Διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων, με πλούσιο άρωμα μουσικής από τις αλησμόνητες πατρίδες του Ευξείνου Πόντου και του μαρτυρικού Καυκάσου, πραγματοποιήθηκαν στο Χωρύγι Κιλκίς, το διήμερο της Παρασκευής 19 και του Σαββάτου 20 Ιουλίου 2024, με τη συμμετοχή χιλιάδων θεατών, τόσο από το νομό Κιλκίς, όσο και από περιοχές της Μακεδονίας.
Στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων τιμήθηκαν για τον προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό, ο Αγγελική Παμπουκίδου, εκπαιδευτικός και συγγραφέας ποντιακών βιβλίων και ο Ανανίας Τσιραμπίδης, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τέως πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού (ΙΑΠΕ) του Δήμου Καλαμαριάς.
Στο διήμερο των εκδηλώσεων υπήρχε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσικούς που διασκέδασαν τους συμμετέχοντες με ακούσματα από την λαϊκή παράδοση των Ελλήνων του Ευξείνου Πόντου και του Καυκάσου.
Παρασκευή 19 Ιουλίου
Την πρώτη ημέρα των διήμερων εκδηλώσεων τιμήθηκε για την προσφορά της στον ποντιακό πολιτισμό η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Αγγελική Παμπουλίδου.
Για τη ζωή και τη δράση της Αγγελικής Παμπουκίδου, αναφέρθηκε ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Νίκος Κωνσταντινίδης, ο οποίος τόνισε.
Η Αγγελική Παμπουκίδου γεννήθηκε στη Γερμανία και μεγάλωσε στην Κάτω Τούμπα της Θεσσαλονίκης, με άμεση καταγωγή την Κορυφή του Κιλκίς και την Καρδίτσα, και με απώτερη τα Χεροίανα της Αργυρούπολης του Πόντου.
Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. με ειδίκευση τη Γλωσσολογία. Είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου Σπουδών στη Δημιουργική Γραφή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με βαθμό άριστα. Μιλά αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά και είναι κάτοχος ECDL στην πληροφορική.
Το 1996 δίδαξε την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα σε πρόγραμμα του ΑΠΘ, για ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Εργάστηκε σε Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια, ενώ από το 2011 εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Συγγραφικό έργο. Το 2018 κυκλοφόρησε το ιστορικό μυθιστόρημα με τον τίτλο «Οι νεράιδες του Πόντου», που σημειώνει ήδη επιτυχώς την 4η του έκδοση. Τον Δεκέμβριο του 2020 κυκλοφόρησε το παιδικό της παραμύθι «Νεράιδες και Υπερήρωες του κόσμου, ενώ την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το παραμύθι αυτό σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω της παγκόσμιας πλατφόρμας Amazon.
Τρία χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2023 μεταφράστηκε στη ρωσική και κυκλοφόρησε στη Ρωσία το βιβλίο της «Οι νεράιδες» του Πόντου». Φέτος, τον Μάρτιο του 2024 κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή της «Τα δάκρυα των Αγίων» με ποιήματα και ελεγείες στην ποντιακή, μεταφρασμένα και στη Νέα Ελληνική.
Στον χώρο της ποίησης, τον Μάρτιο του 2023, έλαβε το πρώτο πανελλήνιο βραβείο στον πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Πόντου Έμπνευσις», που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας (ΠΟΕ).
Πολύ νωρίτερα, ήδη από το 2003, δραστηριοποιείται στον χώρο της στιχουργικής, με κορυφαία δισκογραφική επιτυχία «Ας σ’ ουρανού το κρενίν» και το «Μεταξοζύγιστον». Συνεργάστηκε με Ποντίους συνθέτες και ερμηνευτές όπως: Ο Μπάμπης Κεμανετζίδης, ο Στάθης Νικολαΐδης, ο Γιώργος Ατματζίδης, ο Γιώργος Ιωαννίδης, η Πέλλα Νικολαΐδου και ο Μπάμπης Ιωακειμίδης.
Η Αγγελική Παμπουκίδου πέραν όλων των προαναφερόμενων διετέλεσε πρόεδρος αλλά και εισηγήτρια σε συνέδρια, έγραψε, έπαιξε και τραγούδησε σε παραστάσεις, έδωσε πολλές συνεντεύξεις και γενικώς ανέπτυξε μια πολυσχιδή δράση στον χώρο της Τέχνης, του θεάτρου και του τραγουδιού.
Είναι παντρεμένη με τον μουσικό Θοδωρή Κοτίδη, που υπηρετεί αδιάλειπτα και αδιάπτωτα την ποντιακή μούσα, τα τελευταία 35 χρόνια και έχουν μαζί τέσσερα παιδιά, την Ανθή, την Αναστασία, την Αλεξία και τον Λεωνίδα. Για όλη την παραπάνω προσφορά κρίνεται άξια βράβευσης από τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Χωρυγίου.
Την τιμητική βράβευση της Αγγελικής Παμπουκίδου, έκανε ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης. Κατά την τελετή βράβευσής της η Αγγελική Παμπουκίδου, ανάφερε. Τιμή μου που τιμήθηκα από τον Σύλλογο ενός χωριού, που ως επί το πλείστον αποτελείται από νέους ανθρώπους, αλλά και του οποίου μέλη αποτελούν δύο άξια κι άοκνα τέκνα του Πόντου, ο Νίκος Κωνσταντινίδης και η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου. Ιδιαίτερη η χαρά μου, που την τιμητική πλακέτα μου επέδωσε ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Κυριακίδης, αγαπητός και γνωστός για την προσφορά του στον τόπο μας. ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΩΡΥΓΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ. Σας ευχαριστώ για τη διάκριση. Συνεχίστε με το ίδιο πάθος να κρατάτε τη φλόγα.
Σάββατο 20 Ιουλίου
Την δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων τιμήθηκε για τη δράση του ο Ανανίας Τσιραμπίδης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και τέως πρόεδρος του ΙΑΠΕ.
Το βιογραφικό του Ανανία Τσιραμπίδη, διάβασε ο Νίκος Κωνσταντινίδης, εκπαιδευτικός – συγγραφέας, ο οποίος ανέφερε.
Ο Ανανίας Τσιραμπίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από γονείς με καταγωγή το Δροσάτο Κιλκίς και με απώτερη καταγωγή από πλευράς του πατέρα του, το Κογκ της Κιόλας του Καρς και από πλευράς της μητέρας του, τη Σερπίσκια της Αργυρούπολης και την Τσάλκα της Γεωργίας αντίστοιχα.
Είναι Πτυχιούχος του Φυσιογνωστικού Τμήματος του ΑΠΘ από το 1971 και πτυχιούχος Μάστερ Γεωλογικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Κλίβελαντ των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1976. Διετέλεσε Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας στο ΑΠΘ και από το 2012 είναι Ομότιμος Καθηγητής.
Στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμαριάς για 20 χρόνια, ενώ το 1994 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος. Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου από το 1999 έως το 2023, και τα τελευταία 4 χρόνια Πρόεδρός του. Υπήρξε επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης για 13 χρόνια.
Στον Επιστημονικό Τομέα έχει καθοδηγήσει 22 διπλωματικές εργασίες, 18 διατριβές ειδίκευσης και 13 διδακτορικές διατριβές. Έχει δημοσιεύσει 175 επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Έχει εκδώσει 4 διδακτικά συγγράμματα και δύο βιβλία ιστορικού περιεχομένου με τους τίτλους: «Ο Προσφυγικός Συνοικισμός Ναυάρχου Βότση» και «Η Καλαμαριά από την Αρχαιότητα μέχρι Σήμερα», με αναφορά και των δύο αυτών βιβλίων στα προβλήματα των προσφύγων προγόνων μας, μετά από την άφιξή τους στη μητέρα πατρίδα.
Αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες και περιοδικά και συχνά δίνει συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, κυρίως σε θέματα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της Ελλάδος. Υπήρξε ακόμη εμπειρογνώμονας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το 1999-2014.
Βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2016 και από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης Καλαμαριάς το 2024. Είναι νυμφευμένος και έχει 3 παιδιά και 5 εγγόνια.
Για όλη την ως άνω πολύπλευρη και πολυσχιδή συμβολή του στην επιστήμη, στα αυτοδιοικητικά, στα προσφυγικά και στα ποντιακά πολιτισμικά θέματα, ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Χωρυγίου τον βραβεύει αξίως και δικαίως. Τον ευχαριστούμε που είναι απόψε μαζί μας.
Την βράβευση του Ανανία Τσιραμπίδη, έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κιλκίς Πέτρος Παπάς.
Ο Ανανίας Τσιραμπίδης, μετά την βράβευσή του ανέφερε. Ανήμερα του Προφήτη Ηλία, κατά το πανηγύρι του ομώνυμου ναού στο Χωρύγι Κιλκίς, τιμήθηκα για την πολύπλευρη προσφορά μου στον προσφυγικό ελληνισμό και ιδιαίτερα στον ποντιακό πολιτισμό. Την απονομή της πλακέτας έκανε ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς, μετά από εισήγηση του επίτιμου προέδρου του συλλόγου και εκλεκτού φίλου Νίκου Κωνσταντινίδη. Συγγενικοί δεσμοί με ενώνουν με δύο οικογένειες του χωριού (Νικολαϊδαίοι από την πλευρά του παππού μου Ανανία και Παρασκευαϊδαίοι από την πλευρά της γιαγιάς μου Αγγελικής Γιαννακίδου). Το έργο μου βέβαια και σε αυτόν τον τομέα δεν θα σταματήσει. Ευχαριστώ θερμά τον σύλλογο για την απόδοση τιμής και του εύχομαι πολλαπλάσια έργα στο μέλλον.