγράφου.
Μαρία Βαμβακίδου, εγγονή του ζωγράφου.

Ο Αλέξανδρος Βαμβακίδης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους, αλλά το έργο του δυστυχώς παραμένει άγνωστο στο ευρύ κοινό.
Οι γονείς του κατάγονταν από την περιοχή της Σαμψούντας. Έμεινε ορφανός σε ηλικία πέντε ετών και ανακάλυψε το ταλέντο του στη ζωγραφική στο ορφανοτροφείο της Φλώρινας.
Οι πίνακές του, που συμπεριλαμβάνονται στο Λεύκωμα Ελλήνων Καλλιτεχνών, αποτελούν έκφραση της καλλιτεχνικής του πνευματικότητας και αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στον κόσμο της τέχνης. Η επίδραση του έργου του Αλέξανδρου Βαμβακίδη παραμένει έντονη έως και σήμερα, καθώς οι δημιουργίες του συνεχίζουν να εμπνέουν και να εντυπωσιάζουν.
Τα βραβευμένα έργα του καλλιτέχνη θα εκτεθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης.